16/04/2020 16/04/2020 Σύμη 1919. To Μαύρο Πάσχα για το ακριτικό νησί. Ένα Πάσχα που βρήκε τους νησιώτες με κλειστές τις εκκλησίες και θλίψη. Ένα Πάσχα που “ντύθηκε” στα μαύρα. “Το Πάσχα του 1919 μπήκε απαγόρευση στα Ιταλοκρατούμενα τότε Δωδ/σα και απαγορεύτηκαν οι καμπανοκρουσίες οι λειτουργίες και γενικά έκλεισαν οι εκκλησίες” περιγράφει στο Πρακτορείο Ορθοδοξία η Συμιακή συγγραφέας...
16 Απριλίου, 2020 - 9:31
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2020 - 9:17

Το Μαύρο Πάσχα στη Σύμη

Διαδώστε:
Το Μαύρο Πάσχα στη Σύμη

Σύμη 1919. To Μαύρο Πάσχα για το ακριτικό νησί. Ένα Πάσχα που βρήκε τους νησιώτες με κλειστές τις εκκλησίες και θλίψη. Ένα Πάσχα που “ντύθηκε” στα μαύρα.

“Το Πάσχα του 1919 μπήκε απαγόρευση στα Ιταλοκρατούμενα τότε Δωδ/σα και απαγορεύτηκαν οι καμπανοκρουσίες οι λειτουργίες και γενικά έκλεισαν οι εκκλησίες” περιγράφει στο Πρακτορείο Ορθοδοξία η Συμιακή συγγραφέας Χλόη Αττιτή, μέλος της δραστήριας Ένωσης Γυναικών του ακριτικού νησιού.

Και διηγείται:
“Επειδή αυτό το έζησαν και τα Χριστούγεννα , την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, οι Συμιακές σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους , έβαψαν μαύρα αυγά με μπογιά που έβαφαν τα ρούχα, ζύμωσαν μαύρα κουλούρια με μελάνι σουπιάς και αντί το λάβαρο της Ανάστασης στις εκκλησίες έβαλαν μαύρες σημαίες Σε συνεννόηση με τα άλλα νησιά ανήμερα το Πάσχα ( 7 Απριλίου 1919) μετά την λειτουργία της Αγάπης εξεγέρθηκαν και διεκδικούσαν την ελευθερία τους. Τραυματίστηκαν πολλοί, σκοτώθηκαν 2 αλλά οι γυναίκες σάπισαν στο ξύλο τους Ιταλούς κάτω στο Γιαλό , με ξύλα και κοντάρια “

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων