22/06/2019 22/06/2019 Σε φυσική σπηλιά, ανατολικά της συνοικίας Πρόνοιας Ναυπλίου, έχει διαμορφωθεί ο μικρός ναός των Αγίων Πάντων. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται για να τιμήσουν όλους τους Αγίους στο πανέμορφο αυτό εκκλησάκι. Ο ναός αυτός ήταν ο πρώτος κοιμητηριακός ναός του Ναυπλίου έως και το 1856. Χτισμένος με πανοραμική θέα όλης της πόλης. Στο δάπεδό του,...
22 Ιουνίου, 2019 - 22:31
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2019 - 22:40

Πανηγυρίζουν οι Άγιοι Πάντες μέσα στη φυσική σπηλιά

Διαδώστε:
Πανηγυρίζουν οι Άγιοι Πάντες μέσα στη φυσική σπηλιά

Σε φυσική σπηλιά, ανατολικά της συνοικίας Πρόνοιας Ναυπλίου, έχει διαμορφωθεί ο μικρός ναός των Αγίων Πάντων.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται για να τιμήσουν όλους τους Αγίους στο πανέμορφο αυτό εκκλησάκι. Ο ναός αυτός ήταν ο πρώτος κοιμητηριακός ναός του Ναυπλίου έως και το 1856. Χτισμένος με πανοραμική θέα όλης της πόλης.

Στο δάπεδό του, μπορεί να δει κανείς μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες με ονόματα ανθρώπων, που θυμίζει και την λειτουργία του ως νεκροταφείο. Αναφορές για το ναό υπάρχουν από τα χρόνια ακόμα των Ενετών, μιας και η ακριβής χρονολογία που χτίσθηκε είναι άγνωστη, από μία απογραφή που είχε γίνει, εκείνη την εποχή, αναφέρεται μεταξύ άλλων από τον τότε ιερέα, πως γύρω από τον ναό υπάρχουν σπίτια “αθηέηκα και ρούσικα”.

 

 

 

Ρώσικα, λέγεται και έως και σήμερα η γειτονιά γύρω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων. Κοντά στο σπήλαιο που είναι χτισμένη η εκκλησία, βρίσκεται σκαλιστό σε βράχο ένα τεράστιο λιοντάρι το γνωστό “Ο ΛΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ” φτιαγμένο από τον γλύπτη Ζίγκλερ, μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου των Βαυαρών, για να θυμίζει πως εκεί έχουν ενταφιαστεί οι Βαυαροί αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν πεθάνει στο Ναύπλιο την εποχή του Όθωνα από τύφο(1833-1834).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος και πρόεδρος του ΙΣΚΕ, π. Γεώργιος Σελλής, παρουσία πλειάδας ιερέων από τη Μητρόπολη Αργολίδος.

Στο τέλος του εσπερινού, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας των Αγίων Πάντων προς ευλογία των κατοίκων της Πρόνοιας.

Ακόμα μία μαρτυρία αναφέρει πως στην περιοχή γύρω από την εκκλησία υπήρχε και το μουσουλμανικό κοιμητήριο την εποχή που η πόλη ήταν υποταγμένη στους Τούρκους.

Ο ναός λειτουργούσε κανονικά ως ενοριακός ναός από τα χρόνια της δεύτερης Τουρκοκρατίας στην πόλη, έως και το 1890, οπότε κατόπιν έγινε παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας Ναυπλίου, όπου ανήκει μέχρι σήμερα.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων