16/06/2019 16/06/2019 To Σάββατο 15 Ιουνίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των ΚΕ´ Παυλείων, μουσική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Νεομαρτύρων Αθανασίου και Ιωάννου των Κουλακιωτών Χαλάστρας με τίτλο: «ἄδοντες καί ψάλλοντες». Η εκδήλωση περιλάμβανε ύμνους και τραγούδια που αποδόθηκαν από την Βυζαντινή χορωδία του παραρτήματος του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως της Χαλάστρας...
16 Ιουνίου, 2019 - 13:33

Συναυλία Χορωδιών στη Χαλάστρα

Διαδώστε:
Συναυλία Χορωδιών στη Χαλάστρα

To Σάββατο 15 Ιουνίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των ΚΕ´ Παυλείων, μουσική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Νεομαρτύρων Αθανασίου και Ιωάννου των Κουλακιωτών Χαλάστρας με τίτλο: «ἄδοντες καί ψάλλοντες».

Η εκδήλωση περιλάμβανε ύμνους και τραγούδια που αποδόθηκαν από την Βυζαντινή χορωδία του παραρτήματος του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως της Χαλάστρας υπό τη διεύθυνση του κ. Αντώνη Μεσιάρη, από την χορωδία της ενορίας του Ανατολικού και από την χορωδία «Μακεδόνες Μουσιγέτες της Μουσικής» υπό τη διεύθυνση του κ. Περικλή Μαυρουδή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε τα αναμνηστικά των ΚΕ΄ Παυλείων στους χοράρχες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο Άρχων Μαΐστωρ της ΜΧΕ και Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Ορδουλίδης, ενώ την εκδήλωση προσφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καμπανίας Αρχιμ. Θεόφιλος Λεμοντζής, ο οποίος χαρακτηρηστικά ανέφερε:

«Τα «Παύλεια» είναι έκφραση της αγάπης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος προς τον απόστολο Παύλο ο οποίος και είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας των Βεροιέων. Ο Σεβασμιώτατος μαζί με τους συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς, ανθρώπους του πολιτισμού -των γραμμάτων- του ακαδημαϊκού χώρου, οι οποίοι κινούνται ανιδιοτελώς, ταπεινά, θέλοντας το καλό της Εκκλησίας και την πρόοδο της θεολογικής σκέψης αλλά και του πολιτισμού, οργανώνει για πρώτη φορά εκδηλώσεις προς τιμή του αποστόλου Παύλου το 1995.

Τα «Παύλεια» είναι μία προσπάθεια ανάδειξης του μεγάλου έργου του Αποστόλου Παύλου αλλά συνάμα και ένα κάλεσμα αφύπνισης του Ορθοδόξου Θεολογικού κόσμου. Οι παρουσίες εκπροσώπων από όλα τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι τα «Παύλεια» είναι μία καταξιωμένη προσπάθεια της Εκκλησίας της Βέροιας.

Η πρώτη πανήγυρις των Παυλείων εγκαινιάστηκε με την έλευση και δωρεά τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Παύλου στην Ιερά μας Μητρόπολη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αυστρίας κυρό Μιχαήλ.

Οι ποικίλες επιστημονικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και λατρευτικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στα πλαίσια των εκάστοτε Παυλείων πραγματοποιούνται πέραν της πόλεως της Βεροίας και στις άλλες πόλεις και τα χωριά της επαρχίας μας γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης και στα πολιτιστικά σωματεία και συλλόγους να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην διοργάνωση των Παυλείων, μέσα στους κόλπους της τοπικής μας Εκκλησίας.

Οι εκδηλώσεις των Παυλείων απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα και δίνουν την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως να συμμετάσχει ενεργά στην υλοποίηση του μεγάλου έργου που πριν 2000 χρόνια ξεκίνησε στην Βέροια ο μέγας διδάσκαλος Παύλος.

Το τελευταίο πενθήμερο των εκάστοτε εκδηλώσεων στην πόλη της Βέροιας λαμβάνει χώρα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των Παυλείων που εξετάζει κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο θέμα της Παύλειας θεολογίας. Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες και καθηγητές του ακαδημαικού χώρου της Θεολογίας και των άλλων, κατά την ιδιομορφία του εκάστοτε θέματος, επιστημών, κληρικοί καθώς και πνευματικές προσωπικότητες της τοπικής και, όχι μόνο, κοινωνίας.

Η ιστορία ήδη έχει δικαιώσει αυτήν την έμπνευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Και τούτο διότι τα «Παύλεια» έχουν μπει μέσα στην συνείδηση των πιστών χριστιανών σαν μία τονωτική πνευματική ένεση, εδώ και 25 χρόνια, γιαυτό σήμερα γιορτάζουμε το Αργυρούν Ιωβηλαίο των Παυλείων όπως και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας το διπλό Ιωβηλαίο το χρυσούν της χειροτονίας του ως Κληρικού και το Αργυρούν της Αρχιερωσύνης του. Πιστεύω ότι και σήμερα με την εκδήλωση αυτή της Χαλάστρας να γεμίσετε πνευματική χαρά».

Για τις φωτογραφίες πατήστε εδώ

Ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου :

Παραμονή τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς Πεντηκοστῆς, τῆς ἡμέρας κατά τήν ὁποία τό Παράκλητο Πνεῦμα κατῆλθε ἐν εἴδει πυρίνων γλωσσῶν καί ἔδωσε στούς ἁγίους ἀποστόλους καί μαθητές τοῦ Κυρίου, πού ἦταν συνηγμένοι ἐπί τό αὐτό, τή δυνατότητα «λαλεῖν ἑτέραις γλώσσαις τά μεγαλεῖα» του, ἔχουμε τή χαρά νά εὑρισκόμεθα καί ἐμεῖς ἐδῶ, στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ ἱεροῦ ναοῦ τῶν ἁγίων Νεομαρτύρων τῆς Χαλάστρας, γιά νά παρακολουθήσουμε τήν ἀποψινή συναυλία πού διοργανώνεται στό πλαίσιο τῶν ΚΕ´ Παυλείων, τῶν ὁποίων ἑορτάζουμε φέτος τό ἀργυρό Ἰωβηλαῖο, πρός τιμήν τοῦ πρωτοκορυφαίου ἀποστόλου Παύλου, τοῦ ἀποστόλου τῶν Ἐθνῶν καί ἱδρυτοῦ τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας.

«Ἄδοντες καί ψάλλοντες τῷ Κυρίῳ», μᾶς προτρέπει ὁ ἀπόστολος Παῦλος. Καί αὐτό κάνουμε καί ἐμεῖς, σύμφωνα μέ τήν προτροπή του μέ τήν ἀποψινή συναυλία, εἴτε ψάλλουμε μέ τά χείλη εἴτε μέ τήν ψυχή μας, ἀκούοντας τούς ὕμνους πού θά ἑρμηνεύσουν οἱ χορωδίες μας, προσθέτοντας στίς ποικίλες γλῶσσες, τίς ὁποῖες μιλοῦσαν οἱ ἀπόστολοι τοῦ Χριστοῦ, καί τήν οὐράνια γλῶσσα τῆς μουσικῆς, προκειμένου νά ὑμνήσουν τόν Θεό καί νά τιμήσουν τόν μεγάλο ἀπόστολο, ὁ ὁποῖος τόν γνώρισε καί σέ μᾶς καί μᾶς ἀξίωσε διά τοῦ κηρύγματός του νά γίνουμε τέκνα του.

Θά ἤθελα, λοιπόν, νά συγχαρῶ καί νά εὐχαριστήσω τίς δύο χορωδίες, τήν χορωδία τοῦ Παραρτήματος τοῦ Ὠδείου τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως ἐδῶ στή Χαλάστρα, τά μέλη καί τόν χοράρχη της κ. Ἀντώνιο Μεσιάρη, καί τήν παραδοσιακή χορωδία τῆς ἐνορίας τοῦ Ἀνατολικοῦ, τά μέλη καί τόν χοράρχη της κ. Περικλῆ Μαυρουδῆ, γιά τό πρόγραμμα πού ἑτοίμασαν καί θά ἀπολαύσουμε στή συνέχεια καί γιά τόν κόπο καί τήν προσπάθειά τους.

Εὐχαριστῶ καί ὅλους ἐσᾶς πού ἤλθατε στήν ἐκδήλωση αὐτή τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, γιά νά τιμήσουμε ὅλοι μαζί καί μέ αὐτόν τόν τρόπο, «ἄδοντες καί ψάλλοντες», τόν πρωτοκορυφαῖο ἀπόστολο Παῦλο.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων