01/02/2020 01/02/2020 Την μνήμη των «τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος» εόρτασε και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Επίκεντρο των εορτασμών απετέλεσε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς. Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ. Κατά τον Εσπερινό των Τριών Ιεραρχών, η Ιερά Μητρόπολη εδώ και χρόνια τιμά ιδιαιτέρως τους Εκπαιδευτικούς της ακριτικής...
01 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:32
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2020 - 10:46

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Τιμήθηκαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι

Διαδώστε:
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Τιμήθηκαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι

Την μνήμη των «τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος» εόρτασε και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Επίκεντρο των εορτασμών απετέλεσε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς.

Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ. Κατά τον Εσπερινό των Τριών Ιεραρχών, η Ιερά Μητρόπολη εδώ και χρόνια τιμά ιδιαιτέρως τους Εκπαιδευτικούς της ακριτικής αυτής επαρχίας, οι οποίοι, κάτω από αντίξοες συνθήκες, μοχθούν για να μεταδώσουν το πολύτιμο αγαθό της παιδείας στα νέα παιδιά του τόπου.

Έτσι, προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό, απευθύνθηκε με θερμά λόγια στους Εκπαιδευτικούς, ευχαριστώντας τους για την πολυπληθή παρουσία τους και παρουσίασε τους δύο εκλεκτούς καλεσμένους. Πρώτον, τον Καθηγητή Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, ο οποίος ανέλαβε και τη διακονία του λόγου, και τον Ομότιμο Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του ιδίου Πανεπιστημίου, κ. Γεώργιο Μπουγιούκα. Και οι δύο Καθηγητές είναι Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Εν συνεχεία, ο κ. Βαρβούνης ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο θέμα, την παρουσία των Τριών Ιεραρχών και την τιμή τους στην ελληνική λαϊκή παράδοση, τεκμηριώνοντας επιστημονικά το γιατί οι Άγιοι τιμήθηκαν τόσο πολύ στην παράδοσή μας, μια τιμή η οποία κρατάει από τα παλαιά χρόνια. Παράλληλα, παρέθεσε ήθη και έθιμα από διαφόρους τόπους της πατρίδας μας που συνδέονται με την εορτή των Αγίων. Η ομιλία πραγματικά κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον καθ΄ όλη τη διάρκειά της και πολλά εγκωμιαστικά σχόλια ακούστηκαν για την αρτιότητα της παρουσίασης.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος, προτάσει των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τίμησε τους συνταξιοδοτηθέντες Εκπαιδευτικούς κατά το έτος 2019, αλλά και όσους είχαν μία ιδιαίτερη προσφορά στην παιδεία του τόπου. Επίσης τίμησε και τον ομιλητή κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη. Όλοι οι τιμώμενοι έλαβαν το παράσημο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά και το σχετικό ευεργετήριο γράμμα.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος, αν και ασθενών, λειτούργησε μαζί με Ιερείς του Ναού και τους Διακόνους στον ως άνω Ιερό Ναό. Πλήθος παιδιών από τα σχολεία της περιοχής εκκλησιάστηκαν κατ’ αυτήν την ημέρα, γεγονός που δεν παρέλειψε να σημειώσει ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη προσλαλιά του στο τέλος της Ακολουθίας, ευχαριστώντας τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς και επαινώντας τα για την ευταξία που έδειξαν. Τέλος, κατά την ώρα του Κοινωνικού, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς ανέγνωσε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων