03/11/2019 03/11/2019 Κατά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, στην Καστοριά τιμάται πανηγυρικά ο περίδοξος Οσιομάρτυς Ιάκωβος ο εκ Καστορίας μαζί με τους δύο μαθητές του, Ιάκωβο και Διονύσιο. Ο Άγιος αυτός, σχετικά ξεχασμένος, αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για τον τόπο και την Πατρίδα, μιας και θεωρείται πρόδρομος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Φέτος, οι λατρευτικές εκδηλώσεις είχαν ξεχωριστή χροιά,...
03 Νοεμβρίου, 2019 - 22:11
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2019 - 22:44

Η Καστοριά υπεδέχθη τον Οσιομάρτυρα Ιάκωβο και τους μαθητές του

Διαδώστε:
Η Καστοριά υπεδέχθη τον Οσιομάρτυρα Ιάκωβο και τους μαθητές του

Κατά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, στην Καστοριά τιμάται πανηγυρικά ο περίδοξος Οσιομάρτυς Ιάκωβος ο εκ Καστορίας μαζί με τους δύο μαθητές του, Ιάκωβο και Διονύσιο. Ο Άγιος αυτός, σχετικά ξεχασμένος, αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για τον τόπο και την Πατρίδα, μιας και θεωρείται πρόδρομος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Φέτος, οι λατρευτικές εκδηλώσεις είχαν ξεχωριστή χροιά, μιας και συμπληρώνονται 500 χρόνια από το μαρτύριο του (1519-2019).

Έτσι, τελέστηκαν περίλαμπρες ακολουθίες, ενώ επίκεντρο αυτών απετέλεσε η τιμή της παρουσίας στην Καστοριά για πρώτη φορά των τιμίων Καρών των μαρτύρων αυτών, που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας, στα Βασιλικά Χαλκιδικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα Άγια Λείψανα κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος και με συγκίνηση τα υποδέχτηκαν οι Μητροπολίτες Γρεβενών κ. Δαβίδ και Καστορίας κ. Σεραφείμ. Οι τρεις Αρχιερείς, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, συνευχήθηκαν στον Πανηγυρικό Εσπερινό που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γρεβενών . Καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, πλήθος πιστών πέρασε για να προσκυνήσει τις τιμίες Κάρες και να λάβει την ευλογία των Αγίων. Το παρόν στον Εσπερινό έδωσε και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως, Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης, ο οποίος φέρει το όνομα του τιμωμένου Αγίου, όπως και ο Πρωτοδιάκονος της Μητροπόλεώς μας, π. Ιάκωβος Πνευμονίδης.

Ο οικείος Ποιμενάρχης διηκόνησε τον θείο λόγο, επικεντρώνοντας την προσοχή του πιστού λαού στην σημασία της παρουσίας των Νεομαρτύρων για την διατήρηση της Πίστεώς μας τα δύσκολα χρόνια της τουρκικής κατοχής, όπου η λαίλαπα του μουσουλμανισμού και της αλλαξοπιστίας χτυπούσε ολόκληρα χωριά. Ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και στάθηκε στην ευλογία που αισθάνθηκε ο Καστοριανός λαός από τα ιερά Λείψανα του «δικού τους» Αγίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

Την επομένη, Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2019, τελέσθηκε λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και του επιχωρίου Επισκόπου. Να σημειωθεί ότι σήμερα τιμάται και η Σύναξη της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, ευμεγέθες αντίγραφο της οποίας φυλάσσεται στον ως άνω Ναό.

 

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κοζάνης ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή ευαγγελική περικοπή του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την θαυμαστή βιοτή του Αγίου Ιακώβου.

Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε Λιτανεία των τιμίων Λειψάνων και της εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στους δρόμους γύρω από τον Ναό.

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων