11/03/2019 11/03/2019 Όπως κάθε χρόνο, ένα παλαιό – μοναδικό έθιμο αναβιώνει στην Κάλυμνο, «Το Συγχώριο». Στα πλαίσια των παραδόσεων του ιστορικού καθεδρικού ιερού ναού Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, στην αυλή του Ναού, πριν αρχίσει ο Εσπερινός του «Συγχώριου», ο χορός ξεκινάει στις 3 το μεσημέρι, ενώπιον Αρχών και πολύ κόσμου. Νέες και νέοι με παραδοσιακές στολές, αλλά...
11 Μαρτίου, 2019 - 20:46
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2019 - 20:50

“Το Συγχώριο”: Ένα μοναδικό έθιμο στην Κάλυμνο

Διαδώστε:
“Το Συγχώριο”: Ένα μοναδικό έθιμο στην Κάλυμνο

Όπως κάθε χρόνο, ένα παλαιό – μοναδικό έθιμο αναβιώνει στην Κάλυμνο, «Το Συγχώριο».

Στα πλαίσια των παραδόσεων του ιστορικού καθεδρικού ιερού ναού Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, στην αυλή του Ναού, πριν αρχίσει ο Εσπερινός του «Συγχώριου», ο χορός ξεκινάει στις 3 το μεσημέρι, ενώπιον Αρχών και πολύ κόσμου. Νέες και νέοι με παραδοσιακές στολές, αλλά και όλος ο λαός που βρίσκεται στο προαύλιο του Ναού, χορεύουν παραδοσιακούς σκοπούς, υπό τους ήχους των οργανοπαιχτών.

Μετά τον παραδοσιακό χορό, κατά τις 5 το απόγευμα, ο Μητροπολίτης κτυπάει την καμπάνα, που ο ήχος της σημαίνει, κατά την παράδοση, το τέλος των χορών της Αποκριάς, και την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τον κατανυκτικό εσπερινό.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΙΟΥ:

 

Στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, συμπαρατατούμενος υπό σύμπαντος του ιερού κλήρου της νήσου, με τα αναλόγια των ψαλτάδων να είναι πλήρη.

Το τέλος του «Συγχώριου» ολοκληρώνεται με τους ασπασμούς ιερέων – εκκλησιάσματος, κατά μήκος του τέμπλου, σε συμβολική πράξη αμοιβαίας συγχώρησης.

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας

Φωτογραφίες – βίντεο:  Ν.Μαμάκας – «Αλήθεια FM».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων