02/05/2019 02/05/2019 Ποιός πιστός του 3ου αιώνα στη μεγάλη και περιώνυμη πόλη της Αλεξάνδρειας που άκουγε τον μέγα διδάσκαλο και υπερασπιστή και στύλο της Ορθοδοξίας Άγιο Αθανάσιο, θα φανταζόταν ότι έπειτα από 1646 χρόνια θα γιορταζόταν ο Αρχιεπισκοπός τους ο Αλεξανδρείας Άγιος Αθανάσιος σ’ ένα χωριό του Ανατολικού Ταϋγέτου στην Άρνα (υψόμετρο 850 μέτρα) την ημέρα της...
02 Μαΐου, 2019 - 20:03

Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου στον Ταΰγετο

Διαδώστε:
Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου στον Ταΰγετο

Ποιός πιστός του 3ου αιώνα στη μεγάλη και περιώνυμη πόλη της Αλεξάνδρειας που άκουγε τον μέγα διδάσκαλο και υπερασπιστή και στύλο της Ορθοδοξίας Άγιο Αθανάσιο, θα φανταζόταν ότι έπειτα από 1646 χρόνια θα γιορταζόταν ο Αρχιεπισκοπός τους ο Αλεξανδρείας Άγιος Αθανάσιος σ’ ένα χωριό του Ανατολικού Ταϋγέτου στην Άρνα (υψόμετρο 850 μέτρα) την ημέρα της μνήμης του 2 Μαΐου (κατά το εορτολόγιο της Εκκλησίας είναι η ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του).

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ τίμησε τον Άγιο με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία όπου τέλεσε στον ομώνυμο ενοριακό ναό της Άρνας συμπαριστούμενος από τον εφημέριο π. Παναγιώτη Βαβούλη (είναι αδειαλείπτως εκεί ιερεύς 40 χρόνια, πατέρας 5 τέκνων και παππούς 6 εγγονών) και κήρυξε το θείο λόγο υπογραμμίζοντας την θεολογική αξία και σημασία που έχουν τα δόγματα στην Εκκλησία. Η ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού και η Ανάστασή Του εκ νεκρών έχουν δογματικά ερείσματα όπως έχει αποφανθεί η Εκκλησία δια των αγίων Οικουμενικών Συνόδων, των πρώτων Αγίων Συνόδων. Γι’ αυτό και το Απολυτίκιο του Αγίου Αθανασίου σημείωσε ο Σεβ. Είναι τόσο χαρακτηριστικό για τον άγιο, όταν αρχίζει: ‘’Στύλος γέγονας Ορθοδοξίας, θείοις δόγμασιν υποστηρίζων την Εκκλησίαν, ίεράρχα Αθανάσιε…” . Καί κατέληξε ο Σεβ. οτι η δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας δεν είναι νεκρά γράμματα. Είναι το ζωντανό πιστεύω μας γι’αυτό και σας συμβουλεύω όλοι να μάθετε και να γνωρίζετε καλά την ομολογία της πίστεώς μας το ‘’Πιστεύω’’.

Πλήθος πιστών κατοίκων του χωρίου, των διπλανών χωριών ως και πολλών επισκεπτών από διάφορα μέρη της Μάνης είχαν κατακλύσει τον Ναό και μετά μεγάλης χαράς υποδέχθηκαν τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας και κυριολεκτικά ‘’ρούφαγαν’’ το κήρυγμά του. Όταν προέτρεψε στο τέλος να ειπωθεί και πάλι το ‘’Πιστεύω’’ απ’ όλους και να ψάλλουν το ‘’Χριστός Ανέστη’’ ο ενθουσιασμός του κόσμου υπήρξε λίαν συγκινητικός. Στη συνέχεια ο Σεβ. διένειμε το φυλλάδιο της Απ. Διακονίας ‘’Ερμηνεία του Πιστεύω’’.

Ακολούθησε παραδοσιακό ‘’κέρασμα’’ γι’ όλους στην πλατεία του χωριού όπου υπάρχει χαρακτηριστικός πλάτανος ύψους 40 μ. και περιμέτρου κορμού 15 μ. ηλικίας πολλών αιώνων.

Και ιδού, ο άγιος Αθανάσιος ένωσε το απώτερο παρελθόν με το σήμερα τον 3ο αιώνα με τον 21ο αιώνα.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρεοπαγίτης κ. Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Γρηγοράκος και Δαβάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μπουκουβάλας και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Σπαρτιατών κ. Κονίδης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων