16/11/2019 16/11/2019 Του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελου Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Κατά το διάβα του χρόνου ο άνθρωπος διαπιστώνει πως δεν είναι ο χρόνος εκείνος ο οποίος «περνάει και χάνεται» αλλά πως είναι ο ίδιος ο οποίος «περνά» μέσα από τον χρόνο. Βεβαίως ο θάνατος είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούμε να απωθήσουμε και δεν...
16 Νοεμβρίου, 2019 - 10:25
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2019 - 11:35

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» στην Ξάνθη

Διαδώστε:
Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» στην Ξάνθη

Του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελου Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου

Κατά το διάβα του χρόνου ο άνθρωπος διαπιστώνει πως δεν είναι ο χρόνος εκείνος ο οποίος «περνάει και χάνεται» αλλά πως είναι ο ίδιος ο οποίος «περνά» μέσα από τον χρόνο. Βεβαίως ο θάνατος είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούμε να απωθήσουμε και δεν θέλουμε να το σκεπτόμαστε. Από ένα χρονικό σημείο και μετά ο άνθρωπος περνά από την «μέση» στην λεγόμενη «τρίτη ηλικία», κατά την οποία βαθμιαία «χάνει» την αυτονομία του και εξαρτάται σταδιακά από τους άλλους.

Το πόσο σημαντική θεωρείται από την Εκκλησία η φροντίδα για την «τρίτη ηλικία» φαίνεται και από την τίτλο του ανά χείρας άρθρου: «το γήρας περικράτησον» δέεται ο Μέγας Βασίλειος, απευθυνόμενος προς τον Θεό Πατέρα στη Θεία Λειτουργία του. Για την Εκκλησία η φροντίδα για την «τρίτη ηλικία» είναι γεγονός ιερό, που υπερβαίνει τα όρια της αγαθοεργίας. Οι γέροντες εξ’ αντικειμένου βρίσκονται πλησιέστερα στο σημείο της αναχώρησης από τον μάταιο κόσμο μας. Η Εκκλησία λοιπόν οφείλει να τους προετοιμάσει για την έξοδό τους από αυτή τη ζωή και για την είσοδο τους στο πλήρωμα της όντως ζωής. Η μέριμνα λοιπόν για την «τρίτη ηλικία» δεν αποτελεί μόνο φιλανθρωπικό αλλά πρωτίστως ποιμαντικό καθήκον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το μάλλον ή ήττον λειτουργούν δομές φροντίδας για την «τρίτη ηλικία», όπως «στέγες γερόντων», γηροκομεία, «Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» κ.ο.κ. Είναι μάλιστα αξιοπρόσεκτο ότι πολλές Ιερές Μητροπόλεις διατηρούν περισσότερες από μία τέτοιες δομές. Δεν θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξουμε ότι η λειτουργία «Οίκων Ευγηρίας» καλύπτει ίσως το μεγαλύτερο μέρος του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας μας. Βέβαια να τονίσουμε ότι η λειτουργία τέτοιων μονάδων από την Εκκλησία δεν έχει ως σκοπό το κέρδος.

Ήδη η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει δείξει τον δρόμοκαι προς τις λοιπές Ιερές Μητροπόλειςμε την δημιουργία του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης ¨Άγιος Πορφύριος¨στο Δήλεσι της Βοιωτίας. Ο ΜακαριώτατοςΑρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του κατά την τελετή των Εγκαινίων μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οραματιζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας αυτό το κέντρο να γίνει το σπίτι του παππού και της γιαγιάς των παιδικών αναμνήσεων, μόνιμα ανοιχτό σε συγγενείς , φίλους, γνωστούς και αγνώστους ένα σπίτι που θα μετατρέψει την δυσκολία του γήρατος σε ευλογία της νεότητας.»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίουκ.Παντελεήμων είχε ως όνειρο ζωής τη λειτουργία μίας τέτοιας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» η οποία βρίσκεται σε μία πανέμορφη περιοχή μέσα στη φύση, πλησίον της πόλεως της Ξάνθης. Η Μονάδα δυναμικότητας 50 κλινών, ξεκίνησε ήδη την λειτουργία της επί 24ώρου βάσεως και έχει υποδεχθεί ήδη τους πρώτους γέροντες. Οι άρτιες εγκαταστάσεις, το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό το πλήθος των ειδικών που συνδράμουν στην λειτουργία της Μονάδας αλλά κυρίως η αγάπη και η μέριμνα της Τοπικής Εκκλησίας για τα άτομα της «τρίτης ηλικίας» αποτελούν τα εχέγγυα εκείνα για την ευόδωση της σημαντικής αυτής προσπάθειας.

Υ.Γ.: Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο ΆΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης δεν απευθύνεται μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά στον ευρύτερο χώρο της Βορείου Ελλάδος.

Για πληροφορίες καλέστε στο 25410-66004 και απευθυνθείτε στον κ.Αραμπατζή Αθανάσιο Διευθ/ντή , καθώς και κα.Στάμου Μάρια Προϊσταμένη
www.mofix.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων