13/01/2020 13/01/2020 Με ευλάβεια, τιμή και πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού υποδέχθηκε η Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα η Ενορία της Ευαγγελιστρίας, Ιερά Λείψανα των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης εκ της Μυτιλήνης. Τα Ιερά Λείψανα εκόμισε, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου...
13 Ιανουαρίου, 2020 - 10:52
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2020 - 10:53

Η Χαλκίδα υποδέχτηκε τα ιερά λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων της Μυτιλήνης

Διαδώστε:
Η Χαλκίδα υποδέχτηκε τα ιερά λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων της Μυτιλήνης

Με ευλάβεια, τιμή και πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού υποδέχθηκε η Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα η Ενορία της Ευαγγελιστρίας, Ιερά Λείψανα των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης εκ της Μυτιλήνης.

Τα Ιερά Λείψανα εκόμισε, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Καραμούζης, και τα υποδέχθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου 2020, και με πανηγυρικό τρόπο, στα προπύλαια του Ι. Ναού της Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος, παρουσία πλήθους πιστών, με επικεφαλής την Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, τον Διοικητή της Σχολής Πεζικού, Ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο Λιόντο κ.λπ. εκπροσώπους των Αρχών του τόπου.

Αμέσως ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου αγίου Ιλίου κ. Αθηναγόρου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού της Πόλεως την Ι. Σύνοδο για την παρασχεθείσα άδεια μετακομιδής των ιερών λειψάνων από την Λέσβο στην Χαλκίδα, τον άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Ιάκωβο για την ευλογία του προσκυνήματος των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, παρακαλώντας τον να διαβιβάσει τις ευχαριστίες αυτές και προς το σεπτό πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου αγίου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, όλους τους εκπροσώπους των Σχολείων, των συλλόγων και των φορέων της Πόλεως, που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον ερχομό των αγίων και καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, ο οποίος κήρυξε αμέσως μετά τον θείο λόγο στους πιστούς αναπτύσσοντας ερμηνευτικά τον ειρμό της η’ ωδής των ιαμβικών καταβασιών των Θεοφανείων εξηγώντας ότι η παρουσία των αγίων, μέσα από τα ιερά τους λείψανα, επιβεβαιώνει ότι είναι παιδιά φωτεινά του Θεού και με τις αρετές και τους μαρτυρικούς άθλους τους κάνουν να στενάζει ο άρχοντας του σκότους, δηλαδή ο διάβολος αποδυναμωμένος μετά τον ερχομό και την νίκη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου το πρωί ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρου, με συλλειτουργούς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου και τον Πιομενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου αρκετούς Ιερείς, με προεξάρχοντα αυτών τον άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Αρχιμ. Ιάκωβο Καραμούζη.

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Θεοφιλέστατος άγιος Ωρεών, αναλύοντας το περιεχόμενο του αποστολικού αναγνώσματος (Εφεσίους 4, 7-13), ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προσωπικότητα και την ένζηλη διακονία του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου.

Παράλληλα, με πολύ συγκινητικούς καρδιακούς λόγους, ευχήθηκε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο οποίος σαν αυτή την ημέρα (12 Ιανουαρίου), πριν 18 χρόνια (2002), ενθρονίσθηκε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ως Επίσκοπος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε τους αγίου Αρχιερείς, τον Πρωτοσύγκελλο π. Ιάκωβο για την ευλογία της μετακομιδής των ιερών Λειψάνων των Αγίων, ενώ απευθυνόμενος προς τον Κλήρο και τον Λαό, μεταξύ των οποίων ο πρώην Βουλευτής και Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, τους παρακάλεσε να συνεχίσουν να προσεύχονται διαρκώς στο Θεό για εκείνον ώστε, όσα καλά με πολλή αγάπη λέγονται για εκείνον, ο ίδιος να αγωνίζεται για να τα εφαρμόζει προς δόξαν Θεού και πνευματική ωφέλεια των πιστών της Εκκλησίας.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο, ο οποίος, ως γνήσιος αδελφικός φίλος, παρευρήσκετο συχνά στην επείτειο της ενθρονίσεώς του, όπως πέρσι που τέλεσε στην Χαλκίδα την τελευταία του Θεία Λειτουργία.

Αμέσως μετά, με την ευλαβική συμμετοχή των Αρχιερέων, των Κληρικών και του πιστού λαού που από νωρίς είχε κατακλύσει τον Ι. Ναό, ετελέσθη το ετήσιο μνημόσυνου του μακαριστού μητροπολίτου κυρού Παύλου.

Τα Τίμια Λείψανα των Αγίων Ιερομαρτύρων θα παραμείνουν στην Πόλη μας μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, ενώ στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας θα τελούνται καθημερινά Ιερές Ακολουθίες, Ιερές Αγρυπνίες, Κηρύγματα και πνευματικές ομιλίες κ.λπ., με την φροντίδα του Προϊσταμένου Αρχιμ. Θεοφυλάκτου Τσαγκάρη, των Εφημερίων Πρωτοπρεσβ. Θεοδώρου Πάζιου και Πρωτοπρεσβ. Ευαγγέλου Γαλάνη, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και πολλών εθελοντών και εθελοντριών Ενοριτών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων