17/11/2019 19/11/2019 Στέκει αγέρωχος εδώ και τρεις ολόκληρους αιώνες, ενώ πριν γίνει ενοριακός ναός ήταν αρχικά οικογενειακός. Ο λόγος για τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Στο εσωτερικό του, όμως, “κρύβεται” ένας μεγάλος θησαυρός, ένα μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο με ξύλο καρυδιάς και φύλλο χρυσού που φτιάχτηκε το 1827. Είναι ανεκτίμητης αξίας,...
17 Νοεμβρίου, 2019 - 18:27
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2019 - 21:51

Ο μεγάλος “θησαυρός” του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους και το συνεχές ετήσιο θαύμα του Αγίου

Διαδώστε:
Ο μεγάλος “θησαυρός” του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους και το συνεχές ετήσιο θαύμα του Αγίου

Στέκει αγέρωχος εδώ και τρεις ολόκληρους αιώνες, ενώ πριν γίνει ενοριακός ναός ήταν αρχικά οικογενειακός. Ο λόγος για τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Στο εσωτερικό του, όμως, “κρύβεται” ένας μεγάλος θησαυρός, ένα μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο με ξύλο καρυδιάς και φύλλο χρυσού που φτιάχτηκε το 1827.

Είναι ανεκτίμητης αξίας, φέρει πάρα πολλές εικόνες και παραστάσεις από την Αγία Γραφή, ενώ πάνω του είναι σκαλισμένα πολλά φυτά και ζώα.

Είναι το τέμπλο που κοστίζει όσο… τα χρέη της Ελλάδος, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός Γερμανού επισκέπτη στον 84χρονο φύλακα- άγγελο του ναού π. Δημήτριο Ντούσκα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

“Είμαι εδώ 53 χρόνια, από τις αρχές του 1967, διάγω το 84 έτος της ηλικίας μου και είμαι ακόμη μάχιμος. Παραμένω γιατί αγαπάω την εκκλησία περισσότερο από την οικογένειά μου και από το σπίτι μου” αναφέρει με έμφαση σε μία κατάθεση ψυχής στην κάμερα του Πρακτορείου “Ορθοδοξία” και στον Αντώνη Μακατούνη, ο π. Δημήτριος, ο οποίος είναι και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Ο 84χρονος κληρικός δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο συνεχές ετήσιο θαύμα του Αγίου Χαραλάμπους την ημέρα που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

“Εκείνο που παρατηρώ όσα χρόνια είμαι εδώ, είναι ότι την ημέρα εκείνη παρότι είναι στην καρδιά του χειμώνα (10 Φεβρουαρίου) τυχαίνει να έχει πολύ καλές ημέρες και ακόμη κι όταν είναι η ώρα να βγούμε για τη λιτανεία, η βροχή σταματάει, κι όταν επιστρέφουμε από τη λιτανεία η βροχή ξαναρχίζει. Αυτό σημαίνει ότι ο Άγιος Χαράλαμπος θέλει να γίνει η λιτανεία του σε όλη την πόλη για να ευλογείται ο λαός” τονίζει με εμφανή συγκίνηση ο π. Δημήτριος.

Αποστολή Πρέβεζα: Αντώνης Μακατούνης

Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων