Αυτοδιοίκηση

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 – Γιάννης Πισιμίσης: Όραμα και συνεργασία για τα Βριλήσσια

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 – Γιάννης Πισιμίσης: Όραμα και συνεργασία για τα Βριλήσσια
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Γιάννης Πισιμίσης αποκαλύπτει τι καινούριο φέρνει η υποψηφιότητα του στις προσεχείς εκλογές

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Ο κ. Γιάννης Πισιμίσης μιλά για το στόχο του να υπάρξει μια ευρεία συσπείρωση και μια δυναμική που θα εκφραστεί από το όραμα του για ανανέωση και δημιουργική… επανάσταση!

Ο Γιάννης Πισιμίσης, ο υποψήφιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 για τον Δήμο Βριλησσίων, δεν είναι ένα νέο πρόσωπο στην τοπική κοινωνία της περιοχής.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει να επιδείξει μια δυναμική παρουσία στα δημοτικά δρώμενα της πόλης του, έχοντας αναλάβει Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (2012 -2014) ενώ εκπροσώπησε τον Δήμο Βριλησσίων στην Περιφερειακή ‘Ένωση Δήμων Αττικής (2011 -2014). Στις δημοτικές εκλογές του 2014 επανεκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Πριν από ένα μήνα περίπου ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητα του για το αξίωμα του Δημάρχου Βριλησσίων ως επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» η οποία πρωταγωνιστεί επί μια δωδεκαετία στα αυτοδιοικητικά της πόλης.

Το νεαρό της ηλικίας του θεωρεί ότι είναι ένα θετικό στοιχείο για την διεκδίκηση του Δήμου, καθώς όπως τονίζει και ο ίδιος: «Ήρθε η στιγμή η νέα γενιά να μπει στην αυτοδιοίκηση». Όσο για τον συνδυασμό του αποτελείται από ανθρώπους με καθαρό σημείο αναφοράς στην κοινωνία, καταξιωμένους επαγγελματικά και με λίγα λόγια επαγγελματίες ζωής και όχι επαγγελματίες πολιτικούς.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της παράταξής του, σχολίασε την θητεία του Μανιατογιάννη, μίλησε για τα χρίσματα και τι πραγματικά ισχύει στον Δήμο Βριλησσίων ενώ υπογράμμισε πως η πόλη και οι δημότες, αξίζουν κάτι καλύτερο εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως ο κόσμος θα αποδείξει στις εκλογές την στήριξη του για μια πόλη πιο λειτουργική, πιο συγκροτημένη και πιο σύγχρονη… Μια πόλη πρότυπο στην Ελλάδα!

Αναλυτικά η συνέντευξη του στο otavoice.gr και στον Γρηγόρη Ραχωβίτσα:

Παρά το νεαρό της ηλικίας σας, έχετε έντονη παρουσία στα τοπικά δρώμενα. Σε κάθε περίπτωση η ηλικία σας θεωρείτε ότι είναι στα συν σας για την υποψηφιότητα του Δημάρχου;

«Η αυτοδιοίκηση κατά το παρελθόν έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές στρεβλώσεις και με κάποιες πάγιες παθογένειες. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι επικράτησε μια φιλοσοφία στην αυτοδιοίκηση που ήταν παλαιοκομματική. Μια φιλοσοφία που δεν προέρχονταν από μια λογική εξυπηρέτησης του κοινού καλού, αλλά μέσα από μια λογική με στόχο διοίκησης και εξουσίας. Η δική μας πρόταση και το συν μας, που είναι το ηλικιακό, είναι να φέρουμε αλλαγή φιλοσοφίας.

Στον τρόπο που συμμετέχει κανείς στα κοινά της πόλης. Στόχος μας η ρήξη με το παρελθόν που έχει ταλαιπωρήσει την αυτοδιοίκηση και τη χώρα γενικότερα. Η ρήξη με παθογένειες και στρεβλώσεις που αφορούν παλαιοκομματικές μεθόδους, πελατειακές ρυθμίσεις, λαϊκισμό, δημαγωγία. Πιστεύουμε σε μια πολιτική διαφάνειας, δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών. Και μιας σύνδεσης των πολιτικών και των παρεμβάσεων της αυτοδιοίκησης με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Το ηλικιακό κριτήριο δεν είναι αυτό που έχει το κυρίαρχο ρόλο. Αλλά οι πολιτικές και το περιεχόμενο αυτών που είναι στην κρίση των πολιτών».

Γιατί ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με την πολιτική και με την τοπική αυτοδιοίκηση;

«Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Είναι ένας χώρος που έχουν ασχοληθεί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν τη δυνατότητα πιο ενεργούς ενασχόλησης. Η ανάγκη να υπάρχει σημαντικός χρόνος είναι αντικίνητρο και αποτρεπικός παράγοντας για κάποιο νέο άτομο. Όμως είναι σημαντικό και στην τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα από τους μεγάλους ανθρώπους που προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους να ασχοληθούν και νέοι άνθρωποι. Για να υπάρχει η κατάλληλη σύνθεση και ηλικιακή σε κύκλο παραστάσεων και γνώσεων και να εισφέρουν στο δημόσιο λόγο και στα δημόσια πράγματα νέες αντιλήψεις και νέες πρακτικές. Έτσι θα συνδεθούν οι ανάγκες της κοινωνίας και θα εκφραστούν οι στόχοι και οι αγωνίες της νέας γενιάς».

Είστε ένας νέος άνθρωπος, με όραμα, φιλοδοξίες και όρεξη για δουλειά. Το ίδιο όμως ισχύει και για πολλούς άλλους νέους ανθρώπους, οι οποίοι όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μάστιγα της ανεργίας. Φαντάζομαι πως νιώθετε περισσότερο από όλους τους άλλους υποψήφιους δημάρχους τα προβλήματα των νέων ατόμων και αφουγκράζεστε καλύτερα τις ανάγκες τους. Πώς θα τους στηρίξετε;

«Η φιλοδοξία είναι θετική και θεμιτή για την ενασχόληση με τα κοινά όταν δεν προκύπτει μέσα από μια λογική ιδιοτέλειας και στόχου συμφέροντος. Αλλά από μια διαδικασία έκφρασης κοινωνικών αναγκών και υλοποίησης στόχων. Υπό αυτή την έννοια η φιλοδοξία είναι θεμιτή. Πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις σε επίπεδο αυτοδιοίκησης που θα αντιμετωπίσουν τις αγωνίες των νέων με σοβαρό τρόπο και θα απαντούν στα προβλήματα αυτά με αποτελεσματικότητα.

Ήδη έχουμε καταθέσει μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης που πιστεύω μπορεί να συμβεί, εφόσον ο Δήμος μας και η αυτοδιοίκηση ακουμπήσει στο πρόβλημα με υπευθυνότητα. Έχουμε προτείνει τη δημιουργία μιας δομής απασχόλησης η οποία ουσιαστικά επιχειρεί να συνδέσει την προσφορά με τη ζήτηση εργασίας. Να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Να δοθούν και κίνητρα στους επιχειρηματίες για να μπορέσουν να προσλάβουν νέους από τη… δεξαμενή αυτή. Μιλάμε για ένα γραφείο που θα υποστηρίζει την νεανική επιχειρηματικότητα με τεχνογνωσία και εφόδια. Μιλάμε για μια ανάγκη ύπαρξης δομής επαγγελματικού προσανατολισμού και για μια συνολική ενεργητική δημοτική πολιτική απασχόλησης που προφανώς δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά μπορεί να δώσει λύσεις και να παρέμβει όσον αφορά στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης. Και αυτό είναι το δικό μου προσωπικό στοίχημα».

Ποιο πιστεύετε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του;

«Ο Δήμος Βριλησσίων παρ’ ότι σε πολλούς μπορεί να ακουστεί παράξενο, πάσχει σε επίπεδο υποδομών και παροχής υπηρεσιών και δημοσίων αγαθών προς τους δημότες. Μάλιστα έχει υπάρξει μια έρευνα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που αποτυπώνει αυτή την έλλειψη υποδομών στον Δήμο. Η έρευνα μελετούσε την ικανοποίηση των πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου και κατά πόσο μπορούν να εξυπηρετηθούν στη πόλη ή κατά πόσο αναγκάζονται να βγουν από την πόλη για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Και εκεί ο Δήμος κατατάχτηκε σε χαμηλή βαθμολογία κάτι που προβληματίζει πολύ και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα.

Δεν υπάρχουν δημόσιοι χώροι άθλησης, σχεδόν καθόλου. Δεν υπάρχουν σοβαρές υποδομές παιδείας και πολιτισμού. Δεν υπάρχει δημοτικό κολυμβητήριο, δημοτικός κινηματογράφος, δημοτική βιβλιοθήκη, δεύτερο κλειστό γυμναστήριο και σε αυτό που υπάρχει ο φόρτος από τις δραστηριότητες των σωματείων είναι τεράστιος και δεν αρκεί, ενώ παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της συντήρησης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όσον αφορά το μεγάλο πλεονέκτημα, είναι οι άνθρωποι του. Οι δημότες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, όχι μόνο μορφωτικό, αλλά γενικότερης παιδείας, Μια Αρχή που θέλει να κάνει τη διαφορά θα πρέπει να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και με μια λογική σύνθεσης και ανάπτυξης κοινωνικής δυναμικής να καταφέρουμε στα Βριλήσσια να κάνουμε πολλά πράγματα και να βάλουμε τον Δήμο στην πρωτοπορία. Μπορεί να καταστεί ένας δήμος πρότυπο».

Ήδη έχετε εξαγγείλει δυο πακέτα προτάσεων για την απασχόληση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ποια είναι τα βασικά σημεία της πρότασης σας και οι προτεραιότητες αν εκλεγείτε; Έχετε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα παρέμβει και θα ενισχύσει την φυσιογνωμία της πόλη σας; Δεν μιλάμε για τα συνήθη έργα διαχείρισης και καθημερινότητας αλλά για έργα πνοής που μπορούν να αλλάξουν την μορφή της.

«Εμείς πιστεύουμε πολύ στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών αλλά και του τρόπου λειτουργίας του Δήμου. Μπορεί να έρθει αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα σύγχρονα μέσα. Ιδίως στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είμαστε πολύ πίσω, συγκριτικά με άλλους Δήμους, όπως είναι ο Δήμος Τρικκαίων, που έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά. Είναι σε πολύ υψηλή θέση και σε σύγκριση με ευρωπαϊκές πόλεις.

Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό Δήμο που θα εξυπηρετεί άμεσα και αποτελεσματικά και που θα εισάγει τους δημότες στην πολιτική συμμετοχή ενώ θα αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και ο κόσμος. Θέλουμε να φτιάξουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα εισάγονται ιδέες και σκέψεις και μέσα από αυτές τις εισηγήσεις θα κάνουμε δημοτικά συμβούλια και θα τις συζητάμε για το πώς μπορούμε να τις υλοποιούμε. Θα δημιουργήσει όλο αυτό συνθήκες πραγματικά βαθιάς δημοκρατίας και ενισχυμένης συμμετοχής πράγμα που είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε συλλογικά μπροστά».

Πως κρίνετε τη θητεία του κ. Μανιατογιάννη και αν θεωρείτε ότι μπόρεσε να υλοποιήσει τις βασικές εξαγγελίες και τον σχεδιασμό που είχε για την πόλη;

«Πάντα ο λόγος και η παρουσία η δική μας πρέπει να είναι εποικοδομητική και να μιλάμε για το τι μπορεί να γίνει για την πόλη χωρίς να μπαίνουμε σε ισοπολιτικές λογικές και αφορισμούς. Αν δει κανείς όμως ψύχραιμα και αντικειμενικά τα πράγματα πως εξελίχθηκαν θα καταλάβει την απουσία δημοτικού έργου. Ο σημερινός Δήμαρχος εκλέχτηκε με βάση της λογικής της αλλαγής στον Δήμο. Αλλά απέδειξε πως η αλλαγή δεν ήταν προς το καλύτερο αλλά προς το χειρότερο. Διαπιστώσαμε όλοι μια υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Υπήρξε μια απουσία έργου. Υπήρξε μια αλλαγή προς το χειρότερο».

Ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος υπήρξε Δήμαρχος Βριλησσίων την τετραετία 2006-2010 στην οποία άφησε το δικό του αποτύπωμα, επέλεξε όμως να εγκαταλείψει τα αυτοδιοικητικά και να δραστηριοποιηθεί στη κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής και υπουργός. Πως κρίνετε εσείς σήμερα την επαναδραστηριοποίηση του στα δημοτικά δρώμενα;

«Ο κ. Ντινόπουλος αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να επιστρέψει στην πόλη των Βριλησσίων. Καταθέτει τη δική του υποψηφιότητα με τα δικά της χαρακτηριστικά. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω την υποψηφιότητα του. Ο καθένας στη δημοκρατία είναι ελεύθερος να εκφράζεται όπως νομίζει και να καταθέτει την δική του υποψηφιότητα».

Εσείς ως γνωστόν ανήκετε στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας στον οποίο ανήκει και ο έτερος συνυποψήφιος σας κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος σε πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων ανέφερε δημόσια ότι έχει το χρίσμα της ΝΔ. Εμείς γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ και από επίσημες αναφορές του τομέα της αυτοδιοίκησης αλλά και του πρόεδρου της ΝΔ, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα δώσει χρίσμα στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να αποφασίσει μόνος του τα κατάλληλα πρόσωπα. Τελικά τι ισχύει; Υπάρχει στα Βριλήσσια επίσημη δημοτική παράταξη που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Είναι αληθής ο ισχυρισμός του κ. Ντινόπουλου;

«Είναι αυτονόητο πως οι πολίτες ψηφίζουν ελεύθερα. Θεωρώ λάθος το να κομματικοποιείται η εκλογική διαδικασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι διακύβευμα που αφορά το παρόν και το μέλλον της πόλης. Δεν μπορεί να ταυτίζεται με στενά κομματικές λογικές και στοχεύσεις. Δεν έχω κρύψει ποτέ πως προέρχομαι από τον χώρο της μεγάλης φιλελεύθερης και δημοκρατικής παράταξης της χώρας, τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν θεωρώ πως είναι αυτή τη στιγμή η ανάγκη να προτάξουμε τις κομματικές μας ταμπέλες.

Πρέπει να δουλέψουμε σοβαρά και με εποικοδομητικό τρόπο να αλλάξουμε τα Βριλήσσια προς το καλύτερο και να φέρουμε την πόλη εκεί που της αξίζει. Στην πρωτοπορία των Δήμων της Ελλάδας και γιατί όχι και της Ευρώπης.

Για τα χρίσματα είναι γνωστές οι δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως στις εκλογές α’ βαθμού της αυτοδιοίκησης δεν θα υπάρξουν επίσημα χρίσματα και εκεί τελειώνει όλη η συζήτηση για τα χρίσματα και αν θα στηρίξει κάποιον η Νέα Δημοκρατία».

Η δημοτική παράταξη της οποίας ηγείστε έχει δημιουργηθεί από στελέχη της Ν.Δ. και επί σειρά ετών θεωρείται η επίσημη δημοτική παράταξη της κεντροδεξιάς στα Βριλήσσια. Με το νόμο «Κλεισθένη» που με την απλή αναλογική αλλάζει τις συνθήκες και προκρίνει τις συνεργασίες μιας και πλέον δεν θα υπάρχει νικητής με πλειοψηφία στο ΔΣ, ποιο θα είναι το δικό σας στίγμα ως επικεφαλής στη»Νέα Πνοή»; Θα συνεχίσετε με βασικό κορμό τον κεντροδεξιό χώρο ή θα επιχειρήσετε ένα ευρύτερο άνοιγμα στην κοινωνία με στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα;

«Ο συνδυασμός έχει υποστηριχτεί στο παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία. Για εμένα δεν παίζουν ρόλο οι κομματικές στηρίξεις και δεν θα πρέπει να παίζουν κανένα ρόλο για κανέναν. Όπως επίσης και σε εμάς συμμετέχουν άνθρωποι από πολλούς χώρους. Και αυτό είναι η επιτυχία μας και ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Έχει συγκεντρώσει ανθρώπους δραστήριους και σοβαρούς, ο καθένας στον τομέα του και πολιτικά προέρχονται από διάφορους χώρους. Είναι μια πολυσυλλεκτική προσπάθεια που απευθύνεται σε όλους τους δημότες.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρεθούν οι πιθανότητες συνεργασιών, είτε με παρατάξεις, είτε με ανθρώπους που μπορούν να αναπτύξουν μια κοινή θέση σε μια σειρά ζητημάτων και έτσι θα μπορούσε κανείς να διοικήσει με έναν τρόπο λειτουργικό το Δήμο. Θα απευθυνθούμε και σε ανθρώπους άλλων παρατάξεων και υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε».

Ο Κλεισθένης με την απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα διοίκησης στον εκάστοτε Δήμαρχο μιας και θα είναι αναγκασμένος να βρει πολιτικές συμμαχίες στο Δημοτικό συμβούλιο για την ομαλή λειτουργία του Δήμου και πλειοψηφία για να υλοποιούνται πολιτικές του. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση… Ότι θα συμβάλλει στο να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούν ή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα διοίκησης με αποτέλεσμα να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που έχει διακηρύξει;

«Ο Κλεισθένης είναι ένας νόμος που δημιουργεί έναν σκεπτικισμό για την πορεία της αυτοδιοίκησης. Για το πώς μπορεί να διοικηθεί αποτελεσματικά ένας Δήμος. Σε εμάς, μιας και ξέρω τα πράγματα στα Βριλήσσια, γνωρίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πόλη και μπορεί να υπάρξει μια λογική συνεργασία. Από εκεί και πέρα όταν προσπαθεί κάποιος να επιβάλλει μια μορφή συναίνεσης είναι κάτι αντιδημοκρατικό. Πιστεύω στην αξία του ελέγχου που προκύπτει από την αντιπολίτευση. Η δημοκρατία μόνο έτσι είναι καλή. Με το να λένε «ναι» σε όλα όλοι δεν είναι και καλό. Πράγματι όμως, μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες με μια μορφή σύνθεσης και να προχωρήσουμε πολλά πράγματα που θέλουμε για την πόλη».

Αν περάσετε στον δεύτερο γύρο, πιστεύετε ότι μπορείτε να συσπειρώσετε κόσμο και δυνάμεις και να κόψετε πρώτος το νήμα;

«Ο συνδυασμός μας απευθύνεται σε όλους τους Δημότες. Μπορεί να υπάρξει μια ευρεία συσπείρωση και μια δυναμική που θα εκφραστεί από το όραμα μας για ανανέωση και δημιουργική επανάσταση. Μπορούμε να αλλάξουμε τα Βριλήσσια και να τα πάμε μπροστά».

Κλείνοντας ο Γιάννης Πισιμίσης έστειλε το δικό του μήνυμα στους κατοίκους του Δήμου Βριλησσίων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντας: ««Να μας αξιολογήσουν όλους. Να δουν το περιεχόμενο των προτάσεων μας. Την φιλοσοφία μας και μετά με ορθολογισμό και με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα να μας κρίνει. Από αυτή την διαδικασία έχει να κερδίσει μόνο η πόλη».

Αυτή την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων της οδού Κισσάβου 11 και ώρα 11.30 ο Γιάννης Πισιμίσης και η «Νέα Πνοή» πραγματοποιούν την εναρκτήρια συγκέντρωση τους , όπου θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες της πρότασης τους για τα Βριλήσσια 2019 -2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments