Τουρισμός

Μέτσοβο: Ο παραδοσιακός οικισμός με τα πολλά αξιοθέατα και την ομορφιά που κόβει την ανάσα (pics&vid)

Μέτσοβο: Ο παραδοσιακός οικισμός με τα πολλά αξιοθέατα και την ομορφιά που κόβει την ανάσα (pics&vid)
Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το πανέμορφο Μέτσοβο, την κωμόπολη της Ηπείρου με τα γραφικά στενά, τα μοναδικά αξιοθέατα και τους υπέροχους ανθρώπους.

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.150μ.

Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου.

Οι κάτοικοί του, που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 3.195 κατοίκους, είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής, ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με την κτηνοτροφία.

Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι).

Στην κωμόπολη, όπως διαβάζουμε στη wikipedia, λειτουργεί από το 1955 το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα) το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850.

Το χειμώνα υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές) τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).

Μέτσοβο: Το στολίδι της Ηπείρου

Ένα χωριό τόσο όμορφο, τόσο γραφικό και με τόση πλούσια ιστορία που όμοιο του δεν συναντάμε άλλο στην χώρα μας.

Το Μέτσοβο συνδυάζει πολλές χειμερινές δραστηριότητες για τους επισκέπτες του.

Χιονοδρομικό κέντρο, σε απόσταση μόλις 20 λεπτών μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στην πανέμορφη λίμνη των Ιωαννίνων και τέλος είστε σε απόσταση αναπνοής από την χαράδρα του Βίκου και τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια.

Το Μέτσοβο θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα για την αξιοποίηση και ανάπλαση μιας ορεινής περιοχής που μέχρι πριν από 10 χρόνια για να το επισκεφτείς ήταν μια όχι και τόσο μικρή Οδύσσεια. Βλέπεται πριν από την κατασκευή της Εγνατίας οδού ακόμα και απο την πόλη των Ιωαννίνων χρειαζόσουν περισσότερο από 1,5 ωρα για να το επισκεφτείς.

Η πρωτοπόρα για την εποχή μετάλλαξη και εξέλιξη του Μετσόβου από τον Ευεργέτη Ευάγγελο Αβέρωφ.

Από το 1990 στο κέντρο του Μετσόβου βρίσκεται ο ανδριάντας του πολιτικού και συγγραφέα Ευάγγελου Αβέρωφ.

Οι ντόπιοι με αυτό τον τρόπο θέλησαν να τον τιμήσουν γιατί βοήθησε το Μέτσοβο να εξελιχθεί από ένα χωριό κτηνοτρόφων σε πρότυπο ανάπτυξης ενός ορεινού τόπου.

Ο τρόπος που κατάφερε ο Αβέρωφ για να προσεγγίσει τον πλούσιο ομογενή Τοσίτσα και να διαθέσει την περιουσία του στον τόπο καταγωγής του ήταν μυθιστορηματικός.

Η οικογένεια του Αβέρωφ είχε καταγωγή από το Μέτσοβο. Ωστόσο, η πρώτη φορά που ο Αβέρωφ το επισκέφτηκε ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Για τον Ευάγγελο Αβέρωφ το Μέτσοβο ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά».

Όπως είχε διηγηθεί στη Μηχανή του Χρόνου η κόρη του Τατιάνα Αβέρωφ ο πατέρας της «έπαθε ξαφνικό έρωτα».

Τον συγκίνησε το χωριό, οι άνθρωποι, το τοπίο. Από εκείνη τη στιγμή έγινε στόχος της ζωής του να βρει τους πόρους που θα έκαναν το Μέτσοβο να γλιτώσει από τη φτώχεια και να βγει από την απομόνωση στην οποία βρισκόταν.

Τον Νοέμβριο του 1934 ο Ευάγγελος Αβέρωφ συναντήθηκε στην Αθήνα με 19 Μετσοβίτες, ώστε να συζητήσουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να σώσουν τον τόπο τους.

Όμως, όποιο έργο και αν σκέφτονταν, υπήρχε ένα σημαντικό κοινό εμπόδιο. Χρειάζονταν χρήματα.

Έτσι, ο Αβέρωφ άρχισε να αναζητά ανθρώπους που κατάγονταν από την περιοχή και μπορούσαν να προσφέρουν οικονομικά για την ανάπτυξη του τόπου..

Ο Αβέρωφ σκέφτηκε την πλούσια οικογένεια Τοσίτσα που καταγόταν από το Μέτσοβο και τα μέλη της ζούσαν όλα στο εξωτερικό.

Αρχικά, έστειλε γράμμα στη βαρόνη Τοσίτσα, από την οποία δεν πήρε απάντηση ποτέ.

Ο επόμενος ήταν ο βαρώνος Κωνσταντίνος Τοσίτσας, ο οποίος του απάντησε ότι δεν είχε καμία σχέση με το Μέτσοβο και την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Αβέρωφ δεν έχασε την πίστη του και συνέχισε να αναζητά τον «σωτήρα» του Μετσόβου. Έτσι, έστειλε στον βαρόνο Μιχαήλ Τοσίτσα.

Τελικά η Ηπειρώτικη ξεροκεφαλιά και επιμονή του Ευάγγελου Αβέρωφ απέδωσε και μετά από πολλά χρόνια και αφού πρώτα είχε δημιουργηθεί μια στενή φιλία μεταξύ σε αυτόν και τον Μιχάλη Τοσίτσα το όραμα του Αβέρωφ έγινε πραγματικότητα και το Μέτσοβο άλλαξε για πάντα την ιστορία του χάρις την ευεργεσία του Τοσίτσα.

Με πληροφορίες από wikipedia, Μηχανή του Χρόνου / Βίντεο: updrones

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments