Αυτοδιοίκηση

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Ο Στρατής Ζαφείρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Ο Στρατής Ζαφείρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το Δήμο Δυτικής Λέσβου
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Την υποψηφιότητα του για τον νεοσύστατο δήμο της δυτικής Λέσβου ανακοίνωσε ο Στρατής Ζαφείρης.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Την υποψηφιότητα του για τον νεοσύστατο δήμο της δυτικής Λέσβου που, όπως είπε, «σηματοδοτεί την αποκατάσταση και τον εξορθολογισμό της μέχρι σήμερα κατάστασης που επικράτησε στα δημοτικά πράγματα του νησιού» ανακοίνωσε χθες το βράδυ από το μικτό οικισμό της Νάπης, ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Συνεργασία δυτικής Λέσβου» Στρατής Ζαφείρης.

«Η όποια αναφορά στα ζητήματα που απασχολούν τα χωριά μας, στον δήμο Δυτικής Λέσβου, οφείλει να ξεκινά απ’ την περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών τους και σ’ εκείνα τα δομικά συστατικά, που αποτυπώνουν ανάγλυφα την εικόνα της κατάστασής του.

Πρόκειται για μια ευρύτατη γεωγραφικά περιοχή με ισχυρά κεφαλοχώρια και μικρότερους οικισμούς, όπου σε ποσοστό 90% η τοπική οικονομία, εδράζεται στον ιδιωτικό τομέα. Σ’ αντίθεση με το υπόλοιπο νησί της Λέσβου, και ειδικά την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, όπου κυριαρχεί ο δημόσιος τομέας, ο οποίος και αποφέρει στη Λέσβο, το 30% του ΑΕΠ της.

Φωτογραφία από το lesvosnews.net

“Εδώ όμως, στο δυτικό τμήμα του νησιού μας, οι βασικοί παραγωγικοί τομείς είναι, η γεωργία (ελιά), η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός, η γεωθερμία και γενικότερα οι ΑΠΕ (αιολική ενέργεια), αλλά και ο κατασκευαστικός τομέας» σημείωσε ο κ. Ζαφειρίου, ο οποίος τόνισε πως «αν ο (νέος) δήμος μας, θέλει να παρέμβει ουσιαστικά στο οικονομικό γίγνεσθαι και στην πρόοδο της περιοχής και των ανθρώπων της, αδιαμφισβήτητα οφείλει να έχει συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, αναπτύσσοντας παράλληλα όλες εκείνες τις υποδομές (δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές), προκειμένου να συμβάλουν αποτελεσματικά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης”.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, ο δήμος πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα της καθημερινότητας. Να είναι φιλικός και αλληλέγγυος με τους δημότες του, υπερβαίνοντας τυπικές αρμοδιότητες. Να επιδιώξει να αποτελέσει την «ομπρέλα» για την προώθηση των τοπικών προσπαθειών.

«Πόσο εύκολο είναι ένας νέος φορέας, παράλληλα με την επιδίωξη της συγκρότησής του, γιατί ουσιαστικά αυτό θα είναι το πρώτο μέλημα οργάνωσης και διοίκησης της καινούργιας αυτοδιοικητικής μονάδας, να μπορεί να συνδράμει ενεργά και στην τοπική ανάπτυξη;

Η προσωπική μου απάντηση -δέσμευση είναι ότι η μεγάλη προσπάθεια η οποία απαιτείται να καταβληθεί για το στήσιμο του δήμου, εμπεριέχει ταυτόχρονα και το στοιχείο της ανάπτυξης, παρέχοντας τη δυνατότητα ό,τι γίνει εξαρχής, να γίνει σωστό και καλό. Σε γερά και ισχυρά θεμέλια».

Κατά τον σχεδιασμό της δημοτικής παράταξης του κ. Ζαφείρη ισχυρό κέντρο σχεδιασμού πολιτικής για τον δήμο, θα είναι η Καλλονή, ενώ οι εκτελεστικές μονάδες αυτών των πολιτικών, θα είναι στα χωριά.

Ως βασικές κατευθύνσεις ο κ. Ζαφείρης παρουσίασε τις παρακάτω:

  • προέχει η πρώτη δημοτική Αρχή, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση να αποκτήσει οργανόγραμμα, αλλά και να προγραμματίσει άμεσα τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, ενδεχομένως σε συνέργεια και με ιδιωτικούς φορείς.
  • Προτεραιότητα θα είναι η εκπόνηση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της Δυτικής Λέσβου, ώστε να υπάρχει εξαρχής χωρική ένταξη των πάσης φύσης δράσεων, αλλά και ανάδειξη των πολλών δυνατοτήτων που προσφέρονται για εκμετάλλευση. Παράδειγμα απτό η γεωθερμία της οποίας την αξιοποίηση και θα επιδιώξουμε συστηματικά.
  • Από τις πρώτες ενέργειες θα είναι η σύσταση και οργάνωση μιας στελεχωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας που θα αναλάβει τη συνέχιση και ολοκλήρωση των όποιων έργων έχουν δρομολογηθεί, αλλά κυρίως θα προετοιμάσει το δήμο Δυτικής Λέσβου για το αύριο, εκπονώντας μελέτες και προετοιμάζοντας την ωριμότητα καινούργιων έργων.
  • Έμφαση, επίσης, θα δοθεί στο λιμάνι του Σιγρίου που με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το βασικό συνδετικό κρίκο της ευρύτερης περιοχής μας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Σίγρι μπορεί, και στόχος είναι να καταφέρει, να ενώσει το νησί γρήγορα και με μικρό κόστος με το Λαύριο, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη».

Ο κ. Ζαφείρης είναι χημικός μηχανικός με πλούσια επαγγελματική και συνδικαλιστική δράση. Από το 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 η κυβέρνηση του είχε αναθέσει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σήμερα, μετά την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, είναι σύμβουλος της Διοίκησης της ΕΛΠΕ Α.Ε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments