Ελλάδα

Ρήγμα της Αταλάντης: Ο μεγάλος φόβος των σεισμολόγων

Ρήγμα της Αταλάντης: Ο μεγάλος φόβος των σεισμολόγων
Το ρήγμα της Αταλάντης είναι ο μεγάλος φόβος των σεισμολόγων καθώς είναι ικανό για μεγάλες καταστροφές.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σημειώθηκε σεισμός 4.1 ρίχτερ στην Αταλάντη. Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 8 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Αταλάντης του νομού Φθιώτιδας και 102 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Στην περιοχή υπάρχει ένα ρήγμα που προκαλεί τρόμο στους σεισμολόγους της χώρας. Το λεγόμενο ρήγμα της Αταλάντης είναι ικανό για μεγάλες καταστροφές σε περίπτωση που ξυπνήσει.

Αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα-Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα. Το συνολικό μήκος του δεν ξεπερνά τα 34 χιλιόμετρα. Αν το ρήγμα ενεργοποιηθεί  στο συνολικό της μήκος (34 χλμ), οι σεισμοί μπορεί να φτάσουν τα 6,7-7,0 Ρίχτερ, ωστόσο τα επιμέρους τμήματά της όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ Μ 5,5-6,6, ειδικότερα μόνο το τμήμα της Αταλάντης μπορεί να συνδέεται με σεισμούς της τάξης του Μ 6,0.

Την τελευταία φορά που το συγκεκριμένο ρήγμα ξύπνησε ήταν το 1984. Με δυο δυνατούς σεισμούς δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα οι  κατοικημένες περιοχές της Αταλάντης και του Μαρτίνου. Τα σπίτια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και ορισμένα σημεία τους κατεστράφησαν ολοσχερώς.

Το μέγεθος του πρώτου σεισμού, που ενδέχεται να ήταν και προσεισμός εκτιμάται από 6,4 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ του δευτέρου από 7,0 έως 7,2 και έδωσε ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments