Διεθνή

11 Σεπτεμβρίου – Δίδυμοι Πύργοι: Η μέρα που ο κόσμος άλλαξε

11 Σεπτεμβρίου – Δίδυμοι Πύργοι: Η μέρα που ο κόσμος άλλαξε
Η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη και στους Δίδυμους Πύργους 18 χρόνια μετά συνεχίζει να πονά.

Η συγκλονιστική φωτογραφία με τον άνθρωπο να πέφτει από τον φλεγόμενο Πύργο στη Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου 2009, που τράβηξε ο Richard Drew από το Associated Press  θα στοιχειώνει  τον πλανήτη. Θα μείνει για πάντα χαραγμένη σε όλους όσους εκείνη την ώρα κοιτούσαν αποσβολωμένοι την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας. Ο άνθρωπος αυτός επέλεξε να πέσει στο κενό παρά να χαθεί στη φωτιά και στα συντρίμμια.

Δεν ήταν ο μόνος που έφυγε, όταν άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος μεταξύ ζωής και θανάτου. Υπολογίζεται ότι 3000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 75.000 αγωνίζονται 18 χρόνια ύστερα να ξεπεράσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα που συνδέονται με το πλέον τραγικό γεγονός της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Ήταν εννιά παρά τέταρτο το πρωί 11 Σεπτεμβρίου 2001 και η Νέα Υόρκη είχε μόλις αρχίσει να ξυπνά από ένα βράδυ όπως τα προηγούμενα μέχρι τότε. Μόλις ο δείκτης του ρολογιού φθάνει στο παρά τέταρτο ένα αεροπλάνο της American Airlines με 92 επιβαίνοντες προσκρούει στον βόρειο πύργο του World Trade Center.

Πριν καλά καλά οι Νεουρκέζοι συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί ένα δεύτερο αεροπλάνο με 62 επιβάτες καρφώνεται στο Νότιο Πύργο.

Τα τηλεοπτικά συνεργεία που έχουν σπεύσει στο σημείο καταγράφουν σε ζωντανή σύνδεση το δεύτερο χτύπημα . Τα πλάνα μεταδίδονται σε χρόνο dt σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο κόσμος παγώνει παρακολουθώντας τις εικόνες που πραγματικά κόβουν την ανάσα.

Λίγο αργότερα ένα τρίτο αεροπλάνο καρφώνεται στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Οι αμερικανικές Αρχές  βρίσκονται σε συναγερμό και προχωρούν στην εκκένωση του Λευκού Οίκου, του Καπιτωλίου, όλων των ομοσπονδιακών κτηρίων στην Ουάσινγκτον, καθώς και εκείνων που στεγάζουν τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ένα ακόμη αεροσκάφος, που επίσης είχε καταληφθεί από τρομοκράτες κατέπεσε περίπου 100χλμ ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην Πενσιλβάνια. Εικάζεται πως οι δράστες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το αεροσκάφος για τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο τα πλάνα τους ανατράπηκαν καθώς οι επιβάτες της πτήσης «εξεγέρθηκαν».

Ενημερώνεται και ο Αμερικανός πρόεδρος  Τζόρτζ Μπούς  ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε σχολείο της Φλόριντα και λίγο αργότερα στην πρώτη του δήλωση, κάνει λόγο για εθνική τραγωδία, αναφερόμενος σε μια «ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πάντα σε ζωντανή σύνδεση το σύμβολο ευμάρειας και δύναμης της Νέας Υόρκης και των ΗΠΑ κατ’επέκταση, οι δίδυμοι πύργοι καταρρέουν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο στα συντρίμμια τους, ενώ το Μανχάταν μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη, καλυμμένη από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης. Είχαν περάσει 102 λεπτά από την πρώτη επίθεση.

Στο σημείο που κάποτε υψώνονταν οι εμβληματικοί Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, πλέον είναι γνωστό ως Σημείο Μηδέν κι εκεί έχει δημιουργηθεί το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημέρα συγγενείς των θυμάτων εναποθέτουν λουλούδια στη μνήμη τους.

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη στιγμή θεώρησαν υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος στις 13 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα.

Ο πρόεδρος Μπους σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό υποσχέθηκε «απάντηση» στους τρομοκράτες που σκόρπισαν το θάνατο, αλλά και σε εκείνους που τους παρέχουν στήριξη, και στις 8 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Σαουδάραβα καταζητούμενο.

Ακολούθησε η επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003 που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», με την αλ Κάιντα να απαντά με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών. Το 2004 έκανε τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης κι έναν χρόνο αργότερα στο μετρό του Λονδίνου.

Το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο και όχι από αεροπλάνο

Δεν θα μπορούσε σε μια τέτοια τραγωδία να λείπουν οι θεωρίες συνωμοσίας.  Η πρώτη έχει να κάνει με το Πεντάγωνο. Η επίσημη εκδοχή της ιστορίας είναι πως ένα αεροπλάνο ελεγχόμενο από ανθρώπους της Αλ Κάιντα χτύπησε το Πεντάγωνο. Όμως κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν πως η ζημιά στο Πεντάγωνο έγινε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό έδαφος. Ισχυρίζονται πως οι τρύπες που άνοιξαν στο κτίριο είναι πολύ μικρές για να έχουν προκληθεί από Boeing 757.

Οι σχετικές θεωρίες έχουν βέβαια καταρριφθεί από συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τα συντρίμμια του αεροπλάνου που βρέθηκαν στο χώρο, αλλά και τηλεφωνήματα που έγιναν από το αεροπλάνο μετά την εκδήλωση της αεροπειρατίας.

Οι Δίδυμοι Πύργοι έπεσαν από μέσα

Οι Δίδυμοι Πύργοι, δύο τεράστια κτίρια φτιαγμένα, μεταξύ άλλων, και με ενισχυμένο ατσάλι, κατέρρευσαν κάθετα από μια φωτιά που διήρκησε μόλις λίγες ώρες. Οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν βόμβες αυτές που προκάλεσαν την κατάρρευση. Ήταν γρήγορη, οι φωτιές ήταν σύντομες, ενώ φλόγες πετάγονταν από τα παράθυρα. Μια εκτενής αναφορά από το Εθνικό Ίδρυμα Τεχνολογίας υποστηρίζει πως τα αεροπλάνα προκάλεσαν ζημιές στη στατικότητα των κτιρίων ενώ κατέστρεψαν και την όποια αντιπυρική τους προστασία. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη εκρηκτικών ή κοψιμάτων στις κολώνες, τεχνική η οποία χρησιμοποιείται σε προγραμματισμένες κατεδαφίσεις.

Η επίθεση οργανώθηκε από το Ισραήλ

Πολλές από τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου σχετίζονται με τους Εβραίους. Μια μεγάλη αντι-σημιτική κοινότητα στις ΗΠΑ επιμένει πως οι επιθέσεις οργανώθηκαν από τον Αριέλ Σαρόν ή τη Μοσάντ. Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, το να βοηθήσουν οι ΗΠΑ τους Ισραηλινούς ενάντια στους εχθρούς τους, να στρέψουν την προσοχή μακριά από την πολιτική τους απέναντι στους Παλαιστίνιους και μια σειρά άλλα. Διαδεδομένος μύθος της συγκεκριμένης θεωρίας ότι 4.000 Εβραίοι έλειπαν στις 11/9 από τις δουλειές τους στους Δίδυμους Πύργους. Κάτι, βέβαια, που δεν ισχύει.

Το κτίριο 7 κατεδαφίστηκε με εκρηκτικά

Κάποιοι από τους συνωμοσιολόγους αναρωτιούνται πώς ένα κτίριο που δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο κατέρρευσε με τρόπο αντίστοιχο εκείνου των Δίδυμων Πύργων. Πιστεύουν ότι ήταν κι αυτό μια ελεγχόμενη κατεδάφιση που επετεύχθη με την χρήση εκρηκτικών. Επιστήμονες εξέτασαν τη σκόνη που προέκυψε από την κατεδάφιση και ανακάλυψαν υλικά που αντιδρούν εκρηκτικά όταν θερμαίνονται.

Μια έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας που διήρκησε τρία χρόνια κατέληξε πως το κτίριο κατέρρευσε εξαιτίας της ανεξέλεγκτης φωτιάς. Το σύστημα πυρασφάλειας κατέρρευσε. Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο τοποθέτησης εκρηκτικών, τα οποία βέβαια θα έπρεπε κατά την έκρηξή τους να παράγουν και τον ανάλογο ήχο, που δεν ακούγεται σε κανένα από τα βίντεο της εποχής.

Οι αεροπειρατές δεν σκοτώθηκαν

Κατά τη διάρκεια του χάους που ακολούθησε τις επιθέσεις, το BBC μετέδωσε τα ονόματα και τις ταυτότητες των θεωρούμενων ως αεροπειρατών. Μερικοί από αυτούς ανακαλύφθηκε αργότερα πως ήταν ζωντανοί και δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως οι αεροπειρατίες ήταν σκηνοθετημένες: ότι κάποιος άλλος ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις και κάποιοι είχαν δεχτεί να κατηγορηθούν γι’ αυτές.

Το BBC προσπάθησε να εξηγήσει, όπως επιβεβαιώθηκε και από το FBI, πως τα ονόματα των αεροπειρατών ήταν πολύ κοινά αραβικά και ισλαμικά ονόματα. Δύο, μάλιστα, από τα μέλη της Αλ Κάιντα που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις ήταν γνωστά στη CIA, όμως η υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ ποτέ δεν πήρε τη σχετική πληροφορία, αφήνοντάς τους να μπουν στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments