Πολιτική

Βασίλης Λεβέντης: Ο βίος και η πολιτεία [pics&vids]

Βασίλης Λεβέντης: Ο βίος και η πολιτεία [pics&vids]
Ο Βασίλης Λεβέντης γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 1951 και το pagenews.gr καταγράφει την πολιτική και όχι μόνο ζωή του. Το ξεκίνημά του, η πορεία του, οι εκπομπές που έμειναν στην ιστορία, οι φάρσες και η συνέντευξη στον Πάνο Παναγιωτόπουλο με την τραγική και ειρωνική συμπεριφορά του πρώην δημοσιογράφου.

Βασίλης Λεβέντης: Ο γνωστός σε όλους μας πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους πιο… ιδιαίτερους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς της Ελλάδας ο οποίος το 2015 και σε ηλικία 63 ετών κατόρθωσε να εκλεγεί έπειτα από δεκαετίες συνεχών προσπαθειών.

Ο Βασίλης Λεβέντης γεννήθηκε το 1951 στη Μεσσήνη Μεσσηνίας και είναι το τέταρτο παιδί του Αποστόλου και της Γρηγορίας Λεβέντη, οι οποίοι μετά από την καταστροφή της περιουσίας τους από τους Γερμανούς κατακτητές, μετοίκησαν στα Ταμπούρια του Πειραιά. Εκεί, ο Βασίλης Λεβέντης ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση (το δημοτικό και το εξατάξιο γυμνάσιο) και κατόρθωσε να εισέλθει ένατος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με άριστα και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το 1972 και σε ηλικία 21 ετών είχε μια σύντομη, και μάλλον ανεπιτυχή, καριέρα ως τραγουδιστής που πιθανότατα θα θέλει να ξεχάσει όταν και κυκλοφόρησε έναν δίσκο 45 στροφών, από τη δισκογραφική εταιρεία «Hellas Records».

Κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα (1970-1974), που ο Βασίλης Λεβέντης ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο, κατείχε πολύγραφο και με ομάδα συμφοιτητών του διένειμε προκηρύξεις, καλώντας τους Αθηναίους σε εξέγερση ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς.

Η πρώτη ουσιαστική όμως επαφή του Βασίλη Λεβέντη με την πολιτική έγινε το 1975 όταν, ως συνεργάτης του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου, Κυπριανού Μπίρη, συνέβαλε στη σύνταξη των άρθρων 21 και 24 του Συντάγματος και στη δημιουργία του προγράμματος ΔΕΠΟΣ.

Μόλις στα 23 χρόνια του, την περίοδο της Μεταπολίτευσης και συγκεκριμένα το 1974, γίνεται ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο και θα αποχωρήσει 7 χρόνια αργότερα έπειτα από έντονες διαφωνίες, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης σταδιακά απομακρυνόταν από τις αρχές του και στην ουσία συνέχιζε την πολιτική των προκατόχων του. Την επόμενη χρονιά, διεκδίκησε ανεπιτυχώς τη δημαρχία του Πειραιά.

Το 1984 ίδρυσε το πρώτο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα, ενώ ο συνδυασμός που δημιούργησε με τον τίτλο «Ελεύθεροι» συμμετείχε στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς αποσπώντας 8.816 ψήφους και ποσοστό 0,15%. Κατά δήλωσή του, εμπνεύστηκε το όνομα του κόμματος από το ομώνυμο οικολογικό κόμμα της Γερμανίας, όπου και είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια το μεταπτυχιακό του. Το 1986 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, λαμβάνοντας 2.352 ψήφους και ποσοστό 0,57%.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 μετείχε ως υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθήνας, όμως με 5.212 σταυρούς προτίμησης κατατάχθηκε μόλις 29ος ανάμεσα σε 31 υποψήφιους και δεν εκλέχτηκε.

Βασίλης Λεβέντης: Η ίδρυση της Ένωσης Κεντρώων

Το 1990 ίδρυσε το οικολογικό κόμμα Οικολόγοι Ειρηνιστές Πράσινοι, με το οποίο συμμετείχε στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1990. Το 1992 θα συνεργαστεί με το κόμμα Κέντρο του Γιώργου Γ. Παπανδρέου στη δημιουργία του κόμματος Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων.

Το 1992 πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων, μετέπειτα γνωστού ως Ένωση Κεντρώων. Το όνομα του κόμματος επελέγη για να θυμίζει την Ένωση Κέντρου, της οποίας ιδρυτής και πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου. Αρχικά συμπεριλάμβανε τη φράση «και Οικολόγων» η οποία όμως αργότερα αφαιρέθηκε. Σκοπός της ίδρυσης του κόμματος ήταν να στεγάσει στον κεντρώο χώρο την παραδοσιακή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Βασίλης Λεβέντης θεωρούσε πως αυτή προδόθηκε από τη μετεξέλιξη του κινήματος.

Ο Βασίλης Λεβέντης έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω της συμμετοχής του στις αναπληρωματικές εκλογές στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθήνας. Παρόλο που δεν εκλέχθηκε βουλευτής, ο Βασίλης Λεβέντης απέσπασε περισσότερες από 100 χιλιάδες ψήφους (114.942), αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη της Ένωσης Κεντρώων στην περιφέρεια

Oπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο Βήμα: «Το 1992 ίδρυσα την Ένωσή Κεντρώων. Στην αρχή αισθανόμουν πολύ μικρός, ασήμαντος, για να προχωρήσω. Ενα παιδί χωρίς όνομα, χωρίς παρελθόν. Σύντομα δέχθηκα αμείλικτο πόλεμο. Με χτύπησαν δυο φορές, στέλνοντάς με τη μία στο νοσοκομείο για δυόμισι μήνες, άρχισαν να με απειλούν αλλά και να με σατιρίζουν ανελέητα. Η οικογένειά μου πληγώθηκε ψυχολογικά από αυτή την κατάσταση.

Δεν είναι ωραίο να είσαι παιδί και να θεωρούν γελοίο τον πατέρα σου, ξέρετε. Δεν ήθελα όμως να το βάλω κάτω. Έλεγα στη γυναίκα μου: «Να δεις, μια μέρα θα τα καταφέρουμε. Αρκεί να αντέξουμε». Το 2004 και το 2009 σκέφτηκα να τα παρατήσω βλέποντας ότι παίρνουμε μόλις 0,6%. Φέτος μού έλεγαν δικοί μου άνθρωποι: «Γιατί δεν κάνεις μια συνεργασία με ένα άλλο κόμμα;». Με πλησίασαν μάλιστα κάποια συγγενικά μου πρόσωπα και μου πρότειναν να μιλήσω πριν από τις εκλογές με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αν και με πίεσαν, αρνήθηκα όταν είδα ποιοι τον ακολουθούν. Καλύτερα μόνος μου».

Βασίλης Λεβέντης: Ο φραπέ, οι πίτσες και οι φάρσες

Το 1990 ίδρυσε τον τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι 67, ο οποίος το 1993 μετονομάστηκε σε Κανάλι 40: Κοινωνική και Οικολογική Τηλεόραση Ελλάδος. Οι ιδιαίτερες και μοναχικές εκπομπές του κ. Λεβέντη, στις οποίες έπινε φραπέ και έτρωγε μακαρονάδες, νανούρισαν ολόκληρες γενιές τηλεθεατών, χάρισαν άφθονο γέλιο και έγραψαν ιστορία!

Με τις τηλεφωνικές φάρσες που του έκαναν οι τηλεθεατές για χρόνια ξεκαρδιζόταν όλη η Ελλάδα. Αλλά ήταν το κλείσιμο του Καναλιού 67 και το ξέσπασμα του προέδρου το 1993 που έγραψαν ιστορία στο Ιντερνετ.

Βασίλης Λεβέντης: Οι κατάρες και το βίντεο με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο

Κανείς δεν θα ξεχάσει ένα ιστορικό βράδυ του 1993 όταν ο Βασίλης Λεβέντης βγήκε στον αέρα να καταγγείλει ότι του έκλειναν το Κανάλι 67, σε μια οργισμένη τηλεοπτική έκρηξη. Η εν λόγω εκπομπή χαρακτηρίστηκε «θρυλική», καθώς ο κ. Λεβέντης on air καταριέται να πεθάνουν και να πάθουν καρκίνο ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βίντεο με τη φράση «Να πεθάνουν οι προδότες» έχει 650.000 χτυπήματα στο YouTube ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και και το επεισόδιο με τον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο, στην τότε εκπομπή του στον ΑΝΤ1, που του προσέφερε μια πίτσα on air στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης!

Το 1994 ο δημοσιογράφος τότε Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε καλέσει τον Βασίλη Λεβέντη στο «Προφίλ», την εκπομπή που παρουσίαζε στον ΑΝΤ1 με σκοπό να τον χλευάσει. Ο γνωστός δημοσιογράφος και μετέπειτα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε φτάσει στο σημείο να προσφέρει ένα κομμάτι πίτσα μέσα στο studio στον αρχηγό της Ένωσης Κεντρώων, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τόσο του ίδιου, όσο και των τηλεθεατών.

«Αυτό που κάνατε δεν είναι έντιμο», είπε. «Κι αν έκατσα εδώ τόση ώρα, ήταν γιατί ήθελα να δω πού θα φτάσετε. Και το είδα». Την επομένη, ο Π. Παναγιωτόπουλος κλήθηκε στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ και η συνεργασία του με τον ΑΝΤ1 λύθηκε.

Το Κανάλι 67 εν τέλει, το 2000 πουλήθηκε στον εκδότη Γιώργο Κουρή, που τον μετονόμασε αρχικά σε Extra Channel και αργότερα σε Extra Channel 3. Ο Βασίλης Λεβέντης από το 2000 διατηρούσε μια τηλεοπτική εκπομπή πολιτικού περιεχομένου στο ίδιο κανάλι, με τίτλο «Πολιτικός μαραθώνιος», που προβαλλόταν σε εβδομαδιαία βάση επί σειρά ετών.

Βασίλης Λεβέντης: Η είσοδος στη Βουλή

Η Ένωση Κεντρώων συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις για το Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο από το 1993 αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Όμως, στις Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου 2015, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη λαμβάνει 5,11% στην Α΄ Θεσσαλονίκης (δηλαδή μία μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ (4,12%) και περίπου 4 μονάδες πάνω από το ΚΙΔΗΣΟ (1,33%), ενώ στην επικράτεια το 1,79% με 110.826 πολίτες να ψηφίζουν την Ένωση Κεντρώων, όταν στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου 2012 είχε περιοριστεί στο 0,28%. Και αυτό χωρίς διαφήμιση, με ελάχιστες εμφανίσεις στα κανάλια, και μόνο με την «καμπάνια» μερικών πρώην Πασόκων στη Θεσσαλονίκη, που απ’ το ραδιόφωνο ζητούσαν, αντί για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να ψηφίσουν οι διαμαρτυρόμενοι πιστοί του «πράσινου ήλιου» τον Βασίλη Λεβέντη.

Εν τέλει, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η Ένωση Κεντρώων πέτυχε την είσοδό της στην Βουλή, όπως και ο Βασίλης Λεβέντης, 23 χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος, με ποσοστό 3,43% και εκλογή 9 βουλευτών. Ο Βασίλης Λεβέντης ανέλαβε καθήκοντα Βουλευτού επί την ορκωμοσία των Βουλευτών την 1η Οκτωβρίου 2015. Τα επόμενα χρόνια η Ένωση Κεντρώων έχασε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορέσει να εκλέξει κάποιον Ευρωβουλευτή τον Μάιο του 2019. Λίγες μέρες αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε και στις Εθνικές εκλογές, με τον Βασίλη Λεβέντη να μη μπαίνει στη Βουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments