Ελλάδα

Προσφυγικό: Μετακίνηση 500 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην επικράτεια

Προσφυγικό: Μετακίνηση 500 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην επικράτεια
Προσφυγικό: Συνολικά 500 άτομα μετακινούνται από τη Λέσβο και τη Σάμο σε δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε όλη την Ελλάδα.

Προσφυγικό: Από αυτούς οι 270 αναχώρησαν χθες από την Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής, ενώ άλλοι 230 αναχωρούν σήμερα από τη Σάμο. Στο σύνολό τους έχουν προσφυγικό προφίλ ή είναι μέλη ευάλωτων κατηγοριών. Στο μεταξύ, παρά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, είναι μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες περιόδους οι ροές από τα μικρασιατικά παράλια προς τα νησιά. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και σήμερα Τρίτη, στη Λέσβο πέρασαν 284 άτομα, στη Χίο 56 και στη Σάμο 137.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ο πληθυσμός του καταυλισμού σήμερα ανέρχεται στους 19.122. Συνολικά στις δομές στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης συμπεριλαμβανομένης και της Μόριας, διαμένουν 21.123 αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως χτες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, αποφασίστηκε γενική απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στις 22 Ιανουαρίου και κινητοποιήσεις στην Αθήνα. με τον τρόπο αυτό οι νησιώτικες κοινωνίες θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, ύστερα από πολύωρη διαβούλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Γενική 48ωρη κινητοποίηση όλων των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου το διήμερο 22 και 23 Ιανουαρίου. Θα περιλαμβάνει συμβολικό κλείσιμο και των αεροδρομίων και των λιμανιών όλης της Περιφέρειας.
  • Κινητοποιήσεις στην Αθήνα.
  • Συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη.
  • Υποβολή με την συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν την δημόσια υγεία και την δημόσια ασφάλεια από τον εσφαλμένο χειρισμό του ζητήματος του μεταναστευτικού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα νησιά που «πνίγονται» από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές έχει ως εξής:

  • Λέσβος: Θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) χωρητικότητας 5.000+
  • Χίος: Θα κλείσει η υπάρχουσα δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως ΚΥΤ, χωρητικότητας 5.000+
  • Σάμος: Θα κλείσει η υπάρχουσα δομή στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή δομή θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 5.000+
  • Κως: Θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 2.000+
  • Λέρος: Θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 1.000+

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments