Πολιτική

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Οι ψήφοι που συγκεντρώνει στην πρώτη ψηφοφορία

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Οι ψήφοι που συγκεντρώνει στην πρώτη ψηφοφορία
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Από την πρώτη ψηφοφορία, στις 22 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μιας και η υποψήφια, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όπως όλα δείχνουν θα επιλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η στήριξη προς το πρόσωπο της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη Φώφη Γεννηματά, ανεβάζει τον αριθμό των ψήφων που αναμένεται να λάβει σε 266. Αυτό σημαίνει πως η κ. Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία. Οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αθροίζονται με τους 86 του ΣΥΡΙΖΑ και του 22 του Κινήματος Αλλαγής, ενώ δεν αποκλείεται να το ΜεΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου να ψηφίσουν και θετικά.

Σημειώνεται, πως το ΚΚΕ έχει ήδη αναφέρει πως δεν θα υπερψηφίσει.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, στην πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 10:30, απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Με τα δεδομένα αυτά, η κ. Σακελλαροπούλου δεν θα καταφέρει να καταρρίψει το ρεκόρ θετικών ψήφων που κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας από το 2005 με 279 ψήφους. Ωστόσο, θα γράψει ιστορία αφού θα γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας. Για την ιστορία υπενθυμίζεται, ότι ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 το 1985, ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 2000, ο Κάρολος Παπούλιας με 279 το 2005 και 266 το 2010 και ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 το 2015.

Στην περίπτωση που η κ. Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται από το Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη ψηφοφορία στις 28 Ιανουαρίου, στην οποία απαιτείται ο ίδιος αριθμός (200). Αν και τότε δε υπάρξει εκλογή, η Βουλή θα περάσει σε τρίτο γύρο στις 3 Φεβρουαρίου, και εκεί απαιτούνται 180 ψήφοι. Η τέταρτη ψηφοφορία με εκλογή με 151 ψήφους θα πραγματοποιηθεί – αν χρειαστεί – στις 9 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Τι προβλέπει το άρθρο 32:

Αναλυτικά το Άρθρο 32 του Συντάγματος:

  •  H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Bουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.
  • H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
  • Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.

Αλέξης Τσίπρας: «Ναι» στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Ύστερα από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε η στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως θα το κόμμα του θα στηρίξει την συγκεκριμένη επιλογή χαρακτηρίζοντας την ως πράξη ευθύνης. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη δήλωσή του με επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για επικοινωνιακό τακτικισμό και γιατί δεν πρότεινε ξανά για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.»Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που διέσυρε επί μήνες το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέγα λάθος που δεν πρότεινε ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον αντιγράψει. Εγώ δεν θα κάνω ό,τι εκείνος το 2015 που καταψήφισε τον Παυλόπουλο» είπε ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η θετική μας ψήφος δεν είναι μια επικοινωνιακή πολιτική αλλά μια συνειδητή επιλογή. Στην πολιτική έχει μεγαλύτερη σημασία η συνέπεια» σημείωσε στη συνέχεια.

«Ναι» και από το Κίνημα Αλλαγής:

Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να στηριχθεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης.Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments