Οικονομία

Μασούτης: Σκαλί – σκαλί στην κορυφή

Μασούτης: Σκαλί – σκαλί στην κορυφή
Μασούτης: Η εταιρεία βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Μασούτης: Ήταν το μακρινό 1976 όταν ο Διαμαντής Μασούτης, ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίας του κλάδου του, εγκαινίασε το πρώτο κατάστημα της σημερινής αλυσίδας στην οδό Κρυστάλλη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία βρίσκεται σήμερα πολύ ψηλά στην κλίμακα του είδους της και διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό καταστημάτων στην Βόρεια Ελλάδα ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες.

Αριθμεί 333 καταστήματα, 311 καταστήματα λιανικής, 22 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry, ένα κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Καβαλάρι και ένα στο Βιομηχανικό πάρκο Μαρκόπουλο, Αττική, καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιφέρειες της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αιτωλοακαρνανία, την Αττική και τα νησιά Θάσο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Άνδρο. Απασχολεί περισσότερους από 8.150 εργαζόμενους.

Κύριο μέλημα της επιχείρησης είναι να διατηρηθεί η ηγετική της θέση στην Βόρεια Ελλάδα και φυσικά να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και πανελλαδικά καθώς είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία. Βασικός άξονα της είναι η προσφορά της στον άνθρωπο, στην κοινωνία και στην οικονομία. Μέχρι το 1990 είχε 14 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Το 1992, ο όμιλος θα μπαίνει δυναμικά και στην αγορά της Καβάλας. Εξαγοράζει την αλυσίδα «Φθηνή Αγορά» η οποία διέθετε πέντε καταστήματα στην μακεδονική πόλη.

Το επόμενο έτος εξαγοράζει την εταιρία «Συν Ένα», που διαθέτει τρία καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Πέντε χρόνια αργότερα το 1998 η εταιρεία προχωρά σε ακόμη πιο δυναμικές κινήσεις. Ανοίγει πέντε νέα καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το Grand, της Καλαμαριάς, που θεωρείται πρωτοποριακό. Τον Σεπτέμβριο του 1999, εξαγοράζει της αλυσίδες «Αφοί Μπίσκα» και «Δύο Άλφα», με 53, συνολικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Δύο χρόνια αργότερα, γίνεται η εξαγορά των σούπερ μάρκετ «Άλφα Δέλτα», το δίκτυο των οποίων αριθμεί 39 σημεία. Έτσι τα σούπερ μάρκετ Μασούτης βρίσκονται πια σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια ακολούθησε πληθώρα νέων καταστημάτων, περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα και αρκετά χρόνια αργότερα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και σε νησιά. Το 2005 η εταιρεία αριθμούσε 153 καταστήματα λιανικής και 14 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry. Το 2009 πρόσθεσε στο δυναμικό της 7 νέα καταστήματα στην πόλη της Κατερίνης, με την εξαγορά των καταστημάτων της εταιρείας «Πασχαλίδης Α.Ε.Ε.» και 3 νέα καταστήματα στο Βόλο, με την εξαγορά των καταστημάτων της εταιρείας «Γ. Γεωργάκος & Σια Ε.Ε.».

Το 2010 η εταιρεία άνοιξε 4 νέα καταστήματα και έφτασε συνολικά στα 193 καταστήματα λιανικής και 17 καταστήματα χονδρικής. Το 2011 η εταιρεία γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της με μεγάλες προσφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για να ευχαριστήσει τους καταναλωτές που την τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους 35 χρόνια. Το 2012, η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίαρχη θέση στο χώρο του λιανικού εμπορίου, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες. Το 2014 επεκτείνεται σε μια νέα περιοχή με 4 νέα καταστήματα στην Εύβοια (3 στη Χαλκίδα και 1 στο Αλιβέρι).

Το 2018 ο όμιλος Μασούτη εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Προμηθευτική Τροφίμων Α.Ε. που βρίσκεται στο νομό Αττικής, με 56 εταιρικά καταστήματα στην Αθήνα και την Άνδρο και απασχολεί 1.100 εργαζόμενους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία στα 42 χρόνια της αναπτυξιακής της πορείας. Μετά την επέκταση στην Αττική και τα νέα καταστήματα που εγκαινιάστηκαν στην Αθήνα, η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. κλείνει τη χρονιά στη Θεσσαλονίκη με τα εγκαίνια ενός νέου καταστήματος στην καρδιά της πόλης.

Το 2019 Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., βρίσκεται στην κατάταξη ανάμεσα στις 10 πρώτες εταιρείες (κατηγορία πάνω από 250 εργαζόμενοι) με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Επίσης διακρίθηκε στην 3η θέση Best workplace 2019.

“Πρέπει να έχεις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και να είσαι κοντά στους εργαζόμενους”

Ο Διαμαντής Μασούτης είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Όπως όμως έχει δηλώσει αρκετές φορές δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε. Εκείνο που έχει τονίσει σε πολλές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει είναι οι καλές σχέσεις που πρέπει να έχει ο έμπορος με τους προμηθευτές. «Πρέπει να έχεις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και να είσαι κοντά στους εργαζόμενους, να αισθάνεσαι ότι είσαι ένας από αυτούς, να τους κάνεις να νιώθουν ασφάλεια», έχει τονίσει χαρακτηριστικά.

Όσο για το πτυχίο που εκείνος δεν είχε έχει αναφέρει: «Στην εποχή μου ήταν πιο εύκολο για κάποιον να πετύχει χωρίς πτυχίο. Τότε οι σχέσεις στην αγορά βασίζονταν στην εμπιστοσύνη. Σήμερα δεν ισχύει το ίδιο. Δεν μπορείς να αφήσεις ανοιχτούς λογαριασμούς. Δεν αρκεί η ειλικρίνεια. Δεν αρκεί απλά η διάθεση. Χρειάζονται και οι σπουδές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments