Οικονομία

Νιτσιάκος: Κοτόπουλο με όνομα

Νιτσιάκος: Κοτόπουλο με όνομα
Νιτσιάκος: Η εταιρεία που δημιούργησε από το μηδέν ο Θεόδωρος Νιτσιάκος και σήμερα βρίσκεται μέσα στις πρώτες δέκα μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.

Νιτσιάκος: Με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων και γεννημένος στις 25 Μαρτίου του 1944, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος με σπουδές στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας αποφάσισε το 1972 να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Ιωάννινα. Προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επειδή η Αγροτική Τράπεζα δεν του εξασφάλιζε το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης, απευθύνθηκε στους γονείς του οι οποίοι πούλησαν τα πρόβατα τους για να συνδράμουν στην προσπάθεια του.

Έκτοτε πραγματοποιούσε συνεχή βήματα προόδου διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης και χτίζοντας σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευη πτηνοτροφών, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία, δραστηριοποίηθηκε έντονα στην αγορά των αυγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα. Την τελευταία δεκαετία, η Νιτσιάκος υλοποίησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που της εξασφάλισε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας στις κύριες δραστηριότητες της και επιπλέον επέτρεψε την είσοδο της στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κύκλωμα παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή άλευρων για την αρτοποιΐα και τη βιομηχανία, και την εισαγωγή και εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου.

Σήμερα η Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο. Με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 35% ο κύκλος εργασιών του ομίλου Νιτσιάκου διαμορφώθηκε το 2018 στα 347 εκατ. ευρώ περίπου αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2017.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2019 επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ και προγραμματίζει την υλοποίηση νέων ύψους 25 εκατ. ευρώ έως το 2022. Στα σχέδιά της είναι η παραγωγή μοσχαριού κρέατος, αρνιού αλλά και η είσοδός της στην αγορά του γύρου και των ιχθυοτροφών. Παράλληλα μέσα στο 2019 ξεκίνησε τη λειτουργία της η επέκταση και η εγκατάσταση της νέας γραμμής προψημένων προϊόντων στην εταιρεία Foodmaster, του ομίλου Νιτσιάκος, στην Άρτα.

Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος δραστηριοποιήθηκε ωστόσο και στον χώρο του τουρισμού με δύο μονάδες σε Ιωάννινα και Κέρκυρα. Το 1999 ίδρυσε το πέντε αστέρων ξενοδοχείο Hotel Du Lac Congress Center & Spa δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή ενώ στο Πυργί της Κέρκυρας λειτουργεί το Marilena Premium Hotel.

Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2020 όταν σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε λίγο πριν από την περιοχή της Αετομηλίτσας στα Ιωάννινα.  Οι μεγάλες του αγάπες ήταν η Μαριλένα, ο Κωνσταντίνος και η Αγγελική, τα τρία του παιδιά.  Η Μαριλένα Νιτσιάκου που έχει και την εμπορική διεύθυνση της επιχείρησης είχε μιλήσει για την ιστορία του πατέρα της στην παρακάτω συνέντευξη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments