Οικονομία

Μπαμπατζίμ: Ούζο με ιστορία

Μπαμπατζίμ: Ούζο με ιστορία
Μπαμπατζίμ: Το οικογενειακό μυστικό της απόσταξης ταξιδεύει από γενιά σε γενιά και παράγει αποστάγματα που αιχμαλωτίζουν σε κάθε σταγόνα τους τον αρωματικό και γευστικό πλούτο του σταφυλιού και του τόπου καταγωγής τους.

Μπαμπατζίμ: Από τις πιο παλιές ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτή της εταιρείας Μπαμπατζίμ. Και ποιος δεν έχει γευτεί το περίφημο ούζο ή τσίπουρο της εν λόγω ετικέτας. Η εταιρεία Μπαμπατζίμ ιδρύθηκε το μακρινό 1875 στην Κωνσταντινούπολη, από τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο. Ένας δημιουργικός, ικανός και ακούραστος άνθρωπος που είχε την έδρα της εταιρείας του στον Μπαλατά της Πόλης και έχτισε τις εγκαταστάσεις του το 1893 στους Δελλιώνες της Σηλυβρίας, επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, όπου διέθετε750 στρέμματα αμπελώνες ιδιοκτησίας του. Το όνομα Μπαμπατζίμ, που σημαίνει στα τούρκικα είτε «σεβαστέ μας πατέρα», είτε «πατερούλη», του το έδωσαν οι ίδιοι οι εργάτες του, οι οποίοι τον αποκαλούσαν έτσι γιατί τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν απεριόριστα.

Το 1922, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, η οικογένεια Μπαμπατζίμ εγκαταστάθηκε στην Χρυσούπολη της Καβάλας. Αν και σε αρκετά μεγάλη ηλικία πλέον, η μόνη επιθυμία και σκέψη του παππού Ανέστη ήταν να δημιουργήσει ξανά την επιχείρησή του. Έτσι, το 1928 ξεκίνησε από την αρχή, με συμπαραστάτες τους γιους του, στον νέο τόπο στην Χρυσούπολη πασχίζοντας μέχρι την τελευταία μέρα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών. Η άριστη ποιότητα των προϊόντων της εταιρείας Μπαμπατζίμ τα έκανε γρήγορα γνωστά και άνοιξαν υποκαταστήματα στην Καβάλα και τη Δράμα, που έκλεισαν αναπόφευκτα στην κατοχή. Ενώ το 1938, ένα χρόνο μετά το θάνατο του ιδρυτή, το ούζο του που τόσο αγάπησε κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη 13η ΔΕΘ για την ποιότητά του.

Μετά το θάνατο του Ανέστη Μπαμπατζίμ, την επιχείρηση ανέλαβαν τα παιδιά του και τα εγγόνια του (παιδιά του πρωτότοκου γιου του Σταύρου), παραμένοντας πάντα στη Χρυσούπολη και συνεχίζοντας με πολύ μεράκι να παράγουν το εξαιρετικό Κωνσταντινουπολίτικο Καζανιασμένο Ούζο και Τσίπουρο, σε χειροποίητα καζάνια που αποστάζουν με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, κάνοντας την μυστική συνταγή του ούζου «ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ» να ταξιδεύει αναλλοίωτη στο χρόνο από γενιά σε γενιά.

Σήμερα στην επιχείρηση έχει ήδη μπει η 4η γενιά, δισέγγονα του ιδρυτή, και στόχος τους είναι να παραδώσουν με τη σειρά τους τη συνταγή στην 5η γενιά στα δικά τους παιδιά.

Πρόσφατα η επιχείρηση είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να βραβευτεί από το Επιμελητήριο Καβάλας, ως μια από τις πιο παλιές επιχειρήσεις του τόπου μας, αφού φέτος κλείνει 145 χρόνια ζωής. Μπαμπατζίμ λοιπόν… γιατί το ούζο και το τσίπουρο είναι δική τους υπόθεση!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments