Ελλάδα

Επιθέσεις με βιτριόλι: Από τον φαντάρο και την υπηρέτρια στην Φλώρινα μέχρι την 34χρονη

Επιθέσεις με βιτριόλι: Από τον φαντάρο και την υπηρέτρια στην Φλώρινα μέχρι την 34χρονη
Επιθέσεις με βιτριόλι: Όπλο εκδίκησης, μίσους, ερωτικής αντιζηλίας και ανθρώπινης διαστροφής.

Επιθέσεις με βιτριόλι: Η επίθεση με χημική καυστική ουσία στην 34χρονη Ιωάννη την περασμένη Τετάρτη το πρωί την ώρα που πήγαινε στο γραφείο της στην Καλλιθέα, ξύπνησε μνήμες από ανάλογες επιθέσεις με το συγκεκριμένο όπλο εκδίκησης και ερωτικής αντιζηλίας. Αν και στην περίπτωση της 34χρονης ακόμη δεν έχει συλληφθεί ο άνθρωπος που το έκανε για να μάθουμε τα κίνητρά του, η επίθεση με βιτριόλι θεωρείται το όπλο της εκδίκησης, του μίσους, της ανθρώπινης διαστροφής και της ερωτικής αντιζηλίας.

Ένα από τα πρώτα περιστατικά επίθεσης με βιτριόλι στην Ελλάδα καταγράφεται τη δεκαετία του 1930. Ένας νεαρός σύμφωνα με το florinapress κατασκεύασε ένα πιτσιλιστήρι και το γέμισε βιτριόλι με σκοπό να πιτσιλά τις κοπέλες στον πισινό και καθώς θα έλιωνε το ύφασμα του φουστανιού θα μπορούσε να απολαύσει τον γυμνό πισινό τους. Βγήκε λοιπόν στην βόλτα και ακολούθησε μια κοπελίτσα που πήγαινε στο σπίτι της. Το σύστημα με το πιτσιλιστήρι λειτούργησε άψογα, το ύφασμα έλιωσε, αλλά όταν το βιτριόλι έφτασε στο δέρμα της κοπέλας, αυτή άρχισε να τσιρίζει από το τσούξιμο και τον πόνο.

Μαζεύτηκαν οι περαστικοί και μερικοί την βοήθησαν, ενώ άλλοι κατεδίωξαν τον νεαρό και τον συνέλαβαν. Ο φουκαράς πήγε να κάνει μπανιστήρι με προηγμένα μέσα, αλλά τον συνέλαβαν και δικάστηκε και καταδικάστηκε. Πλήρωσε τα ρούχα της κοπέλας, αλλά και κάθισε τρεις μήνες στη φυλακή, παρόλο που ήταν μόνο δεκαέξι χρονών. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1930, και ήταν το πρώτο κρούσμα επίθεσης με βιτριόλι στη Φλώρινα.

Μια άλλη επίθεση με βιτριόλι έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ένας φαντάρος ερωτεύτηκε μια υπηρετριούλα. Και τι δεν τις έταζε για να περνά ευχάριστα τις ώρες που δεν ήταν στον στρατώνα. Τα πίστευε η υπηρετριούλα που ήθελε νωρίς να παντρευτεί και να γλυτώσει από τα ξένα σπίτια. Κάποτε όμως ο φαντάρος την παράτησε. Απογοητευμένη η υπηρετριούλα αγόρασε ένα μπουκάλι βιτριόλι από το μαγαζί του Γιούσκα και έστησε καρτέρι έξω από τον στρατώνα.

Και όταν οι εξοδούχοι φαντάροι βγήκαν από το στρατόπεδο, η υπηρετριούλα τον περίμενε με το βιτριόλι κρυμμένο κάτω από την ζακέτα της. Τον πλησίασε και του άδειασε το μπουκάλι στο πρόσωπο του. Ο φαντάρος έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η υπηρέτρια συνελήφθη. Η αστυνομία κάλεσε όλους του καταστηματάρχες που πουλούσαν βιτριόλι. Ο Γιούσκας παραδέχτηκε ότι αυτός πούλησε το βιτριόλι στην υπηρέτρια, αλλά ρητόρευσε μπροστά στον αστυνόμο για να αποδείξει ότι η πώλησή του ήταν ελεύθερη. Ο Γιούσκας και οι άλλοι καταστηματάρχες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η υπηρετριούλα κρατήθηκε για τα περαιτέρω.

Το 1938 η Σωτηρία Μπέλλου γνώρισε τον Βαγγέλη Τριμούρα, έναν ελεγκτή λεωφορείων που τη φλέρταρε και μετά από λίγους μήνες παντρεύτηκαν. Ο έγγαμος βίος ήταν μαρτύριο, καθώς εκείνος ξενυχτούσε καθημερινά, έπινε και όταν του έκανε παράπονα τη χτυπούσε, ενώ όταν ήταν έγκυος τη χτύπησε τόσο πολύ που τελικά απέβαλε.

Όταν είχε μάθει ότι ο σύζυγός της την απατούσε, κατά τη διάρκεια ενός καβγά, του έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή. Η αρχική ποινή ήταν 3 χρόνια φυλάκιση, αλλά τελικά έμεινε κρατούμενη έξι μήνες. Η φυλακή όμως τη στιγμάτισε για πάντα. Επέστρεψε στο σπίτι της, αλλά πλέον ήταν δακτυλοδεικτούμενη τόσο από την οικογένειά της, όσο και από την τοπική κοινωνία.

Το 1950 την κοινή γνώμη απασχόλησαν ταυτόχρονα δύο υποθέσεις επιθέσεων με καυστικό υγρό. Στην Αγία Παρασκευή μια κοπέλα έριξε βιτριόλι στον παντρεμένο εραστή της αδελφής της, που την είχε μεθύσει και την είχε «διαφθείρει», ενώ ταυτόχρονα στο Γ’ Κακουργιοδικείο δικαζόταν μια κοπέλα και η μητέρα της επειδή είχαν προσπαθήσει να ρίξουν βιτριόλι στον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος ανέβαζε διαρκώς τις οικονομικές απαιτήσεις που αξίωνε για προίκα, φτάνοντας ακόμα και τις 700 λίρες για να την «αποκαταστήσει». Στις 24 Ιουλίου 1956 στην “Απογευματινή” γίνεται λόγος για μια επίθεση με βιτριόλι στην Κοκκινομηλιά Ιστιαίας.

Ήταν 15 Ιανουαρίου του 1957 όταν οι κάτοικοι της οδού Σκουζέ στον Πειραιά πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους ακούγοντας τα ουρλιαχτά ενός άνδρα. Ο άνθρωπος αυτός διατηρούσε χρόνια σχέση με μια ιερόδουλη η οποία του έριξε βιτριόλι στον ύπνο του. Η γυναίκα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση, ενώ το θύμα έχασε την όρασή του και παραμορφώθηκε.  Τον Ιούλιο του 1978, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδα “Ακρόπολις” φιλοξενείται δημοσίευμα με τίτλο «Χαροπαλεύει το θύμα της βιτριολίστριας» και την λεζάντα «Άγρια επίθεση κατά του συζύγου με ακουαφόρτε και σκαλιστήρι».

Η επίθεση έγινε στην Αμφιάλη του Πειραιά, στο σπίτι που έμενε το θύμα με τη σύζυγό του. Το ζευγάρι καυγάδιζε αρκετά συχνά για οικονομικούς λόγους, με κυριότερο να φέρεται να ήταν ένα ακίνητο στη Σαλαμίνα που ανήκε στον άνδρα ενώ η σύζυγός του απαιτούσε να της γράψει το μισό ποσοστό.  Την ημέρα του μεγάλου καυγά η γυναικα τραυμάτισε σοβαρά τον σύζυγό της με ένα σκαλιστήρι κήπου. Εκείνος παρά τα τραύματά του της απέσπασε το σκαλιστήρι αλλά εκείνη του έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά με βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι και εγκαύματα στο πρόσωπο, με κίνδυνο να τυφλωθεί. Η βιτριολίστρια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Αμφιάλης, όπου έγινε η προανάκριση. Από εκεί, έγινε γνωστή η ιστορία του ζευγαριού, η οποία δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. Από το ρεπορτάζ έγινε γνωστό ότι η γυναίκα, πριν παντρευτούν δούλευε ως μαγείρισσα και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 120.000 δραχμές τις οποίες έδωσε στον άντρα της για προίκα.

Τον Σεπτέμβριο του 1995 δικηγόρος της Αθήνας πέφτει θύμα αγνώστου ατόμου το οποίο του ρίχνει βιτριόλι την ώρα που περπατούσε στην οδό Ακαδημίας. Η υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμη.  Τον Ιούλιο του 2002, ένας 61χρονος, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στην παραλιακή λεωφόρο, δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο ίδιος είχε αφήσει υπόνοιες ότι η επίθεση εναντίον του προερχόταν από συμφέροντα ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και είχε διατυπώσει υπόνοιες εις βάρος ενός 36χρονου επιχειρηματία.

Τον Ιανουάριο του 2007, άγνωστος επιτίθεται με βιτριόλι εναντίον μιας 27χρονης κοπέλας σε στάση λεωφορείου στην οδό Ναθαναήλ, στη Θεσσαλονίκη. Μαζί της τραυματίζεται ένας 23χρονος νεαρός που προσπάθησε να βοηθήσει την κοπέλα και έγινε στόχος του δράστη.

Τον Δεκέμβριο του 2007 ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης είχε δεχτεί επίθεση με βιτριόλι το 2007, στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχίας στον Νέο Κόσμο, μετά από αποκαλύψεις για υποθέσεις μαστροπείας. Την επίθεση είχε κάνει ένας Αλβανός με τον δικηγόρο να υποβάλλεται σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για να διορθωθεί η ζημιά που υπέστη στο πρόσωπο. Για τον συγκεκριμένο 35χρονο Αλβανό που συνελήφθη υπήρξαν υπόνοιες ότι ενδεχομένως να είχε επιτεθεί με τον ίδιο τρόπο και στην Κούνεβα κατόπιν παραγγελίας.

Σε κατάθεση που έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. λίγη ώρα μετά την επίθεση ο Σαράκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αντιλήφθηκα έναν άνδρα που δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια αν είναι Έλληνας ή αλλοδαπός, να με πλησιάζει από την αριστερή πλευρά κρατώντας στο χέρι του ένα πλαστικό κύπελλο μεγάλου μεγέθους το οποίο περιείχε οξύ. Το εκσφενδόνισε στο πρόσωπό μου με μανία λέγοντάς μου “πάρ΄ τα”, αλλά και κάτι άλλο που δεν μπόρεσα να συγκρατήσω. Το οξύ με έκαψε,φούσκωσε αμέσως το πρόσωπό μου. Σίγουρα ο δράστης δεν ήταν μόνος του, διότι κάποιος τον ειδοποίησε ότι κατέφθανα. Πιστεύω ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, ίσως και συμβόλαιο από άγνωστο σε εμένα άτομο που το ανέθεσε σε ομάδα μπράβων».

Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και πριν την εμπλοκή της με την πολιτική η Κωνσταντίνα Κούνεβα επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, όταν δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

Μετά το συμβάν η Κούνεβα υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις για να αποκαταστήσει μέρος της υγείας της, ενώ ο οισοφάγος της παραμένει κατεστραμμένος. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για ένα έτος κατά το οποίο υποβλήθηκε σε πέντε χειρουργεία. Έπειτα έκανε τέσσερις ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις σε εξειδικευμένα νοσοκομεία της Γαλλίας. Για τον δράστη της επίθεσης είπε: «Σε μένα το κακό φαίνεται, σε κείνους δε φαίνεται. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη». Η ιστορία της Κούνεβα δραματοποιήθηκε από το Μισέλ Φάις στο θεατρικό μονόλογο Το κίτρινο σκυλί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments