Οι σπουδαστές κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο Θυμάτων Ναζισμού στον ομώνυμο λόφο που δεσπόζει της μαρτυρικής κωμοπόλεως και βρίσκεται το οστεοφυλάκιο των θυμάτων και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, όπου ενημερώθηκαν για το χρονικό της Σφαγής του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944.

Επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΣΜΥ ήταν ο ίδιος ο διοικητής της Σχολής, ταξίαρχος Δημήτριος Τσιπίδης, ο οποίος προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παραγωγικές στρατιωτικές σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικών και υπαξιωματικών, καθώς και οι αντίστοιχες των Σωμάτων Ασφαλείας, επισκέπτονται κάθε ακαδημαϊκό έτος το Μαυσωλείο και το Μουσείο Διστόμου. Από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τακτικές επισκέψεις στο Δίστομο και του προσωπικού - μονίμου ή εκπαιδευομένου- όλων των μονάδων του Στρατού Ξηράς, που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Στερεάς Ελλάδος ( Θήβα, Λαμία, Αυλώνας, Χαλκίδα).