Το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας απασχολεί πλέον καθολικά όλους τους Έλληνες. Εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών αλλά και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, συνομολογούν ότι η υπογεννητικότητα αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα απόρροια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα . Όλοι τους με μία φωνή κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν από την πολιτεία να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα υπό μορφή κινήτρων και βοηθημάτων, ώστε να ενθαρρυνθούν νεαρά ζευγάρια.

Εάν ανατρέξετε σε ομιλίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διαπιστώσετε ότι οι αναφορές του στο δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι συνεχείς. Τα μέτρα που ο ίδιος έχει εξαγγείλει είναι ρεαλιστικά και άκρως αναγκαία. Αποτελεί μείζον πρόβλημα για κάθε σύγχρονο κράτος το γεγονός ότι το πλήθος γηράσκει. Πόσο δε μάλλον, των σκεπτόμενων πολιτικών της Ευρώπης που σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, σύντομα θα αποκαλείτε «Γηραιά Ήπειρος» όχι λόγω της αρχαιότητας της, αλλά λόγω του γερασμένου πληθυσμού της.

Η σημερινή αναφορά μου στο φλέγον αυτό κοινωνικό ζήτημα ήρθε να απασχολήσει τη σκέψη μου εκ νέου, με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης της χώρας μας από τον Οθωμανικό ζυγό στο Λευκαδίτι της ορεινής Δωρίδας. Ένα ορεινό, πανέμορφο χωριό σε υψόμετρο 640 μέτρων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Εξήντα (60) μόνιμοι κάτοικοι και έξι (6) παιδιά κάτω των 16 ετών.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι, σε μία σεμνή τελετή παρουσία των έξι Ελληνόπουλων, τίμησαν τη γη και την ιστορία των προγόνων τους. Κυριολεκτικά, έσφυζαν όλοι τους από εθνική υπερηφάνεια. Εύχομαι να αξιωθούν στο μέλλον όλο και περισσότεροι να εορτάσουν μία εθνική επέτειο σε ένα απομακρυσμένο μέρος της ελληνικής επαρχείας σαν το περήφανο Λευκαδίτι Φωκίδας. Εκεί θα αναθεωρήσουν πολλές από τις πεποιθήσεις τους αναφορικά με την αγάπη για την πατρίδα.

Δεν χωρά καμία αμφισβήτηση και αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα νέα ζευγάρια στηρίζουν εμπράκτως την ελληνική επαρχεία, επιλέγοντας να διαβιούν και να δραστηριοποιούνται σε αυτή παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Κρατάνε, όπως λέει και ο Καβάφης «Φυλλάτουν Θερμοπύλες».

Η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε νέα ζευγάρια που επιθυμούν,αγαπούν και ονειρεύονται να ζήσουν και να δημιουργήσουν στα χωριά και τα πατρογονικά τους εδάφη.

Ας πάρουμε από την σπίθα στο βλέμμα αυτών των παιδιών στο Λευκαδίτι και ας δημιουργήσουμε μια Ελλάδα δυνατή και περήφανη.

* Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής είναι Οικονομολόγος - M.Sc και πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν.Φωκίδας