Ο υποψήφιος δήμαρχος Τροιζηνίας-Μεθάνων, Σπύρος Πολλάλης, μιλάει στο peiraiasnews, για την απόφαση του να διεκδικήσει τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων. O επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα ΠΝΟΗ», παρουσιάζει, επίσης, το όραμά του για την περιοχή της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, επισημαίνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, ενώ τέλος καλεί τους κατοίκους του Δήμου να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

1) Kύριε  Πολλάλη,  περίπου σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των  αυτοδιοικητικών  εκλογών και διεκδικείτε τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων. Για ποιο  λόγο αποφασίσατε να μπείτε στην «κούρσα» για την Δημαρχία;

Η συμμετοχή στα κοινά είναι ιερό καθήκον και υποχρέωση για όλους τους ενεργούς πολίτες. Οφείλουμε να δηλώνουμε παρόντες, από κάθε «μετερίζι» και όταν μας χρειάζεται ο τόπος μας να επιστρατευόμαστε για να τον υπηρετούμε, με στόχο να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και για τα παιδιά μας που ακολουθούν. Η περιοχή μας έχει υποβαθμιστεί, οι διοικήσεις των τελευταίων ετών την έχουν «εγκαταλείψει» στην μοίρα της, άλλοι πιθανόν για ίδιον όφελος και άλλοι επειδή δεν μπορούσαν λόγω έλλειψης ικανότητας. Ένας ευλογημένος τόπος, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει «μαραζώσει».

Αυτή η εγκατάλειψη, η αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, καθώς και  η προτροπή από τους συμπολίτες μου, οδήγησαν στη δημιουργία του Συνδυασμού «Νέα ΠΝΟΗ».

Στόχος είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας και  να αλλάξουμε την πορεία του τόπου μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό το έργο είναι δύσκολο και πρέπει να δοθούν σκληρές μάχες για να αντιστραφεί η καθοδική πορεία της περιοχής μας. Είμαστε έτοιμοι για αυτές τις μάχες. Διαθέτουμε και την ετοιμότητα και την γνώση και την όρεξη και την εμπειρία για να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και καλούμε σε συστράτευση όλους τους  πολίτες.

2) Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων και πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Ο Δήμος Τροιζηνίας- Μεθάνων, είναι ξεκάθαρο πώς έχει «εγκαταλειφθεί», από τις προηγούμενες διοικήσεις του και σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική κρίση που ταλανίζει όλη την χώρα, έχει ως συνέπεια η περιοχή μας να παρουσιάζει στοιχεία «ερήμωσης». Οι νέοι μας, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν φύγει είτε για τα μεγάλα αστικά κέντρα είτε για το εξωτερικό, επιστρέφοντας μόνο για τις διακοπές τους. Η έλλειψη θέσεων εργασίας και η απουσία οποιασδήποτε προοπτικής  οδηγεί σε αυτή την κατάσταση. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και μια πρόκληση για όλους εμάς που θέλουμε να ασχοληθούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Τρόποι βέβαια υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει Πίστη, Νομιμότητα, Όραμα, Ήθος. Ο τόπος μας πρέπει να γίνει ελκυστικός για τους ίδιους τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες. Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο και οργάνωση, τα οποία και έχουμε, όπως θα δείτε σύντομα στο πρόγραμμά μας. Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Αυτό θα επιτευχθεί αξιοποιώντας όλα τα επενδυτικά προγράμματα της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργώντας γόνιμες συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλους φορείς.

3) Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και πώς σκοπεύετε να τα αξιοποιήσετε;

Ο Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων είναι ένας τόπος που χαρακτηρίζεται από έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο, συνδυάζοντας θάλασσα και βουνό, κάτι που μπορεί να τον καταστήσει ελκυστικό προορισμό για τους ταξιδιώτες.

Περιοχές με ιδιαίτερα στοιχεία όπως το Ηφαίστειο, τα μονοπάτια και τα σπήλαια των Μεθάνων, οι Ιερές Μονές στην Τροιζήνα, τα διάσπαρτα ξωκλήσσια, το Διαβολογέφυρο και ο Υγρότοπος της Ψήφτας, αποτελούν την αρχή για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η λειτουργία των Ιαματικών πηγών των Μεθάνων, η ενίσχυση των υποδομών της μαρίνας των Μεθάνων, η αξιοποίηση του λιμανιού στον Αγ. Γεώργιο και η δημιουργία καινούριων υποδομών στο λιμάνι του Γαλατά, θα λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης του Ιαματικού και θαλάσσιου τουρισμού.

Αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Τροιζήνας και της Μαγούλας στον Γαλατά, το Κάστρο του Φαβιέρου στο Στενό, οικισμοί πού έχουν συνδεθεί με τη σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου όπως ο Καρατζάς και η Δρυόπη, πρέπει να αναδειχθούν ως τμήμα της ιστορικής  κληρονομιάς της πατρίδας μας.

Σημαντικότερο όλων των παραπάνω είναι η ανάδειξη των γεγονότων που σχετίζονται με την Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Ένα ιστορικό γεγονός που καθόρισε την εξέλιξη της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, μιας και τότε ορίστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρώτος Κυβερνήτης της χώρας και ψηφίστηκε το πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος μετά την επανάσταση.

Η γη της Τροιζηνίας και των Μεθάνων παράγει προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η ρίγανη, το κρασί, τα σύκα από τα Μέθανα, τα εσπεριδοειδή, το λάδι και το μέλι της ευρύτερης Τροιζηνίας, πρέπει να αποτελούν σημεία αναφοράς στις αγορές της Αθήνας. Επίσης  τα προϊόντα αυτά πρέπει να συνδεθούν με την τοπική γαστρονομία.

Ο Δήμος μας απέχει μόλις δύο ώρες από την πρωτεύουσα της χώρας και περικλείεται από τουριστικές και ιστορικές περιοχές όπως το Ναύπλιο, η Αρχαία Επίδαυρος και τα γύρω νησιά. Αυτό του δίνει το πλεονέκτημα να αποτελέσει ένα κομμάτι του τουριστικού πακέτου που λέγεται Αργοσαρωνικός. Επειδή βρίσκεται στο κέντρο αυτού του τουριστικού συμπλέγματος, οφείλει να γίνει η αφετηρία και το σημείο αναφοράς των επισκεπτών.

4) Πείτε μας λίγα λόγια για το ψηφοδέλτιο σας. Ποιοι το αποτελούν και γιατί τους επιλέξατε;

Το ψηφοδέλτιο μας, απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν αναμειχθεί ξανά ενεργά με τα κοινά. Είναι «άφθαρτοι», δεν αποτελούν μέρος κάποιου κατεστημένου και δεν είναι «κατ’ επάγγελμα» Δημοτικοί Σύμβουλοι. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους, είναι η όρεξη για δουλειά, ο παλμός και η ορμητικότητά τους, η γνώση και η εμπειρία που έχει ο καθένας στον τομέα του, καθώς επίσης και η αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν. Όλοι τους ανυπομονούν να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους.  Δεν είναι υποψήφιοι που έρχονται τελευταία στιγμή με μεταδημότευση για να συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο. Ζουν στην περιοχή,  ξέρουν και βιώνουν τα καθημερινά προβλήματα.

5) Έχετε μια σημαντική πορεία στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι εμπειρίες σας, από αυτήν την πορεία, πώς πιστεύετε ότι θα  σας βοηθήσουν στο να διοικήσετε τον  Δήμο σε περίπτωση που εκλεγείτε;

Η θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό, είναι εμπειρία ζωής. Η οργάνωση, η διοίκηση, η ετοιμότητα, η ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε έκτακτα περιστατικά, ο αέρας της θάλασσας και οι κίνδυνοί της είναι στοιχεία που τα ζεις, τα βιώνεις, τα κάνεις ένα με τον εαυτό σου. Όποιος έχει διοικήσει διάφορες μονάδες και σχηματισμούς, μπορεί να σταθεί με αξιώσεις και να λάβει γρήγορες και σωστές αποφάσεις, ώστε να δράσει αποτελεσματικά. Οι αρχές και οι βάσεις του διοικείν εφαρμόζονται παντού, αρκεί να τις γνωρίζεις και να τις υλοποιείς. Θα κλείσω μ’ αυτά τα λόγια. Αν δεν ήμουν ικανός, δεν θα είχα επιλεγεί από τους προϊσταμένους μου να αναλάβω τόσο υψηλές και σημαντικές θέσεις ευθύνης προασπιζόμενος τα ιερά εδάφη και το απέραντο γαλάζιο της πατρίδας μας.

6) Ποια η γνώμη σας, για τον Κλεισθένη; Το αναλογικό σύστημα στις εκλογές θα βοηθήσει τη λειτουργία των δήμων ή θα προκαλέσει προβλήματα;

Για να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να διαφοροποιηθούν αρκετά πράγματα στον Κλεισθένη. Οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης, εφαρμόζουν και αξιοποιούν τους νόμους, για να επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα για τους κατοίκους τους. Ο Κλεισθένης, προσθέτει αρμοδιότητες στους  Δήμους, ενώ οι επιχορηγήσεις μειώνονται. Το αναλογικό σύστημα προσφέρεται για γόνιμες και εποικοδομητικές συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Παράλληλα όμως δημιουργεί το έδαφος για στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε «ακυβερνησία», κάτι που ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε στον Δήμο μας. Θέλω να πιστεύω, ότι θα  επανεκτιμηθούν ουσιαστικές παράμετροι οργανωτικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να γίνουν ευεργετικές αλλαγές στον Κλεισθένη, επ’ ωφελεία  των τοπικών κοινωνιών. Είναι κάτι για το οποίο δεσμεύομαι ότι θα πιέσουμε και θα συνδράμουμε με βελτιωτικές προτάσεις..

7) Κλείνοντας, θα θέλατε να τους στείλετε ένα μήνυμα ενόψει των εκλογών στους κατοίκους του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, ενόψει των εκλογών;

Αρχικά θέλω να καλέσω όλους τους κατοίκους και τους ετεροδημότες, να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Η αποχή σε μια τέτοια κρίσιμη εκλογική μάχη δεν αποτελεί λύση των προβλημάτων του τόπου. Κανείς δεν δικαιούται να απέχει. Να ψηφίσουν με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο και όχι στο χθες. Να αναρωτηθούν τι έχει γίνει στο παρελθόν ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Να θυμηθούν αυτό που έχει πει ο Αβραάμ Λίνκολν «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.» Όσο κι αν θεωρείται χιλιοειπωμένο, δεν παύει να έχει διαχρονική αξία και να είναι πάντα επίκαιρο.

πηγή: peiraiasnews.gr