Οι τίτλοι τέλους στην Praxia Bank έπεσαν. «Από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, τράπεζα θα λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης. Και από τους 230 εργαζόμενους θα μείνουν λιγότεροι από 30…

Η Praxia, που σαν διάττων αστέρας «φώτισε» το φθινόπωρο του 2017 μία λιμνάζουσα τραπεζική αγορά, προσφέροντας αμοιβές στα στελέχη της επιπέδου προ κρίσης -300.000 ευρώ ήταν ο ετήσιος μισθός του διευθυντή-, εξίσου γρήγορα έσβησε…

Η δυστοκία να πάρει μπροστά το εγχείρημα της πρώτης digital ελληνικής τράπεζας φάνηκε από την αρχή. Παρά τις προσπάθειες της CEO Αναστασίας Σακελλαρίου, που ηγείτο του σχήματος.

Όμως το project δεν «τράβαγε».

Τις τελευταίες μέρες πολλά έχουν γραφεί για τη διοίκηση της κας Σακελλαρίου, για τη στάση του βασικού μετόχου Μπομπ Ντάιμοντ, της Αtlas Merchant Capital.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις.

Τον επόπτη τον ενδιέφερε η διασφάλιση των καταθέσεων, ύψους 145 εκατ. ευρώ. Και όπως αναφέρει στο mononews.gr πηγή της ΤτΕ, «οι καταθέσεις είναι απολύτως καλυμμένες».

Ακόμα σημειώνει ότι νεώτερα για την Praxia –αν δηλαδή θα αγοράσει κάποιος την τραπεζική άδεια που έχει- θα υπάρξουν μετά το τέλος Ιανουαρίου 2020.

Ενδεχομένως η Attica Bank να πάρει κάποια στελέχη του digital που θα απολυθούν, αφού έχει και το ίδιο σύστημα (ΤΕΜΕNOS Τ24) με την Praxia.

Η ίδια πηγή παραδέχεται πως έγιναν προσπάθειες από την ΤτΕ να βρεθεί λύση και να περάσει «αναίμακτα» η Praxia σε κάποια άλλη τράπεζα. Για την ακρίβεια πιέστηκε ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας.

Όμως στην Εθνική «έγινε επανάσταση» στο ΔΣ όταν έπεσε το ενδεχόμενο στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου.

«Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε» ήταν και η απάντηση της Alpha Bank, όπως και της Attica Bank.

Αυτά όμως είναι γνωστά. Ποιος θα «φορτωνόταν» μία τράπεζα στην οποία ο μισθός του διευθυντή είναι 300.000 ευρώ το χρόνο. Τόσα παίρνουν οι CEO, και οι πρόεδροι λιγότερα…

«Η Praxia Bank θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν η τράπεζα που στελεχώθηκε με πορφυρογέννητους», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Αντίπαρος

Οι τραπεζίτες σχολιάζουν σκωπτικά το εγχείρημα της Praxia Bank φέρνοντας το εξής παράδειγμα:

Μία παρέα θέλει να ανοίξει ένα ακριβό εστιατόριο στην Αντίπαρο και προσλαμβάνει σεφ που έχει 2 αστέρια Michelin. Όμως ο σεφ αποχωρεί και έτσι η παρέα ρίχνει τις προσδοκίες της και παίρνει την απόφαση το ακριβό εστιατόριο να γίνει σουβλατζίδικο. Και τελικά καταλήγουν με take away… Κοινώς delivery.

Μάλιστα οι τραπεζίτες σχολιάζουν πως παρότι η τράπεζα είχε όλα τα συστήματα του back office που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο επί ένα ολόκληρο χρόνο πάλευε με τις διαδικασίες να δημιουργήσει ένα αλληλόχρεo λογαριασμό…!!!

Το πιο απλό δηλαδή προϊόν για επιχειρήσεις…

Στελέχη Praxia

«Τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση», έλεγε ο Σωκράτης, όμως η ρήση του αφορά την εποχή του «μέτρον άριστον».

Στην ετήσια οικονομική έκθεση του 2018 η Praxia είχε 109 εργαζόμενους με αποδοχές 11,538 εκατ. ευρώ!!!

Σήμερα έχει 230… Οι περισσότεροι θα απολυθούν με αποζημίωση 6 μηνών. Οι συμβάσεις θα έχουν λυθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Και κάποιοι, της διοίκησης, θα πάρουν πακέτα από 800.000 ευρώ έως 1,5 εκατ ευρώ, πολιτική που για τους τραπεζίτες δεν είναι fair…

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με την Εκθεση του 2018 οι αμοιβές–παροχές σε βασικά μέλη της διοίκησης ήταν της τάξης των 5,6 εκατ. ευρώ!!!!.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι ανέλαβαν να απογειώσουν την Praxia, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δηλώνουν στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

Δηλώσεις –ανάγνωσμα, που σε πολλές περιπτώσεις δηλώνουν και το μέγεθος της οίησης που τους διακατέχει.

Ο κ. Γιώργος Κουτσός είναι ο αναπληρωτής CEO της Praxia, ο οποίος προηγουμένως θήτευσε στην Εθνική, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπου είχε ετήσιες αποδοχές 185.000 ευρώ. Ο πατέρας του ήταν κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, που τον βοήθησε να εξελιχθεί ραγδαία. Πηγές που μίλησαν στο mononews.gr, υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιγράφουν ενα τραπεζικό στέλεχος μεσαίου βεληνεκούς.

Πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας εξηγεί, ότι αν φύγει από την Praxia θα πάρει «πακέτο» πάνω από 800.000 ευρώ….

Μότο του κ. Κουτσού είναι η αγγλική παροιμία: Μην κλαις πάνω από χυμένο γάλα.

Δηλαδή, μην ανησυχείς για πράγματα που έχουν ήδη συμβεί ή γεγονότα που δεν μπορούν να αλλάξουν. «Στην προσωπική και στην επαγγελματική μου ζωή, αυτή η φράση λειτουργεί ως έναυσμα, για να προνοώ και να επιστρατεύω όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να αποτρέπω τις μη αναστρέψιμες ζημιές.

Όμως, εάν έρθω αντιμέτωπος με μια απαιτητική κατάσταση, αυτή η φράση λειτουργεί σαν μια υπενθύμιση, για να μην «σπαταλάω» πολύτιμο χρόνο σκεπτόμενος το πώς φτάσαμε εδώ, αντιθέτως να σκέφτομαι θετικά για το πώς μπορώ να τη διαχειριστώ και να ξεπερνώ πιθανά εμπόδια».

Προφανώς και τα εμπόδια της Praxia ήταν αξεπέραστα για τον κ. Κουτσό manager!

Στον οποίο αρέσει να παίζει τέννις και θα ήθελε, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, “να μπορούσα να προπονηθώ περισσότερο, ώστε να βελτιώσω το backhand μου”. Αλλα αντ’ άλλων. Εαν όντως λάβει αποζημίωση 800.000 ευρώ, είναι βέβαιο οτι θα βελτιώσει όχι μονο το backhand αλλά και τα service, smash, forehand, flat, side spin, block, slice, topspin shot και άλλα πολλά.

Ο κ. Glen Kim είναι σύμβουλος ΔΣ (Advisor to the BoD). Παλαιότερα συμβούλευε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Είναι ο ποδηλάτης, ο ιστιοπλόος, ο σέρφερ της ομάδας της Praxia… κατά δήλωσή του για τα αγαπημένα του σπορ.

Μάλιστα προ ημερών εθεάθη να κάνει ποδήλατο στο Παλαιό Ψυχικό έξω απο το σχολείο του Μωραίτη.

Ενώ ένα από τα βιβλία που τον σημάδεψαν είναι «Τα Εκατό χρόνια Μοναξιάς» του Gabriel Garcia Marquez, που περιγράφει την ιστορία της οικογένειας Μπουενδία, ενώ η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα έβγαζε στο φως τις ιστορίες της…

Για τον κ. Κιμ: «Το παρελθόν είναι πίσω σου, είναι καλό να μαθαίνεις από αυτό. Το μέλλον είναι μπροστά, οπότε προετοιμάσου για αυτό. Αλλά πάντα να θυμάσαι, ότι το παρόν είναι εδώ, οπότε φρόντισε να το ζεις».

Ο κ. Μάνος αγαπά να ασχολείται με τη μαγειρική στον ελεύθερο χρόνο του. Προφανώς δημιουργεί συνταγές επιτυχίας….

Για τον ίδιο η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του, ήταν το 2012, που ανέλαβε CEO στη Γενική Τράπεζα, η οποία είχε τότε εξαγοραστεί από την Τράπεζα Πειραιώς. Και η αποστολή του ήταν να την επαναφέρει σε κερδοφορία…

Ωστόσο για την αγορά –όπως αναφέρουν πολλοί- ήταν ένα μεσαίο στέλεχος που περιορίστηκε σε ρόλο συμβούλου όταν πέρασε από την Τράπεζα Πειραιώς, τόσο επί διοίκησης του κ. Σάλλα όσο και του κ. Μεγάλου. Πηγές που μίλησαν στο mononews.gr υπο τον όρο της ανωνυμίας , αναφέρουν οτι εάν απολυθεί θα λάβει αποζημίωση πέριξ των 800.000 ευρώ.

«Εάν σε αυτό το ταξίδι μου μείνει ελεύθερος χρόνος, θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα αγαπημένα μου χόμπι, την ιστιοπλοΐα και την αεροπλοΐα», δηλώνει ο κ. Ξυφαράς στην ιστοσελίδα της Praxia...

Με πορεία σχεδόν 30 ετών στον τραπεζικό τομέα, έχει περάσει μεταξύ των άλλων από την Δωρική, την Marfin, και συμμετείχε στην αναδιάρθρωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όμως για αυτήν την υπόθεση είναι υπόδικος…

Οσο για το αγαπημένο του βιβλίο; Είναι το Το «Άρωμα» του Patrick Ziskind…



«Ονειρευόμαστε μία καλύτερη τράπεζα. Και το κάνουμε πράξη.» Αυτό είναι το μότο της Praxia Bank, τουλάχιστον στην ιστοσελίδα της. Όμως από το όνειρο στην πράξη, η απόσταση φαίνεται πως είναι μεγάλη…

Προς το παρόν νεύρα και αποχωρήσεις κυριαρχούν στο στρατηγείο της Praxia, στη Λεωφόρο Κηφισίας 24, στο Μαρούσι. Και τα 120 άτομα προσωπικό της τράπεζας παρακολουθούν άφωνα τις εξελίξεις… Η τράπεζα φαίνεται πως περνάει από 40 κύματα και ο βασικός μέτοχος της, ο επενδυτής και ιδρυτής της Atlas Merchant Capital Fund LP, Bob Diamond, αποδεικνύεται «σφικτός» στο κεφάλαιο «επενδύω» στην ανάπτυξη της Praxia.

Ο κ. Ντάιμοντ κάλυψε τα 70 εκατ ευρώ (με ορίζοντα να φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ) από τα 250 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Στο μεταξύ η CEO της Praxia Bank κ. Αναστασία Σακελλαρίου βλέπει το όνειρο για την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα να «ψαλιδίζεται» και το άνοιγμα της, έστω και με συρρίκνωση, να καθυστερεί. Τώρα πάει για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Και με πολύ πιο σφικτό πλάνο.

Ενώ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις. Μετά τον κ. Σωτήρη Συρμακέζη, που ήταν επικεφαλής του Retail και του Digital, ακολούθησαν και άλλες αποχωρήσεις, της κ. Χριστίνας Φον Κιζερίσκι, του κ. Μάκη Δρακωτού (ΙΤ), του κ. Κώστα Μωραΐτη (corporate).

Την ίδια ώρα η τράπεζα «ψάχνει» στελέχη, μέσω αγγελίας στο site της: «Αλλάζουμε τα τραπεζικά δεδομένα. Δίνουμε προοπτική.

Θέλεις να γίνεις κι εσύ μέλος της ομάδας μας;», με τις εξής διαθέσιμες θέσεις εργασίας: Corporate Banking -Operations Officer, Corporate Banking -Operations Manager, Credit Risk Manager και Operational Risk Assistant Manager.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι η τράπεζα σήμερα, που δεν παράγει εργασίες έχει 120 άτομα προσωπικό. Ο αριθμός αυτός ξένισε -σύμφωνα με πληροφορίες- κάποιους επενδυτές και funds, με τους οποίους είχε επαφές η διοίκηση της Praxia για να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ πρόκειται για μία τράπεζα που θα δραστηριοποιηθεί στο ψηφιακό κομμάτι, οι περισσότεροι εργαζόμενοι ανήκουν στα τμήματα του compliance, legal, corporate. Και το κομμάτι του ΙΤ «δεν έχει τον κόσμο που θα έπρεπε για το εγχείρημα», σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.

Την περασμένη βδομάδα το ΔΣ της Praxia Bank συνεδρίασε στο Λονδίνο, παρουσία του βασικού μετόχου Μπομπ Ντάιμοντ και «κλείδωσε» το νέο οργανόγραμμα της τράπεζας, που χαρακτηριστικό του είναι η συρρίκνωση.

Στο Λονδίνο λοιπόν αποφασίστηκε ότι το κομμάτι του Digital εφεξής θα το «τρέχει» η CEO της τράπεζας κ. Αναστασία Σακελλαρίου και το κομμάτι του Retail το αναλαμβάνει ο επικεφαλής του Corporate κ. Μάριος Κάσινος.

Και καθώς τα κεφάλαια είναι στο 1/3 του αρχικού σχεδιασμού, έπεσε μεγάλο ψαλίδι και στο σχέδιο λειτουργίας. Λιγότερα καταστήματα, λιγότερα προϊόντα. Εν αναμονή λοιπόν για το opening της Praxia Bank που υποσχόταν να φέρει νέο ψηφιακό αέρα στο ελληνικό banking.

«Ήρθε μια νέα ισχυρή τράπεζα. Η τράπεζα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα» αναφέρεται στην ιστοσελίδα. Μένει να το δούμε και στην πράξη.

Πηγή άρθρου: Mononews.gr