Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή της είναι από την Βάχλια Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας και από τους δύο γονείς.

Τον μεγαλύτερο χρόνο της ζωής της τον ζει στην Κρήτη, με το Σίσι και το Βραχάσι ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της το πέρασε και συνεχίζει να το περνά εκεί, αυτή η σχέση πολλές φορές ήταν και είναι συγκρουσιακή, αυτό όμως αποδεικνύει και την μεγάλη της ένταση, το Σίσι και το Βραχάσι είναι για την Αλεξάνδρα ο δικός της παράδεισος.

Εδώ και μερικά χρόνια την βρίσκετε στο Donna.gr, στο CNA.gr του Αγίου Νικολάου, από τον Νοέμβριο του 2017 στον Αθήνα9,84 σε ένθετο της εκπομπής «Άλλα Νέα» και στο σάιτ του σταθμού www.athina984.gr, επίσης σε αρκετά έντυπα με μια διαφορετική προσέγγιση κειμένου και συνταγής.

Είναι πολιτικοποιημένη και γενικά ανήσυχη, γράφει, διαβάζει, ζωγραφίζει, μαγειρεύει κι όλα αυτά μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης.

Είναι μηχανικός έργων Πολιτικού Μηχανικού Αρχιτέκτονα της Σχολής Δοξιάδη, παντρεμένη με τον Γιάννη Σουλαδάκη, έχει δυο κόρες, την Βασιλική, την Μαρία και τρεις εγγονές την Αλεξάνδρα, την Ανθή και την Μαριάννα.

 Δείτε μια συνταγή της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη: Τσιπούρα με λαχανικά στην γάστρα

κ. Σουλαδάκη πριν λίγες ημέρες κυκλοφορήσατε το 2ο βιβλίο σας, πως άρχισε αυτή η ενδιαφέρουσα ασχολία; πως πάνε οι πωλήσεις μέχρι σήμερα;

Αυτό ξεκίνησε απρογραμμάτιστα ένα καλοκαιριάτικο βράδυ στο σπίτι μου στο Σίσι. Μεταξύ αστείου, σοβαρού και παγωμένης ρακής, η ξαδέλφη μου η Ελένη, που είχε έρθει για διακοπές, κρατούσε ένα βιβλίο μιας Γαλλίδας της Μιρέιγ που έλεγε σε γενικές γραμμές, πως οι Γαλλίδες κρατιούνται λεπτές χωρίς να στερούνται…

Σχολιάζοντας λοιπόν αυτό το όντως ενδιαφέρον βιβλίο, που εκτός των άλλων περιείχε και συνταγές, μου λέει η Ελένη, Αλεκάκι γιατί δεν γράφεις κι εσύ ένα βιβλίο, με τόσα ωραία πράγματα που κάθε μέρα φτιάχνεις και φωτογραφίζεις;

Εγω τότε με την παρότρυνση ενός άλλου πολύ φίλου μου, του Δημήτρη Μαχαιρίδη, που το κανόνισε κιόλας, θα έδινα τις συνταγές μου σ ένα σάιτ στο Donna.gr γι αυτό και φωτογράφιζα ότι εφτιαχνα.

Εκείνο το βράδυ κι αφού πήγαν όλοι για ύπνο, άρχισα να το σκέφτομαι σοβαρά, με πήρε  η νύχτα να σκέφτομαι, μέσα στην ησυχία της και στην μεθυστική μυρωδια του νυχτολούλουδου, πήρα και την απόφαση.

Για τις πωλήσεις θα σας πω ότι ο εκδότης μου, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, είναι ευχαριστημένος κι εγω επίσης, αν λάβει κανείς υπόψη του βέβαια, ότι δεν είμαστε και πολύ διαβαστερός λαός.

 

Επαγγελματικά είστε μηχανικός και ο σύζυγος σας είναι πολιτικός, εσείς πόσο έχετε αναμιχθεί στην πολιτική;

Όχι, εγω είμαι μηχανικός έργων πολ. Μηχανικού - αρχιτέκτονα θα έλεγα, έχω τελειώσει την τότε λαμπρή σχολή Δοξιάδη, ο σύζυγός μου είναι πολιτικός μηχανικός, απ' αυτό ζήσαμε, απ' το τεχνικό μας γραφείο, που τώρα το εχει η κόρη μου Μαρία, επίσης Πολιτικός μηχανικός.

Πολιτικός ο σύζυγός μου, υπήρξε ως δεύτερη απασχόληση, εκείνος λέει ότι ήταν το χόμπι του, εγω λέω ότι ήταν η παράλληλη σχέση.

Εγώ ήμουνα πολύ ΠΑΣΟΚ, αγαπούσα πολύ τον Ανδρέα, τον θαύμαζα, είχα την τύχη να τον γνωρίζω από κοντά, θυμάμαι πολλά, έζησα δίπλα στον Γιάννη πολλά, οργανωμένη όμως, με την κλασσική έννοια της λέξης, όχι,  δεν υπήρξα ποτέ, συμμετείχα παντού, αλλά δεν ήμουν οργανωμένη, ως χαρακτήρας δεν μαντρώνομαι.

 Δείτε την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη στο Facebook και στο Instagram και στις συνταγές της


Στα social media βλέπω ότι παίρνετε σαφείς πολιτικές θέσεις, πως βλέπετε την πολιτική σήμερα;

Δεν νομίζω πως υπάρχει πολιτική σήμερα, με την κλασσική έννοια του όρου, διεκπεραίωση δεσμεύσεων της χώρας γίνεται, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και των κακών χειρισμών των πολιτικών που μας οδήγησαν σ αυτήν.

Ότι παίρνω θέση παίρνω, εξάλλου αυτός είναι ο χαρακτήρας μου και δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, έχω πει, ότι όσο κι αν ενοχλεί τα γαλανά μου μάτια το φως, δεν μπορώ να είμαι άνθρωπος του σκότους, ότι σκέφτομαι η αισθάνομαι το λέω και το υποστηρίζω με πάθος.

 

Σας ακούω και στην ραδιοφωνική σας στήλη, για το «τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε;» Πως είναι αυτή σας η εμπειρία;

Πάρα πολύ ωραία, μου αρέσει πολύ, μου έχουν πει ότι έχω ραδιοφωνική φωνή και ακούγομαι ωραία, επίσης μου έχουν πει ότι αρέσει ο τρόπος που περιγράφω τις συνταγές μου, με την Έλενα δε την Μπρέγιαννη που με βοηθούσε στις εγγραφές των εκπομπών, μεγάλη δασκάλα,  έχω μια εξαιρετική σχέση και την εκτιμώ πολύ.

Είστε υπέρμαχος της «μεσογειακής» διατροφής. Τι έχετε να προσθέσετε με τα βιβλία σας στο καθημερινό μας τραπέζι;

Ναι είμαι, γιατί είναι η διατροφή της υγείας, της Κρητικής διατροφής, που μας πήραν και την έκαναν μεσογειακή, σ αυτή τη χώρα όλα μας τα παίρνουν χωρίς να διαμαρτυρηθούμε… αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα.

Δεν προσθέτω εγω κάτι με τα βιβλία μου, προτείνω ένα απλό τρόπο διατροφής, που στηρίζεται στην παράδοσή μας, είναι οικονομικός και κυρίως υγιεινός, είναι η κουζίνα της καθημερινότητας, του απλού ανθρώπου με προτάσεις ανά εποχή.

 

Αρθρογραφείτε, γράφετε μαγειρικά βιβλία, είστε σε ραδιόφωνο, τι άλλο είναι στα άμεσα σχέδια σας; Ίσως η τηλεόραση;

Ναι, όλα αυτά τα κάνω και τα θεωρώ κινητήριο δύναμη του σώματος και του μυαλού μου, στα επόμενα σχέδια είναι ένα βιβλίο που το έχω ηδη ξεκινήσει, αλλά θα το ολοκληρώσω στην Κρήτη, εκεί στον δικό μου Παράδεισο, στο Σίσι και το Βραχάσι,  δεν θα έχει σχέση με μαγειρική, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα.

Τηλεόραση; άλλο κι αυτό… δεν έχω κονέ εγω, δεν έχω τατουάζ, δεν μπορώ να λέω απίστευτες μπουρδολογίες, άρα δεν έχω τύχη.

Τι λάθος κάνουν οι σύγχρονες νοικοκυρές στην κουζίνα τους; Ποια τα tips για ισορροπημένα καθημερινά οικογενειακά γεύματα;

Οι σύγχρονες νοικοκυρές δυστυχώς, μαγειρεύουν πολύ κρέας, κερδίζουν χρόνο, χάνουν υγεία, δεν τρώνε πρασινάδα, τρώνε βούτυρα, πολύ ετοιματζίδικο και γενικά έχουν απαρνηθεί την δική μας υγιεινή υπέροχη διατροφή, για να τρώνε μπουχτισμένα φαγητά από βούτυρα, κρέμες γάλακτος και ότι λιπαρό υπάρχει, έχουν ξεχάσει τα όσπρια και τα υπέροχα λαχανικά μας, επίσης τα χόρτα, επειδή θέλουν καθάρισμα δεν τα τρώνε ποτέ, ούτε τα παιδιά τους.

Για τα καθημερινά ισορροπημένα οικογενειακά γεύματα, να πάρετε το βιβλίο μου και να διαβάσετε τις προτάσεις μου, επιγραμματικά να σας πω, βάλτε στην  ζωή σας το λάδι, τα λαχανικά, τα όσπρια, βγάλτε τις πολλές κρέμες, τα βούτυρα, τα λιπαρά τυριά, τις βαριές σάλτσες, αραιώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ψαράκι και κοτόπουλο, ότι καλύτερο, ψωμάκι επίσης ολικής άλεσης, δεν μας παχαίνει το ψωμί, τα λιπαρά μας παχαίνουν και τα ετοιματζίδικα.

 

Ο έρωτας τελικά περνάει από το στομάχι;

Κάποτε… τώρα δεν περνάει καθόλου, άκου έρωτας… τι είναι αυτό; πάνε αυτά έφυγαν, αν βρεθεί άνδρας παλαιάς κοπής, μπορεί και να ζήσει κάποια τυχερή τον ερώτα, αλλιώς άστα να πάνε... εμείς πάντως της γενιάς μου ζήσαμε , ερωτευθήκαμε πολύ και διασκεδάσαμε ανθρώπινα, στεναχωριέμαι πολύ με την νέα γενιά, όλα είναι απρόσωπα...

Από το στομάχι πάντως δεν περνάει πια, από τις γυναίκες κυρίως, οι άνδρες για να μην τους αδικώ, έχουν μπει στην κουζίνα και νομίζω είναι πιο άξιοι…

Πάντως να πω κάτι, δεν είναι υποτιμητικό για μια γυναίκα να κάνει το πρόγραμμά της για το φαγητό της καθημερινότητας, να το προγραμματίζει και να το υλοποιεί, η μυρωδιά του φαγητού στο σπίτι φέρνει ηρεμία και θαλπωρή, είναι ανεκτίμητης αξίας.

Έχετε εμφυσήσει στα παιδιά σας ή στις φίλες σας την αγάπη σας για την μαγειρική;

Οι φίλες μου είναι πολύ καλές στην κουζίνα και οι κόρες μου επίσης, τώρα πρέπει να μάθω τις εγγονές μου, που ήδη θεωρητικά ξέρουν πολλά και σε γενικές γραμμές τρώνε πολύ ισορροπημένα.

Τελικά κ. Σουλαδάκη, οι εύποροι τρέφονται καλά ή τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα;

Δύσκολη ερώτηση αυτή, νομίζω πως στην επαρχία οι άνθρωποι τρώνε καλύτερα και στα χωριά επίσης, στις πόλεις, οι εύποροι μάλλον δεν διατρέφονται σωστά, γιατί νομίζουν ότι με τα γκουρμεδιάρικα ανεβαίνουν κλίμακα, το μόνο όμως που ανεβάζουν είναι τα τριγλυκερίδια, την χοληστερίνη και το ζάχαρο.

Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, είναι ο κακός τρόπος που τρώνε τα παιδιά και οι έφηβοι, με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευθεί η παχυσαρκία και ο παιδικός διαβήτης.

Τέλος, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω και για το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Κάνετε μια αναδρομή στην πορεία σας και σημειώστε την κριτική σας. Τι θα αλλάζατε και τι θα κρατούσατε;

Κρατάω στην μνήμη και στην καρδιά μου το ΠΑΣΟΚ, δεν θα άλλαζα ποτέ ένα ιστορικό κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ για να κάνω ένα απόκομμα και φυσικά δεν θα επέτρεπα να το λοιδορούν, να το απαξιώνουν και να ακυρώνουν την τεράστια προσφορά του στην Ελληνική κοινωνία.

Το ότι αυτή την στιγμή δεν εκπροσωπείται σοβαρά ο χώρος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, είναι κάτι που σε βάθος χρόνου θα το πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα. Προσωπικά θα ήθελα να το πληρώσουν και αυτοί που την διέλυσαν.