Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και τη δημοσιογράφο Ελπίδα Κατσαράκη.

 Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την κατάσταση στην ελληνική Δικαιοσύνη ενώ μίλησε και για τον επικεφαλής του Επικρατείας τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο  που -όπως είπε, έχει στοχοποιηθεί με χυδαίο τρόπο.

 Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε πως εφόσον έχει μία ισχυρή εντολή, πηγαίνω στις Βρυξέλλες με πολύ μεγάλη προσωπική αξιοπιστία.

 «Και επειδή η Ευρώπη ξέρει ότι εγώ είμαι μεταρρυθμιστής, η συμφωνία που προτείνω στις Βρυξέλλες είναι: Δώστε μου λίγο χρόνο να κάνω μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια βοηθήστε με να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Είναι μία συμφωνία η οποία ακούγεται στις Βρυξέλλες, την έχουν ήδη ακούσει, δεν θα αιφνιδιαστούν. Δεν θα διεκδικήσω από την πρώτη μέρα μείωση των στόχων του πλεονάσματος. Θα αποδείξω πρώτα ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω, θα κερδίσω αξιοπιστία, θα υλοποιήσω τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και στη συνέχεια, θα διεκδικήσω μείωση του στόχου των πλεονασμάτων ώστε να είμαστε ακόμη πιο τολμηροί στις μειώσεις των φόρων. Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αυτό τους ενδιαφέρει» είπε.

 Παράλληλα μίλησε για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας  «Είναι εγκληματικό αυτό το οποίο έγινε τους πρώτους έξι μήνες του 2015 και υπάρχει ονοματεπώνυμο, υπάρχει ευθύνη για αυτό το οποίο έγινε. Και το κόστος το οποίο πληρώνουμε και σήμερα ακόμη, είναι κόστος αυτής της πρώτης περιόδου. Αυτά, λοιπόν, δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε εύκολα και δεν νομίζω ότι τα έχουν ξεχάσει ούτε στις Βρυξέλλες όταν έφτασε η Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού. Άρα πηγαίνω στις Βρυξέλλες, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο περιμένω, με αυξημένη πολιτική αξιοπιστία» δήλωσε.

 Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν φοβάται κάποιο θερμό επεισόδιο και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες. Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη. «Μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Και βέβαια, να καταλάβουμε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια, χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις» σημείωσε.

 Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και αναρωτήθηκε: Ή υπήρχε κάποια δραματική εξέλιξη που δικαιολογούσε τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ Κυριακή απόγευμα -οπότε προφανώς και ο κ. Τσίπρας είχε ευθύνη να ενημερώσει τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης και κύριο πολιτικό του αντίπαλο- ή δεν συνέβη κάτι τέτοιο, οπότε όλο αυτό το οποίο έγινε, ήταν  για επικοινωνιακούς λόγους»

 

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε κάλεσμα στον κρητικό λαό να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να του δώσουν αυτή την δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη ζωή του καλύτερη.

 Στο πεδίο των εργασιακών ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τους όρους που θέτει σαν κόκκινη γραμμή στα εργασιακά δικαιώματα και την τήρησή τους από τους εργοδότες.

 «Καταρχάς στα εργασιακά έχει γίνει πολύς λόγος διότι είχαμε πάρα πολλά fake news. Αυτή η ιστορία με το 7ημερο, ότι δήθεν εγώ  μίλησα για 7ημερη εργασία ήταν η πιο χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων έχω πει. Και δυστυχώς κάποιοι δεν πήραν το μάθημά τους και συνεχίζουν υπόγεια να λένε τα ίδια πράγματα.  Λοιπόν, εγώ αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι μόνο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό το έκανε ο Γιάννης  Βρούτσης το 2013 και δεχτήκαμε τότε πολύ μεγάλη κριτική. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής» εξήγησε.

 Ερωτηθείς για τα συμπληρωματικά ασφαλιστήρια για τα οποία έχει γίνει μεγάλη συζήτηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε: «Αυτό αφορά πρωτίστως μεγαλύτερες επιχειρήσεις.  Υπάρχουν επιχειρήσεις σήμερα οι οποίες στο πλαίσιο των παροχών τους, δίνουν πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζόμενους. Το ερώτημα είναι ποια είναι η φορολογική αντιμετώπιση αυτής της δαπάνης.  Αν υπάρχει ένα φορολογικό κίνητρο για την επιχείρηση θα έχει περισσότερους λόγους για να το κάνει. Υπάρχουν επιχειρήσεις που το κάνουν ήδη χωρίς κίνητρα».

 Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις υποχρεωτικές εισφορές υπέρ κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης και υγείας. Είναι πρόσθετη παροχή την οποία δίνει η επιχείρηση, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο εξωτερικό.  Δεν είναι κάτι καινούργιο».

 Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκεί που είναι προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας. « Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας -γιατί οι συμβολισμοί έχουν νομίζω τη σημασία τους- έχουμε δυο πρόσωπα που προέρχονται από το δημόσιο σύστημα υγείας.  Μια εξαιρετική πανεπιστημιακή ιατρό που ηγείται της πνευμονολογικής κλινικής στο “ΣΩΤΗΡΙΑ” και έχει κάνει εντυπωσιακά πράγματα μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, και έναν καταπληκτικό γενικό γιατρό ο οποίος προΐσταται του κέντρου υγείας στην Αρεόπολη το οποίο όταν το επισκέφτηκα έμεινα εξαιρετικά εντυπωσιασμένος και τον ρώτησα τι πρέπει να κάνουμε για να λειτουργούν όλα τα κέντρα υγείας έτσι. Αυτό είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους ανθρώπους που το υπηρετούν» δήλωσε.

 Επανερχόμενος στην Κρήτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους προγραμματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα για την πράσινη ανάπτυξη είπε:

 «Το μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης στηρίζεται, όπως και όλης της Ελλάδας, στη βιωσιμότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος. Η μόνη ανάπτυξη είναι η πράσινη. Δεν υπάρχει άλλη ανάπτυξη. Υπάρχει μόνο Πράσινη Ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε διότι αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το φυσικό μας περιβάλλον» σημείωσε.