Με διχαστικό λόγο και με φανφαρονισμούς επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει «απάντηση» στα «μαθήματα πολιτικού πολιτισμού» που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Τσίπρας απέναντι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν είχε να αντιπαραθέσει παρά έναν επιθετικό και επικριτικό λόγο, άνευ περιεχομένου, επιστρατεύοντας συγγραφείς και παροιμίες προκειμένου να εντυπωσιάσει. 

 Ο Αλέξης Τσίπρας αντί να σεβαστεί και να επικροτήσει το ήπιο κλίμα της  πολιτικής αντιπαράθεσης, αντίθετα το ειρωνεύτηκε σχολιάζοντας  πως του έκανε εντύπωση, όπως είπε, η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο», είπε ο Αλ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικαλέστηκε μια βρετανική παροιμία: You can't teach an old dog, new tricks, δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν γέρικο σκύλο, νέα κόλπα.

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε να αντικρούσει τη μομφή του Μητσοτάκης, ότι  είναι λαϊκιστής. Μάλιστα, αμφισβήτησε ακόμη και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αφού χαρακτήρισε  «Κακόγουστο αστείο ότι νικήσατε τον λαϊκισμό».

Παράλληλα ο Αλέξης  Τσίπρας εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αμετανόητος απέναντι στις ευθύνες που βαρύνουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του για την τραγωδία στο Μάτι, θεωρώντας άδικες τις όποιες κατηγορίες.

 Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι θα πράξει με τα μέτρα άμεσης ελάφρυνσης που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

 «Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε;

Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020;

Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για να βγουν οι στόχοι το 2020;».