Μίνι περιοδεία σε μονάδες του Στρατού και φυλάκια, πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εν όψει των Χριστουγέννων.  Ο υπουργός βρέθηκε αρχικά στην Σκύρο, επισκέφθηκε την φρεγάτα «Ναυαρίνο», θα μεταβεί στη Λήμνο και από εκεί θα ταξιδέψει μέχρι τις Καστανιές του Έβρου.

Το προσφυγικό στο επίκεντρο

Πέρα από τις ευχές για τις ημέρες των Χριστουγέννων, αυτό που αναμένεται να τεθεί στις επαφές του κ. Παναγιωτόπουλου στον Έβρο, είναι το θέμα των μεταναστευτικών ροών και η πρόσφατη συνεργασία συνοριοφυλάκων και Στρατού στον έλεγχο και τη φύλαξη των συνόρων.

Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος των τελευταίων επισκέψεων στην περιοχή, του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή και του αρχηγού ΓΕΣ , αντιστράτηγου Γιώργου Καμπά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν μειωθεί αρκετά οι ροές στον Έβρο χάρη στην καλύτερη επίβλεψη των περασμάτων του ποταμού που επιτυγχάνεται με τις κοινές περιπολίες Αστυνομίας και Στρατού.

Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα οι ροές μειώθηκαν κατά 80%. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περνούσαν το ποτάμι 50 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την τελευταία εβδομάδα οι μετανάστες δεν ξεπερνούν τους 7-8.

Όπως εκτιμάται ο έλεγχος των συνόρων θα είναι αποτελεσματικότερος το επόμενο διάστημα με την ενίσχυση μέσων και επιπλέον προσωπικού στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού συντονιστή για το Μεταναστευτικό.

Επισημαίνεται επίσης ότι η τοποθέτηση περισσότερων θερμικών καμερών, τα εμπόδια που τοποθετεί το Μηχανικό του Στρατού στα περάσματα του ποταμού και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των αρχών, που αναμένεται να έχει ο επιτελικός ρόλος του Ενιαίου Φορέα, θα μειώσουν σημαντικά τις ροές στον Έβρο, όπου τελευταία όπως και στα νησιά παρουσιαζόταν μεγάλη αύξηση.