Εύλογα ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περνάει τις θερινές του διακοπές σε μια βίλα στην περιοχή του Σουνίου η οποία ανήκει στον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο.

Το όλο θέμα δεν είναι τωρινό καθώς η υπόθεση για την οικεία στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας συνηθίζει να παραθερίζει έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και τρία χρόνια εγείροντας πολλά και σημαντικά ερωτήματα.

Πληρώνει ο πρωθυπουργός για τη βίλα του Σουνίου ή φιλοξενείται; Ποια η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον επιχειρηματία που φέρεται να βρισκόταν στην περιβόητη λίστα Λα Γκαρντ, είναι τελικά συκοφάντες όσοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό για διαπλοκή;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί την τελευταία τριετία από διεθνή και εγχώρια μέσα όπως Το Βήμα, Τα Νέα, το Capital, οι Financial times και την Il Fatto Quotidano της γειτονικής Ιταλίας.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω ο Νικόλας Λεοντόπουλος και το «inside story» αποφάσισαν στις 10 Αυγούστου να αποστείλουν γραπτά ερωτήματα τόσο στο Γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και στον επιχειρηματία Θανάση Μαρτίνο αλλά και τον Κωνσταντίνο Γιώτη στον οποίο το σπίτι έχει ενοικιαστεί από τον Θανάση Μαρτίνο και που ο ίδιος φαίνεται πως το έχει υπομισθώσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως χαρακτηριστικά λέει το «inside story», απάντηση έλαβε μόνο από τον Θανάση Μαρτίνο και ήταν η εξής:

Αγαπητέ κύριε Λεοντόπουλε,

Σχετικά με το μήνυμά σας της 10/8 διευκρινίζω τα εξής:
1) το σπίτι στο Σούνιο ανήκει στην οικογένειά μου.
2) είναι μισθωμένο εδώ και 20 έτη στον κ. Κωνσταντίνο Γιώτη, ιδιοκτήτη της εταιρείας DHΙ. Η μίσθωση λήγει στις 10/3/2024.
3) Η εταιρεία DHI του κυρίου Κωνσταντίνου Γιώτη υπομισθώνει το σπίτι σε μέλος της οικογενείας του Πρωθυπουργού, κυρίου Αλέξη Τσίπρα, για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, καθώς έχει δικαίωμα υπομίσθωσης. Ο κ. Κωνσταντίνος Γιώτης με ενημέρωσε, κατόπιν των δημοσιευμάτων, ότι το υπομισθωτήριο έχει κατατεθεί στην εφορεία και ότι το υπομίσθωμα καταβάλλεται κανονικά μέσω Τράπεζας.
4) Το σπίτι είναι 300 τ.μ., απλό, χωρίς πολυτέλειες/πισίνα κ.λπ., αλλά σε ωραία παραθαλάσσια τοποθεσία του Σουνίου
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η οικογένεια του Πρωθυπουργού δεν φιλοξενείται στην οικία του Σουνίου από εμένα ή τον κ. Κωνσταντίνο Γιώτη.
Με τιμή,

Θανάσης Μαρτίνος

Τι καταλαβαίνει λοιπόν ο μέσος αναγνώστης από την απάντηση Μαρτίνου;

1. Ο κ. Τσίπρας εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες μένει στο σπίτι του Σουνίου, προς διάψευση όσων φίλων του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσαν «συκοφάντες» όσους έγραφαν κάτι τέτοιο.
2. Οι ορισμοί του τι είναι βίλα και τι όχι διίστανται. Παρόλο του ότι όπως διαβεβαιώνει ο κ. Μαρτίνος το σπίτι δε διαθέτει πισίνα, εντούτοις 300 τ.μ. για ένα εξοχικό σε αυτή την περιοχή του Σουνίου δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, ιδίως για κάποιον με τα εισοδήματα του κ. Τσίπρα.

Επιπροσθέτως, η απάντηση του Θανάση Μαρτίνου δημιουργεί ερωτήματα, που ο πρωθυπουργός και ο κ. Γιώτης οφείλουν να απαντήσουν.

To Inside Story ρώτησε λοιπόν τόσο τον κ. Γιώτη όσο και τον κ. Τσίπρα:
• Είναι ακριβή όσα αναφέρει ο κ. Μαρτίνος;
• Ποιο είναι το μέλος της οικογένειας του πρωθυπουργού που υπομισθώνει το σπίτι στο Σούνιο;
• Ποιο είναι το μίσθωμα που πληρώνει το μέλος της οικογένειας του κ. Τσίπρα και για πόσο διάστημα είναι η μίσθωση;
• Μπορούν ο κ. Γιώτης και ο κ. Τσίπρας να δώσουν στη δημοσιότητα το μισθωτήριο συμβόλαιο και την απόδειξη πληρωμής μέσω τράπεζας (στα οποία αναφέρεται στην απάντησή του ο κ. Μαρτίνος);

«Δεν είναι μεμπτό ο πρωθυπουργός της χώρας να μένει σε ένα ωραίο σπίτι στο Σούνιο – αρκεί να εξηγήσει το τι και το πώς (και το πόσο). Ακόμα και το να «φιλοξενείται» μπορεί να είναι κατανοητό αν ο επιχειρηματίας – όπως ο κ. Γιώτης – είναι φίλος του και δεν έχει πάρε-δώσε με το κράτος. Είναι όμως εξαιρετικά προβληματικό, ο πρωθυπουργός να επιμένει να μην απαντά στα ερωτήματα, ουσιαστικά τροφοδοτώντας ο ίδιος τα κουτσομπολιά. Ας απαντήσει, ώστε το θέμα (και μαζί του οι φήμες και οι συκοφαντίες) να λήξει μια για πάντα» καταλήγει το inside story.