Μία άγνωστη ιστορία συνδέει τον νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με την Ελλάδα. Ο Μπόρις Τζόνσον εδώ και πολλά χρόνια επιλέγει το Πήλιο για τις διακοπές του. Τελευταία επίσκεψή του στη Μαγνησία τον περασμένο Ιανουάριο πέρασε τις γιορτές στο Νότιο Πήλιο μόλις είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως υπουργού.

Πρόκειται για μία τοποθεσία ιδιαίτερα γνώριμη στον Μπόρις Τζόνσον και την οικογένειά του, έχοντας εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και σε δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για τον πατέρα του Στάνλεϊ Τζόνσον, πρώην ευρωβουλευτή των Συντηρητικών. Η βίλα «Ειρήνη» στην οποία διαμένει ο Μπόρις Τζόνσον όποτε επισκέπτεται την Ελλάδα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πραγματοποίηση της επιθυμίας του πατέρα του πρωθυπουργού να έχει ένα παραδοσιακό κατάλυμα δίπλα στη θάλασσα στο Πήλιο, που τόσο αγαπά. Η συγκεκριμένη βίλα έχει ταυτιστεί με έντονες αναμνήσεις, όπως τη δημοσιοποίηση της βιογραφίας του, που ανέφερε ότι ο πατέρας του εμπλεκόταν στις υποθέσεις του Δήμου του Λονδίνου όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος - κάτι που είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδρασή του αλλά και τις πρώτες του διακοπές ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας το καλοκαίρι του 2016.

.Η επαφή του Στάνλεϊ Τζόνσον με την Ελλάδα πάει πολύ πίσω, στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και στις καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας στην Ελλάδα και την Ιταλία. Οπως έχει γράψει ο ίδιος παλαιότερα, «κάθε φορά που τελείωναν οι διακοπές των δύο εβδομάδων και επιστρέφαμε στη Βρετανία, δίναμε όρκο ότι μια ημέρα θα αγοράζαμε ένα τέτοιο μέρος για εμάς». Η πρώτη προσπάθεια του Στάνλεϊ Τζόνσον να πάρει ένα σπίτι στην περιοχή της Τοσκάνης στέφθηκε με... απόλυτη αποτυχία λόγω διαμάχης με τον ιδιοκτήτη της αγροικίας.



Οπως αναφέρει και ο ίδιος, αισθάνεται ευτυχής που το εγχείρημα στην Ιταλία απέτυχε, αφού του άνοιξε τον δρόμο για την Ελλάδα. Η αρχή έγινε από ένα σπίτι στη Μηλίνα, το οποίο νοίκιασαν για τις διακοπές και μόλις λίγα χρόνια αργότερα o καλός του φίλος, επίσης πρώην ευρωβουλευτής, Πάτρικ Φεργουέδερ, τον ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο οικόπεδο 4 στρεμμάτων στο Χόρτο, όπου μπορούσε να χτίσει, όπερ και εγένετο: μια βίλα παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με τέσσερα υπνοδωμάτια, τρία μπάνια και μία πισίνα σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών με τα πόδια από την παραλία.

Οι μνήμες του Στάνλεϊ Τζόνσον από την Ελλάδα δεν περιορίζονται στα καλοκαίρια στο Πήλιο, αλλά έχουν και έντονη πολιτική χροιά. Ο πρώην ευρωβουλευτής σε άρθρο του στον «Guardian» το 2005 περιέγραφε την κατάσταση στην ελληνική αγορά μετά την είσοδο στη ζώνη του ευρώ, με την άνοδο των τιμών στα αγαθά, αλλά και την αισθητή ανάπτυξη από τα κονδύλια της Ε.Ε. Στο ίδιο άρθρο, μάλιστα, ο πατέρας του νέου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας αποκαλύπτει «επιχείρηση» Βρετανών ευρωβουλευτών τη δεκαετία του 1980 να πείσουν τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. να ενταχθούν στην ευρωομάδα των Συντηρητικών και όχι του Λαϊκού Κόμματος.

Τα τελευταία χρόνια, η βίλα «Ειρήνη» του πατέρα Τζόνσον έχει πάρει το σήμα του ΕΟΤ και διαθέτει ιστοσελίδα για να διαφημίζει την τοποθεσία με θέα στον Παγασητικό Κόλπο και τις προσεγμένες υποδομές που διαθέτει. Το ενοικιαζόμενο κατάλυμα απευθύνεται σε οικογένειες ή παρέες που θέλουν να κάνουν άνετες διακοπές, αλλά το πορτοφόλι τους το αντέχει, καθώς οι τιμές ανέρχονται σε 1.906 ευρώ για άνοιξη, φθινόπωρο και χειμώνα, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνουν τα 2.239 ευρώ την εβδομάδα.

Συνήθειες

Χωριάτικη, φραπές, τζατζίκι και μπακλαβάς για τους τουρίστες αποτελούν πρωτόγνωρες γεύσεις, όχι όμως για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είναι απόλυτα εξοικειωμένος με την κουζίνα και τον τρόπο ζωής της Ελλάδας από τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον έναν από τους γιους του, για τον οποίο οι «γίγαντες» είναι το αγαπημένο του φαγητό.

Δεν είναι λίγες φορές που οι κάτοικοι της περιοχής τον έχουν δει στο τοπικό γλέντι στο Χόρτο, με παραδοσιακή ζωντανή μουσική από τοπικό συγκρότημα, τους απαραίτητους μεζέδες και χορούς ή στην κεντρική πλατεία της Αργαλαστής να πίνει καφέ με την παρέα του και να μιλάει ευδιάθετος με τους ανθρώπους της περιοχής.