Σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια κατακτήθηκε η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, ο Μύτικας (2.918 μ.).

Στις 2 Αυγούστου του 1913, ο Χρήστος Κάκαλος ο πρώτος ορειβάτης που ανέβηκε στον Όλυμπο οδηγώντας τον περίφημο φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον συνοδό του, Ντανιέλ Μπο Μποβί. Φημολογείται ότι ο Έλληνας κυνηγός από το Λιτόχωρο ανέβηκε στο Στεφάνι από τα Καζάνια και ότι κοιμήθηκε σε μία «σπηλιά» κάτω από το Στεφάνι, δεμένος μόνο με σχοινιά.

Frederic_Boissonnas-Mytikas

Οι τρεις ορειβάτες ξεκίνησαν την πορεία τους στις 29 Ιουλίου 1913, ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή προς το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Μία μέρα μετά φθάνουν στον προορισμό τους και αντικρίζουν τον Μύτικα. Ωστόσο δεν συνεχίζουν τη διαδρομή τους και αποφασίζουν να επιστρέψουν στη βάση τους, επειδή νυχτώνει. Στις 31 Ιουλίου επιχειρήσουν το μεγάλο κατόρθωμα.

Στις 9 το πρωί της 2ας Αυγούστου βρίσκουν την ψηλότερη κορυφή στο «Βουνό των Θεών» και της δίνουν το όνομα «Κορυφή της Νίκης», προς τιμή της Μάχης του Σαρανταπόρου και τοποθετούν τις κάρτες τους και την ελβετική σημαία. Ωστόσο λόγω της ομίχλης, η ορατότητα ήταν περιδοσμένη και όταν ξεθύμανε κατάλαβαν πως ότι η πραγματική κορυφή βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά. Η επιμονή του Χρήστου Κάκαλου, ο οποίος αναρριχάται ξυπόλητος, οδηγεί τους ορειβάτες στις 10:25 το πρωί στον Μύτικα.    
Christos_Kakkalos__1913
 

Ο Χρήστος Κάκαλος ήταν κυνηγός αγριοκάτσικων και τον πήραν οδηγό η αποστολή των Ευρωπαίων που ανέβηκαν στο βουνό το 1913. Ο ατρόμητος κυνηγός και ορειβάτης ανέβηκε πολλές φορές στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Ως το τέλος της ζωής του, ο μπαρμπα-Χρήστος, όπως ήταν περισσότερο γνωστός, εξακολουθούσε να κάνει ορειβασία. Το 1972, λίγο πριν το θάνατό του, ανέβηκε σε ηλικία 93 ετών στον Όλυμπο.   

Εκτός από τους δύο Ελβετούς, ο Κάκαλος οδήγησε και την πρώτη ανάβαση από γυναίκες στις 20 Ιουλίου 1920. Οι πρώτες ορειβάτισσες ήταν οι Τασία Αποστολοπούλου και Έφη Νομίδη - Μαρκεζίνη από την Αθήνα.

Σήμερα στον Όλυμπο υπάρχει ένα καταφύγιο που έχει το όνομά του, που βρίσκεται στο «Οροπέδιο των Μουσών», σε υψόμετρο 2.650 μέτρα.

Ο Φρεντ Μπουασονά ήταν πολύ γνωστός φωτογράφος με έδρα τη Γενεύη, ο οποίος μέσα από τον τον φακό του αποτύπωσε την Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από μια συλλογή 7.000 φωτογραφιών. Ο συνοδοιπόρος, Ντανιέλ Μπο-Μποβί και αυτός ελβετικής καταγωγής, ήταν ποιητής και ζωγράφος.

Epixeirisi_Mytikas-2

O Μύτικας, είναι η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδος, δεύτερη υψηλότερη των Βαλκανίων, μετά τη Μουσαλά στην Βουλγαρία. Μέχρι πρόσφατα το ύψος του ανερχόταν στα 2.917 μ., οι πιο πρόσφατες όμως μετρήσεις που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπολογίζουν το ύψος του στα 2918 μέτρα και 80 εκατοστά.

mytikas

Ο Μύτικας που είναι επίσης γνωστός ως Κατοικία των Θεών, είναι καμπύλη κορυφή και μαζί με το Στεφάνι, τον λεγόμενο θρόνο του Δία, την τρίτη ψηλότερη κορυφή, σχηματίζουν τις δύο πλευρές ενός τριγώνου. Η κορφή, ως ορειβατική πρόκληση, είναι ανάμεσα στις δυσκολότερες κορυφές της Ελλάδας, ενώ το σημείο της Κακόσκαλας αποτελεί ένα από τα επικινδυνότερα σημεία ορειβασίας, λόγω της μεγάλης κλίσης και του δύσβατου της πλαγιάς.