Ο Χαρίλαος Φλωράκης όσο μεγάλωνε τόσο περισσότερο ένιωθε την ανάγκη να μιλάει για τον τόπο καταγωγής του, την Καρδίτσα. Οι παλαιότεροι γνώριζαν ότι αυτός ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προσεγγίσει κανείς τον θυμόσοφο ηγέτη του ΚΚΕ. Κάπως έτσι, μέσω των συζητήσεων για τα χωριά της Καρδίτσας, προέκυψε αφετηριακά και η στενότερη επαφή του Χαρίλαου με τον Χρήστο Καλογρίτσα, που οδήγησε (και) σε κουμπαριά. Ο τελευταίος επισκεπτόταν συχνά τον Φλωράκη και του πήγαινε χυλοπίτες και άλλα καλούδια από την Καρδίτσα. Αναπτύχθηκε σταδιακά μια φιλία, με τον Φλωράκη να πηγαίνει για ξεκούραση μερικά Σαββατοκύριακα στο εξοχικό του Καλογρίτσα στην Ιταλία. Ο μύθος, δε, λέει ότι ο Χαρίλαος έκλεινε τα αεροπορικά εισιτήρια με ανεξάρτητο τουριστικό γραφείο και όχι με το Leb Tours, που ήταν το ταξιδιωτικό γραφείο του ΚΚΕ, για να μη γνωρίζουν τα στελέχη του κόμματος πού πηγαίνει.

Οι εξελίξεις στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα με την ανάληψη της ηγεσίας της Σοβιετικής Ενωσης το 1985 από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δημιουργούν έναν άνεμο ανατροπών. Σε αυτή τη λογική, τον Απρίλιο του 1986 η ηγεσία του ΚΚΕ αποφασίζει, πέρα από τον (πρωινό) «Ριζοσπάστη», να εκδώσει και μια απευθυνόμενη σε ευρύτερο κοινό απογευματινή εφημερίδα, την «Πρώτη». Στο μετοχικό σχήμα μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Δάρδανος (Εκδόσεις Gutenberg) και ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Καλογρίτσας, που αναλαμβάνει χρέη εκδότη. Η εφημερίδα εκδίδεται για περίπου 4 χρόνια, έως τις εκλογές του Απριλίου του 1990, και πρωταγωνιστεί στις αποκαλύψεις του σκανδάλου Κοσκωτά και των τηλεφωνικών υποκλοπών του Τόμπρα. Ξιφουλκεί κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, αφήνοντας πάντως εκτός κριτικής κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Λαλιώτης και ο Γιώργος Γεννηματάς.

ηρηρυ
Ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Στη φωτογραφία (δεξιά) από έξοδό του μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου.


Η εφημερίδα ουσιαστικά προετοιμάζει και τη συνεργασία του ΚΚΕ με την ΕΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου στο πλαίσιο του Ενιαίου Συνασπισμού, ενώ στηρίζει σθεναρά τη συγκυβέρνηση Τζαννετάκη. Η απόφαση του 13ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, τον Φεβρουάριο του 1991, να αποχωρήσει από τον Ενιαίο Συνασπισμό βρίσκει τον Χρήστο Καλογρίτσα, παρά τη φιλία του με τον Φλωράκη, με την πλευρά των «ανανεωτών». Ακολουθεί την ομάδα Ανδρουλάκη, Δραγασάκη, Λαφαζάνη, Δαμανάκη κ.λπ. και λίγους μήνες αργότερα εκδίδει το περιοδικό «Επτάμισι».

Στο εγχείρημα πρωταγωνιστεί από δημοσιογραφικής πλευράς ο Θανάσης Καρτερός, ενώ την οικονομική διαχείριση του περιοδικού ανέλαβαν ο Δημήτρης Καραγκουλές και ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Το εγχείρημα ήταν θνησιγενές και δεν απέδωσε εκδοτικά, ενώ αρκετές δεκαετίες μετά θρυλούνται πολλά για το εν λόγω περιοδικό.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Ούτως ή άλλως, στις εκλογές του 1993 ο Συνασπισμός μένει εκτός Βουλής και ο Χρήστος Καλογρίτσας αρχίζει να αποκτά σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα με τον Κώστα Λαλιώτη, που ήταν ο υπουργός των δημόσιων έργων. Το 1999 μπαίνει και στον χώρο των ερευνών κοινής γνώμης μέσω της δημιουργίας της εταιρείας GPO, όπου συνεργάζεται με τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Οι σχέσεις του απλώνονται στα περισσότερα κόμματα, καθώς είναι κουμπάρος με τον Πάνο Καμμένο, ενώ αναπτύσσει ιδιαίτερες σχέσεις και με τον Χρήστο Σπίρτζη την περίοδο που ο τελευταίος είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Μέσω του κ. Σπίρτζη και του κ. Καρτερού γνωρίζεται σταδιακά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα με τον Ν. Παππά και βεβαίως τον Αλ. Τσίπρα. Εντάσσεται στο σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και είναι συχνά παρών στις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου, όπου λαμβάνονται μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με τα δημόσια έργα και τα μέσα ενημέρωσης. Εκτός των άλλων, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον εμπλέκει στον διαγωνισμό-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και στην έκδοση της εφημερίδας «Documento».

Γνωρίζεται καλά και με την οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα, ίσως και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας. Πολλοί, για παράδειγμα, τον θυμούνται πριν από μερικά χρόνια στην κηδεία του Γρηγόρη Καραγκούνη, συζύγου της αδελφής του Αλέξη, Ζανέτ Τσίπρα, να είναι στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και τα στεφάνια που είχαν αποστείλει Τσίπρας και Καλογρίτσας να είναι δίπλαδίπλα στο κοιμητήριο των Βριλησσίων. Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα επόμενα επεισόδια στη σχέση του επονομαζόμενου «κόκκινου Χρήστου» με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα παιχτούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, μετά τις καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα που αφορούν στην παρούσα φάση τον κ. Παππά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 11/7