Μία χρόνια απαίτηση όλου του Πειραιά που αφορά την ανάπλαση και την αξιοποίηση του Μικρολίμανου γίνεται πλέον πραγματικότητα μετά από πρωτοβουλίες της δημοτικής Αρχής.
Η περιοχή του Μικρολίμανου, αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλας, μία «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και το Ν. Φάληρο, βορειοανατολικά της Πειραϊκής χερσονήσου με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου η οποία κατά την αρχαιότητα, χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.

Με το πέρασμα των αιώνων και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αποτέλεσε καταφύγιο για τους αλιείς της περιοχής. Από την δεκαετία του 1950 και έπειτα ο γραφικός φυσικός αυτός λιμένας μετατρέπεται σε διεθνή κοσμοπολίτικο προορισμό ψυχαγωγίας εξαιτίας της γραφικότητας του αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης από θαλάσσης σκαφών αναψυχής, ιστιοφόρων κλπ. Το απομονωμένο μικρό λιμάνι και η κολυμβητική ακτή, μετατράπηκαν σταδιακά σε οργανωμένο πόλο εστίασης-αναψυχής, σε σημείο αναφοράς και τουριστικό πόλο έλξης μητροπολιτικού επιπέδου, συγκεντρώνοντας μια σειρά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εστίασης – αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες, μεζεδοπωλεία, μπαρ κλπ.) τα οποία αναπτύσσονται, κατά κύριο λόγο υπαίθρια, εκατέρωθεν της οδού Ακτής Κουμουνδούρου.

Αυτή η περιοχή μοναδικού κάλους και τεράστιας ιστορικής αξίας με τα χρόνια παραμελήθηκε και άρχιζε να μαραζώνει. Αυτό όμως αλλάζει. Μετά την χτεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά εγκρίθηκε η μελέτη για ένα εμβληματικό έργο, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής προς το καλύτερο και θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.

Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο συνιστά μια στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, επιφάνειας 15.600τ.μ., συνολικού 5.700.000€ και αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά και για την Αττική ευρύτερα, καθώς μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ως ένας δυναμικός πόλος υπερτοπικής σημασίας, αλλά και ως διεθνής τουριστικός προορισμός.

Η παρέμβαση που επιχειρεί ο Δήμος Πειραιά μέσα από την αστική ανάπλαση της περιοχής, γίνεται με σκοπό την αναβάθμισή της η οποία κρίθηκε απαραίτητη, τόσο γιατί αξιολογήθηκε απολύτως αναγκαία η απομάκρυνση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εστίασης παρά την ακτή όσο και για λόγους αντιμετώπισης των καταγεγραμμένων αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων της

Με την προτεινόμενη παρέμβαση απελευθερώνεται η Ζώνη Παραλίας από τις αυθαίρετες κατασκευές και μετατρέπεται σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου. Οι οδοί Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυρχ. Βότση μετατρέπονται σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Η ανάπλαση οργανώνει την περιοχή σε λειτουργικές ζώνες οι οποίες καθορίζονται με διαφορετικά υλικά κατασκευής με κριτήριο την υψηλή αντοχή και αισθητική τους.

Τέλος, και επειδή απαιτείται η απρόσκοπτη κατά το δυνατόν παράλληλη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, αυτά αποκαθίστανται σε αντίστοιχη ζώνη υποδοχής τραπεζοκαθισμάτων. Βασικός στόχος του έργου είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και η λειτουργική ορθολογικοποίηση των χρήσεων παράλληλα με την βιώσιμη λειτουργία του όμορου οικιστικού πυρήνα.