Ενα ημερολογιο του 2018 που μας πηγαινει πισω στον χρονο

Αφιερωμένο στην «παλιά» Ξυλαγανή και τους κατοίκους της το ημερολόγιο του Συλλόγου Πατεράδων

Ο Σύλλογος πατεράδων είναι ένας σύλλογος της περιοχής μας που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πάντα δραστήριος δηλώνει παρών με ποικίλες δράσεις, πολιτιστικού εθελοντικού και κοινωνικού περιεχομένου. Μία από αυτές τις δράσεις ήταν και η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτο-Αναμνήσεις της Ξυλαγανής» που έλαβε χώρα το καλοκαίρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής.
 
Η θερμή ανταπόκριση του κοινού στην εν λόγω έκθεση αποτέλεσε και το έναυσμα για την έκδοση πριν από λίγες ημέρες ενός ιδιαίτερου ημερολογίου από πλευράς του συλλόγου, που ξυπνά μνήμες στους παλαιότερους αλλά και βοηθά τους νεώτερους να πιάσουν το νήμα που τους δένει με το παρελθόν τους. Σημαντικοί παράγοντες του εγχειρήματος αυτού είναι ο κ. Βαγγέλης Μουζαλιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων, ο κ. Δημήτρης Δουμπουλάκης, αλλά και ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, γραμματέας του συλλόγου. 

Η «περιπέτεια» του Δ. Δουμπουλάκη με τις φωτογραφίες 

Μιλώντας για το εν λόγω εγχείρημα ο κ. Δουμπουλάκης, που είχε την ευθύνη της επιλογής των φωτογραφιών, έπιασε το νήμα από την αρχή, εξηγώντας πώς προέκυψε η «περιπέτειά του» με τις φωτογραφίες. Όλα ξεκίνησαν, όπως θύμισε, το 1981 όταν μαζί με άλλους 4 Ξυλαγανιώτες ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξυλαγανής. «Από την πρώτη μέρα πρότεινα στους Ξυλαγανιώτες να μας  φέρουν παλιές φωτογραφίες γιατί ένα από τα χόμπι μου είναι η φωτογραφία. Το κάλεσμα αυτό είχε επιτυχία και συμπληρώσαμε δύο άλμπουμ με 100-200 φωτογραφίες που βρίσκονται στο Μουσείο του ΠΟΞ. «Μερικές φωτογραφίες  μου είχαν μείνει από τότε» συνέχισε ο κ. Δουμπουλάκης, «και ήθελα να τις εκθέσω». Έτσι η αγάπη του για τη φωτογραφία και η επιθυμία του να μοιραστεί τις εμπειρίες του με όλο τον κόσμο, ώθησαν τον κ. Δουμπουλάκη στο να απευθυνθεί στην κ. Σουλτάνα Παπαδημητρίου, την τότε Πρόεδρο του Τουριστικού Συλλόγου ΠΟΞ, προκειμένου να φιλοξενηθεί φωτογραφική έκθεση στο χώρο του ΠΟΞ, ωστόσο λόγω μικρής χωρητικότητας αποφασίστηκε τελικά η έκθεση να στεγαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής. «Αρχικά το εγχείρημα ήταν για 50-60 φωτογραφίες, έπειτα έγιναν 100 και τέλος σταματήσαμε στα 180. Τώρα θα προστεθούν καμιά 50ρια» εξήγησε ο κ. Δουμπουλάκης για να συμπληρώσει πως «έτσι θα υπάρχει μια ικανοποιητική εικόνα για τους νεώτερους πως έζησαν οι πρώτοι μετανάστες, πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη. Τα συμβούλια που έκαναν, τις φορεσιές που είχαν, τα επαγγέλματα που ασχολήθηκαν, ο τρόπος ζωής τους , τα σπιτικά τους».
 

«Είμαι 71 στα 72 και πρόλαβα να θερίσω με το χέρι, να οργώσω με ζώα και να φυλάξω ζώα. Πρόλαβα αυτές τις συνήθειες για μερικά χρόνια. Οι νεώτεροι κάτω των 50 δεν τα πρόλαβαν. Αξίζει τον κόπο να τα δούμε όλα αυτά» δήλωσε με συγκίνηση ο κ. Δουμπουλάκης, για να υπογραμμίζει πως η έκθεση συγκινεί ιδιαίτερα τους Ξυλαγανιώτες καθώς αναγνωρίζουν ανθρώπους τους από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον. 

Tα ημερολόγια έγιναν «ανάρπαστα» 

Αυτό το πάθος του κ. Δουμπουλάκη για τις φωτογραφίες ήταν που έδωσε την ιδέα και παρακίνησε τον Σύλλογο Πατεράδων στην έκδοση του ημερολογίου που συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες από τον τόπο και τους κατοίκους της Ξυλαγανής. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων κ. Βαγγέλης Μουζαλιώτης τα ημερολόγια έγιναν «ανάρπαστα» από τις πρώτες κιόλας μέρες, αποδίδοντας αυτήν την επιτυχία στη συγκίνηση που προκαλούν οι φωτογραφίες του ημερολογίου. «Όλους μας συγκινεί και τους μικρούς και τους μεγάλους. Οι μεγάλοι βλέποντας τις φωτογραφίες στο ημερολόγιο θυμούνται τις παλιές εργασίες, τα αλώνια που θέριζαν, τον τρύγο με το καλάθι, το κλάδεμα των αμπελιών. Από όλα αυτά μαθαίνουν και οι νέοι πώς γίνονταν στο παρελθόν οι δουλειές».
 

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο επιλέχτηκαν οι φωτογραφίες για το ημερολόγιο, ο κ. Δουμπουλάκης αναφέρει πως αρχικά συγκεντρώθηκε φωτογραφικό υλικό από μεγάλες οικογένειες του χωριού, ενώ στη συνέχεια επέλεξε ο ίδιος τις φωτογραφίες που εντάχθηκαν στα ημερολόγια. Έτσι στην τελική του μορφή το ημερολόγιο περιλαμβάνει φωτογραφίες που καλύπτουν εύρος  παραδοσιακών επαγγελμάτων, εικόνες από άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο χωριό, καθώς επίσης και από Ξυλαγανιώτες που διέπρεψαν σε μεγαλουπόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
 
Το ημερολόγιο δεν απευθύνεται όμως μόνο στους κατοίκους της Ξυλαγανής, αλλά στο ευρύτερο κοινό της Ροδόπης. Μάλιστα  το ιστορικό αυτό ημερολόγιο αναμένεται να φτάσει, κατόπιν παραγγελιών που έγιναν, σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό στη Σουηδία, τη Γερμανία και την Αυστραλία. «Ξεκινήσαμε 25 άτομα και αυτή τη στιγμή είμαστε 355» σημείωσε ο κ. Μουζαλιώτης για να  εξηγήσει πως «μας γνωρίζει πολύ κόσμος. Έχουμε φίλους στη Σουηδία, στην Κένυα, οι οποίοι κατάγονται από εδώ. Με τη διαφήμιση που έγινε μέσω διαδικτύου όλοι μας ζητάνε να τους στείλουμε ημερολόγια». 

Ραντεβού σήμερα στην Ξυλαγανή για τη δεύτερη συνάντηση χορωδιών 

Οι δράσεις βέβαια του Συλλόγου Πατεράδων όλο το προηγούμενο διάστημα δεν περιορίστηκαν μοναχά στην έκδοση του ημερολογίου καθώς είχε προηγηθεί η δημιουργία δύο μεταλλικών εστιών που τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού και η οικονομική ενίσχυση για την εκδρομή της Γ’ Λυκείου Ξυλαγανής, ενώ κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών θα αγοράσουν τρόφιμα τα οποία θα προσφερθούν σε άπορες οικογένειες.
 
Παράλληλα η χορωδία του Συλλόγου Πατεράδων θα δώσει το παρών στην δεύτερη συνάντηση χορωδιών η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Γυμναστήριο του Λυκείου Ξυλαγανής. Όλες οι χορωδίες που θα συμμετέχουν θα είναι μικτές. Την έναρξη στην εκδήλωση ανέλαβε η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής, στην οποία συμμετέχουν τα τμήματα της Ε’ και Στ’ δημοτικού. Έπειτα θα ακολουθήσουν η χορωδία Φιλοτεχνών Κομοτηνής, η χορωδία του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής, ο Σύλλογος του Ιάσμου και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση της χορωδίας του Συλλόγου Πατεράδων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.