74 χρονια συμπληρωθηκαν απο την «θυσια» των 29 Ξυλαγανιωτων

Ζωντανή η μνήμη τους στην τελετή που έλαβε χώρα στο μνημείο της Ξυλαγανής

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου, στο μνημείο που βρίσκεται στην είσοδο της Ξυλαγανής η τελετή μνήμης των 29 παλικαριών από την Ξυλαγανή που εκτελέσθηκαν τον Απρίλιο του 1944 από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.
 
Κατά τη διάρκεια της τελετή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ενώ ακολούθησαν το προσκλητήριο πεσόντων από τον Αντιδήμαρχο κ. Πέτρο Δουδουλακάκη και η κατάθεση στεφάνων από τους παρισταμένους εκπροσώπους των αρχών του τόπου, συγγενών και συγχωριανών των πεσόντων.
 

Συγκεκριμένα στεφάνι κατέθεσαν οι βουλευτές ν.Ροδόπης κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρα Γιουσούφ, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της περιοχής, εκπρόσωποι αποστράτων και έφεδρων αξιωματικών καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων.

Της κατάθεσης ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Μαρώνειας Σαπών κ.Γιάννη Σταυρίδη καθώς και της απογόνου του πεσόντος Αντώνη Δουδουλακάκη κ.Ροζαλίας Κανταράτζια, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. 

Γιάννης Σταυρίδης «Η προσφορά του Θρακικού ελληνισμού στους εθνικούς αγώνες είναι σημαντική αλλά εν πολλοίς άγνωστη» 

«Μπορεί να συμπληρώθηκαν 74 ολόκληρα χρόνια από τη θυσία των 29 παλικαριών από την Ξυλαγανή που έβαψαν με το αίμα τους τον τόπο στον οποίο σήμερα στεκόμαστε, η μνήμη της θυσίας τους όμως εξακολουθεί να είναι ζώσα και να μαρτυρά πως ο τόπος αυτός, η Θράκη γεννά ήρωες» τόνισε στην αρχή του χαιρετισμού του ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1944 και οδήγησαν στην σφαγή των 29 Ξυλαγανιωτών.
 

«Η προσφορά του Θρακικού ελληνισμού στους εθνικούς αγώνες είναι σημαντική αλλά εν πολλοίς άγνωστη ακόμη και στις νεότερες γενιές των Θρακιωτόπουλων που αγνοούν την πρόσφατη μαρτυρική ιστορία των προγόνων τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης για να επισημάνει την ανάγκη «να αντισταθούμε στην παραχάραξη της ιστορίας μας» και να «πολεμήσουμε τη λήθη».
 
«Ο μαρτυρικός θάνατος των παλικαριών αυτών από την Ξυλαγανή, των αδούλωτων αδερφών μας κληροδοτεί σε όλους εμάς, τους φορείς αυτής της βαριάς εθνικής κληρονομίας ένα ύψιστο χρέος. Να κρατήσουμε τη μνήμη και τη θυσία τους ζωντανή» συνέχισε για να καταλήξει, τονίζοντας πως «στις μέρες μας που η πατρίδα περνά δύσκολες ώρες και ορισμένες φορές γίνεται πολύς λόγος για την εθνική μας κυριαρχία, αυτοί οι αγωνιστές μας στέλνουν ακόμη ένα μήνυμα: Να παραμείνουμε αταλάντευτοι στις θέσεις μας να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την πατρίδα και την ανεξαρτησία της».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάρων στην τελετή έδωσαν και αρκετοί Ξυλαγανιώτες, και όχι μόνο, ενώ τον χώρο του μνημείου είχαν προετοιμάσει, καθαρίζοντας και ευπρεπίζοντάς τον μέλη της ομάδας εθελοντών «Βοηθάμε τον τόπο μας», οι οποίοι στο τέλος της τελετής προσέφεραν μπουφέ στους παρισταμένους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.