Η Γεφυρα Κομψατου δεν μπορει να περιμενει

Η φθορά μετά από δύο χειμώνες, δείχνει πως οι εργασίες για την αποκατάστασή της δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο

Με την έλευση της Πρωτομαγιάς, πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στην εξοχή για να γιορτάσουν, με πολλούς να επιλέγουν την κοιλάδα του Κομψάτου, η όχθη του οποίου σε συγκεκριμένα σημεία προσφέρεται για αυτό το σκοπό.
 
Μάλιστα μια παρέα νέων επέλεξε το χώρο σχεδόν κάτω από τη νέα γέφυρα του Κομψάτου, τμήμα της οποίας, όπως είναι γνωστό, κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2017.
 

Και ενώ η αποκατάσταση της γέφυρας καθυστέρησε μέσα σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας και ζητημάτων, το πεσμένο κομμάτι της παραμένει πεσμένο, αποτελώντας τίποτα περισσότερο από ένα μνημείο στον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κράτος επιλέγει να (μην) κινείται όταν το επιθυμεί.
 
Όμως δεν αποτελεί ένα στατικό μνημείο, μιας και το πεσμένο κομμάτι, σημαντικό κομμάτι του οποίου βρίσκεται, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, στο έλεος του ποταμού, με την φθορά στο πέρασμα του χρόνου να είναι εμφανής.


 
Άλλωστε όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, η φθορά της γέφυρας στο πέρασμα του χρόνου είναι εμφανής, από την πρώτη φωτογραφία, που λήφθηκε λίγο μετά την πτώση της γέφυρας, στην δεύτερη, η οποία δείχνει το σπάσιμο του κάτω κομματιού στο πέρασμα του χρόνου, μέχρι την τρίτη φωτογραφία, που λήφθηκε την Πρωτομαγιά, στην οποία φαίνεται πως έχει προχωρήσει σημαντικά ο κατακερματισμός.
 
Η φθορά αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο του ρεύματος του ποταμού όσο και της έκθεσης του κομματιού στα φυσικά στοιχεία σε μια μη ορθή θέση, όμως είναι σημαντικό να αντιληφθούν, όλοι οι εμπλεκόμενοι, πως η διατήρηση του status quo, δεν είναι πλέον βιώσιμη ως σχέδιο.


 
Γιατί έχοντας εισέλθει σε μια περίοδο εκλογικών αναμετρήσεων, όταν και ο κρατικός μηχανισμός, πάντα δυσκίνητος, δεν φημίζεται για την ταχύτητά του, είναι πλέον ορατό το σενάριο να μας βρει και τρίτος χειμώνας με το τμήμα της γέφυρας πεσμένο ως έχει, με κίνδυνο να συνεχιστεί η φθορά, και στην χειρότερη περίπτωση, να αρχίσουν να αποκολλώνται κομμάτια από αυτό, με άγνωστα αποτελέσματα.
 
Για αυτό και κατά την προεκλογική περίοδο, ίσως οι υποψήφιοι δεν θα έπρεπε να μιλούν τόσο για αποκατάσταση, μιας και αυτή (από τη στιγμή που υπάρχουν διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση των πόρων) αργά ή γρήγορα θα γίνει. Σημασία έχει το αν θα γίνει αργά ή αν θα γίνει γρήγορα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.