Ωριμη η προταση για Πειραματικο Σχολειο στην Κομοτηνη

Θα στεγαστεί αρχικά στο παλιό Θηλέων, και θα ενώσει παιδιά, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς

Την στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει το σχέδιο για τη δημιουργία πειραματικού Σχολείου στην Κομοτηνή, υπό την αιγίδα του ΔΠΘ, η πρόταση για το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στο υπουργείο Παιδείας αφού εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής τις επόμενες μέρες.
 
Το θέμα θα είχε πάρει ήδη τον δρόμο προς το Υπουργείο, αλλά αναβλήθηκε στο προηγούμενο Συμβούλιο μετά από αίτημα του Πρύτανη κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη ώστε να επικαιροποιηθεί η απόφαση της Συγκλήτου για το θέμα, μιας και η προηγούμενη χρονολογείται από το 2008.
 
Στο Συμβούλιο είχε βρεθεί εκ μέρους της ΕΛΜΕ Ροδόπης το μέλος του ΔΣ κ. Βαγγέλης Λίτσος, για να μεταφέρει τη θετική της άποψη επί του ζητήματος.
 
Να σημειωθεί πως το σχολείο θα στεγαστεί αρχικά στο χώρο του παλιού Γυμνασίου Θηλέων, εκεί που σήμερα στεγάζεται και το ΣΔΕ Κομοτηνής, με τους μαθητές να εισάγονται με κλήρωση. 

Παλιό το αίτημα για πειραματικό σχολείο 

Όπως τόνισε ο κ. Λίτσος μιλώντας στον «ΠτΘ», σύμφωνα με τη νομοθεσία, τόσο την παλιότερη όσο και την πρόσφατη, που διέπει τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, προβλέπεται ότι θα πρέπει να λειτουργούν υπό την αιγίδα κάποιου πανεπιστημιακού καθηγητικού τμήματος, εφόσον πρόκειται για δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και παιδαγωγικού τμήματος εφόσον πρόκειται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Έτσι ενώ υπήρξε ανάλογο Δημοτικό σχολείο στην Αλεξανδρούπολη, με τόσες σχολές που έχει η Κομοτηνή, θεώρησαν πως θα μπορούσε άνετα να λειτουργήσει μια δευτεροβάθμια δομή στην Κομοτηνή.
 
Για αυτό και από παλιότερα είχαν τονίσει πως θα πρέπει να λειτουργήσει ένα πειραματικό σχολείο και στην Κομοτηνή, μια άποψη την οποία μοιράζεται το Πανεπιστήμιο. 

Σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι 

Για τους εκπαιδευτικούς, σημείωσε, είναι σημαντικό να υπάρχει μια τέτοια δομή, γιατί εκεί θα δοκιμάζονται και θα εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι που θα προτείνονται από τους Πανεπιστημιακούς.
 
«Θα γίνεται στην πράξη η συνάντηση ανάμεσα στα παιδιά, τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας και τους πανεπιστημιακούς, ώστε να έχουμε μια αλληλοτροφοδότηση της εμπειρίας μας και των θεωρητικών αναζητήσεων που έχει το πανεπιστήμιο, με την πράξη που έχουν τα σχολεία» ανέφερε.
 
Θεωρούν μάλιστα πως αυτή η δομή θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην περιοχή μας, που έχει ένα ιδιάζων μαθητικό δυναμικό, το οποία θα πρέπει να μελετηθεί κατάλληλα και να δοκιμάζονται οι όποιες προτάσεις υπάρχουν σε αυτό.
 
Με την ελευθερία δε που πιστεύουν πως θα δοθεί σταδιακά και στα σχολεία να εφαρμόζουν πιλοτικά προγράμματα, θα είναι πολύ θετικό για τα σχολεία της Ροδόπης να έχουν στα χέρια τους τέτοια προγράμματα, τα οποία θα μπορέσουν να διαχυθούν παντού.
 
Πιστεύει δε πως όσες από αυτές τις πρακτικές είναι καλές και θα έχουν αποτελέσματα θα διαχυθούν πολύ πιο εύκολα στα υπόλοιπα σχολεία, γιατί οι εκπαιδευτικοί που θα υπηρετούν σε αυτό θα είναι αποσπασμένοι από άλλα σχολεία, και θα μπορούν να εφαρμόζουν αυτά που έμαθαν όταν επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις. 

Ανάγκη για αυξημένες δυνατότητες 

 Ο κ. Λίτσος σημείωσε πως είναι θετικό πως θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η δομή στο χώρο του ΣΔΕ, παρόλο που ελπίζει ότι θα μπορέσει να εγκατασταθεί σε μια πιο «άνετη» σχολική εγκατάσταση, ίσως και στο χώρο της Παλιάς Νομικής, μιας και ο Δήμος σχεδιάζει να δημιουργήσει εκεί σχολικό συγκρότημα.
 
Και αυτό γιατί ένα πειραματικό σχολείο δεν είναι σαν όλα τα άλλα σχολεία, πρέπει να έχει σχολικές αίθουσες τέτοιες ώστε να εφαρμόζονται όλα τα προγράμματα που σχεδιάζουν οι συνάδερφοί τους από το Πανεπιστήμιο.
 
Σημείωσε πάντως πως η αποστολή της αίτησης δεν σημαίνει και την άμεση λειτουργία του πειραματικού σχολείου, μιας και χρειάζεται η απαραίτητη έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις θέσεις που θα δημιουργηθούν, παρόλο που θεωρεί πως με το υφιστάμενο προσωπικό, μπορούν να καλυφθούν οι απαιτήσεις χωρίς πολλές επιπρόσθετες δαπάνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.