Θανος Λουδος: Απο το Τυχερο του Εβρου «πρωταγωνιστης» στην διεθνη σκηνη δημοπρασιων

«Υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα να χτίσει κάτι δυνατό και να εκπροσωπηθεί ως χώρα στο εξωτερικό και στο κομμάτι των δημοπρασιών»

Η πρώτη online διεθνής δημοπρασία στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 24 Απριλίου, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Ο λόγος για την δημοπρασία σπάνιων Ιαπωνικών βιβλίων που διοργάνωσε ο Οίκος Δημοπρασιών Loudos Fine Art & Auctions με έδρα την Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει εξειδικευμένες δημοπρασίες και εκθέσεις τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
 
Η εν λόγω δημοπρασία διοργανώθηκε ως άλλος φόρος τιμής στο Μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Λευκάδιο Χέρν, και έτυχε θερμής ανταπόκρισης με «συμμετοχές» από 16 τουλάχιστον χώρες, γεγονός που καθίσταται δυνατό λόγω της χρήσης των νέων τεχνολογιών που προσφέρουν την δυνατότητα και των online «χτυπημάτων».
 
Ο Εβρίτης στην καταγωγή Θάνος Λούδος ο άνθρωπος πίσω από τον οίκο Loudos Auctions, σύμβουλος τέχνης και δημοπράτης, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τις δημοπρασίες στην Ελλάδα του 2020, τις online δημοπρασίες καθώς και την σχέση του με τον τόπο καταγωγής του, το Τυχερό Έβρου, στο οποίο επιστρέφει κάθε χρόνο, όντας εθελοντής στον αγώνα δρόμου Τυχερού.

Ο λόγος στον ίδιο… 
 
ΠτΘ: κ. Λούδο, είστε δημοπράτης. Τι σημαίνει η ιδιότητα αυτή στην Ελλάδα του 2020;
Θ.Λ.
: Εμείς ουσιαστικά ακολουθούμε τις διεθνείς πρακτικές, ωστόσο προσπαθούμε να συνδυάσουμε το αγγλικό στυλ δημοπρασίας με την Ελλάδα, πιο ελεύθερα δηλαδή. Στην αίθουσα υπάρχει το πόντιουμ, ο δημοπράτης και το σφυρί. Κάθε αντικείμενο έχει μια τιμή εκκίνησης, η οποία μπορεί να είναι ακόμη και 1 ευρώ, η αίθουσα θα διαμορφώσει την τιμή που θα κλείσει ο κάθε λαχνός. Έχουμε δει αντικείμενα να ξεκινούν από 1 ευρώ και να πωλούνται πολύ περισσότερο!
 

«Η δημοπρασία είναι ο πιο δημοκρατικός τρόπος αγοράς και πώλησης αντικειμένων»

 
ΠτΘ: Πώς ξεκίνησε η δική σας ενασχόληση με το κομμάτι των δημοπρασιών; Έχετε κάνει σπουδές σχετικά με την τέχνη; Και πώς αυτές σας οδήγησαν στην υφιστάμενη εργασιακή πραγματικότητα που είναι η δημοπράτηση;
Θ.Λ.
: Η πρώτη μου επαφή με τις δημοπρασίες ήταν πριν από 7-8 χρόνια, στην Αγγλία, όπου επισκέφτηκα τον αδελφό μου. Περάσαμε έξω από έναν οίκο δημοπρασιών σε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου, όπου είδα κόσμο συγκεντρωμένο, ασφάλεια στην είσοδο κτλ. Ήταν μια δημοπρασία με ασιατικά αντικείμενα, ελεύθερη για παρακολούθηση και έτσι μπήκα μέσα, είδα και ένοιωσα τον παλμό της αίθουσας. Είδα ένα αντικείμενο να ξεκινάει από μερικές χιλιάδες και να πωλείται κάποια εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο παλμός, αυτή η αδρεναλίνη να βλέπεις ένα αντικείμενο να ξεκινάει χαμηλά και ανεβαίνει και να ζεις ζωντανά την πραγματική αξία κάποιου αντικειμένου στην αγορά είναι πραγματικά μοναδικός. Γιατί η δημοπρασία είναι ο πιο δημοκρατικός τρόπος αγοράς και πώλησης αντικειμένων, καθώς όλη η πληροφορία είναι ανοιχτή. Είναι μπροστά τόσο στον αγοραστή ο οποίος «χτυπάει» και γνωρίζει πόσο αξίζει κάτι ή έχει στο μυαλό του το μέγιστο ποσό που θέλει να διαθέσει για το συγκεκριμένο αντικείμενο, όσο και στον πωλητή που όντως γνωρίζει ότι η τιμή που έκλεισε το αντικείμενο, μπροστά στα μάτια του, είναι η πραγματική τιμή πώλησης. Στις δημοπρασίες υπάρχει διαφάνεια και αυτό είναι που τις καθιστά τον καλύτερο τρόπο αγοράς και πώλησης αντικειμένων.
 
ΠτΘ: Πώς ακριβώς αξιολογείτε η τιμή βάσει της οποίας ένα αντικείμενο βγαίνει σε δημοπρασία; Υπάρχει διαφορά στην τιμή και την αξία του αντικειμένου ή στην τιμή που αυτό μπορεί να αγγίξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
Θ.Λ.
: Η τιμή ενός έργου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα το ποιος είναι ο καλλιτέχνης (υπογραφή), το υλικό, το μέγεθος, η προέλευση, οι εκθέσεις που έχει περιληφθεί κάποιο έργο, η βιβλιογραφία κα. Η τοποθεσία πριν κάποια χρόνια θεωρούνταν ένας εξ αυτών. Πλέον, λόγω του ίντερνετ και της εξοικείωσης των αγοραστών με το διαδίκτυο, η τοποθεσία ακόμη αποτελεί παράγοντα που καθορίζει την τιμή κάποιου έργου αλλά όχι απόλυτα, θα έλεγα ότι η φήμη και η αξιοπιστία του οίκου δημοπρασιών αυξάνουν περισσότερο την τιμή από την τοποθεσία. Ο οίκος δημοπρασιών Loudos Fine Art & Auctions, ήταν ο πρώτος που μπήκε σε αυτή η διαδικασία στη Βόρεια Ελλάδα και ίσως και ο πρώτος στην Ελλάδα που παράλληλα με τις live δημοπρασίες, δηλαδή τη κανονική δημοπρασία που γίνεται ζωντανά σε μια αίθουσα, δώσαμε και τη δυνατότητα στους αγοραστές μας να συμμετέχουν με online bids. Με λίγα λόγια υπήρχε κάμερα στην αίθουσα, live streaming μέσω του site μας και της πλατφόρμας που χρησιμοποιούμε, έτσι μπορούσε κάποιος να κάνει εγγραφή και  να συμμετέχει ζωντανά και παράλληλα με την αίθουσα. Παρατηρήσαμε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον.
 

«Υπάρχει συγκεκριμένη ζήτηση από συλλέκτες»

 
ΠτΘ: Ποια είναι τα αντικείμενα για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον;
Θ.Λ.:
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι κάνοντας εξειδικευμένες δημοπρασίες, όπως η τελευταία που τρέξαμε και αφορά μόνο σε ιαπωνικά βιβλία, προσελκύω κοινό που ενδιαφέρεται για αυτή τη συλλεκτική κατηγορία. Υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη ζήτηση, γιατί υπάρχουν συλλέκτες για διάφορα αντικείμενα. Σε  ότι αφορά την Ελλάδα είναι κυρίως έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, Ελλήνων της διασποράς, ρολόγια, κοσμήματα και αντίκες. Αυτή είναι η εξειδίκευση κυρίως η δική μας.
 

«Δεν υπάρχει εξοικείωση των Ελλήνων με τη διαδικασία της δημοπρασίας»

 
ΠτΘ: Υπάρχει παράδοση δημοπρασιών στην Ελλάδα; Εσείς είχατε την ευτυχή συγκυρία να συμπλεύσετε, να σας κατευθύνει στα πράγματα και ένας άνθρωπος ο οποίος έχει άμεση σχέση με τη δημοπράτηση έργων τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο ο κ. Τάκης Ευσταθίου…
Θ.Λ.:
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ακόμη εξοικείωση των Ελλήνων με τη διαδικασία της δημοπρασίας. Ο κ. Τάκης Ευσταθίου μετρά περισσότερα από πενήντα χρόνια δραστηριοποίησης στο χώρο. Έχει δική του γκαλερί, ήταν εκπρόσωπος πολλών ιδρυμάτων διεθνώς και συνεργάτης σημαντικών μουσείων όπως το Guggenheim. Ο ίδιος αγόραζε και πουλούσε σε δημοπρασίες χρόνια πριν καν υπάρξει οίκος δημοπρασιών στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ο τομέας. Ωστόσο εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, κάνουμε διεθνείς επαφές, χρησιμοποιούμε την διαθέσιμη τεχνολογία, την καλύτερη τεχνολογία που μπορούμε, για να προσφέρουμε στους πωλητές και στους αγοραστές τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. «Υπάρχουν ταλαντούχοι καλλιτέχνες, αλλά όχι πολλά αντικείμενα προς δημοπράτηση στην Ελλάδα»
 
ΠτΘ: Υπάρχουν σπάνια αντικείμενα στην Ελλάδα;
Θ.Λ.
: Υπάρχουν πάρα πολλοί ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες, δεν υπάρχουν όμως τόσα πολλά αντικείμενα στην Ελλάδα, επειδή είμαστε νέοι σαν χώρα. Σκεφτείτε ότι στην Αγγλία υπάρχει πληθώρα αντικειμένων, και μάλιστα από πολλές χώρες. Γενικά η κεντρική Ευρώπη έχει πολλά περισσότερα αντικείμενα. Η Ελλάδα έχει διάφορα αντικείμενα, πολύ καλά έργα που έφυγαν στο εξωτερικό, ωστόσο πιστεύω ότι έχει το μέλλον για να χτιστεί κάτι δυνατό και να εκπροσωπηθεί ως χώρα και στο εξωτερικό στο κομμάτι των δημοπρασιών.
 
ΠτΘ: Πώς άλλαξε η όλη διαδικασία της δημοπράτησης εν μέσω πανδημίας;
Θ.Λ.
: Το δύσκολο στην δεδομένη χρονική περίοδο είναι  ότι δεν μπορείς να συναντήσεις από κοντά τον πωλητή για να παραλάβεις τα αντικείμενα. Κατά τα άλλα η όλη διαδικασία, επειδή εμείς ήμασταν έτοιμοι από πριν για την μετάβαση στο on-line, δεν μας επηρέασε τόσο.
 

Ο αγώνας δρόμου στο Τυχερό

ΠτΘ: Έχετε καταγωγή από το Τυχερό και επιστρέφετε τα τελευταία 7 χρόνια ως εθελοντής στον ετήσιο αγώνα δρόμου Τυχερού ο οποίος είναι και ο πρώτος που έλαβε χώρα στον γειτονικό νομό. Ποια η υφιστάμενη σχέση σας με το Τυχερό του Έβρου και λίγα λόγια για το project.
Θ.Λ.
: Είναι ένα project που το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, και γι’ αυτό λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο. Δεν έχει κάποια χρηματοδότηση από κανέναν. Το χρηματοδοτούν οι εθελοντές του, εμείς, και οι χορηγοί που έχουμε, μικρές ατομικές δηλαδή επιχειρήσεις της περιοχής. Ήταν ο πρώτος αγώνας δρόμου που έλαβε χώρα στον Έβρο από τον δρομέα Πέτρο Λούδο και είναι δωρεάν από την πρώτη στιγμή. Εγώ συνεργάζομαι μαζί τους στον τομέα της επικοινωνίας του αγώνα δρόμου, τα δελτία τύπου και στην όλη διοργάνωση. Είναι πολύ θετικό στην άκρη της Ελλάδας να έχεις ένα Σάββατο που να έρχεται κόσμος από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Συγκεντρώνει περίπου 250 δρομείς κάθε έτος, οπότε γεμίζει ζωή το χωριό. Εκτός από αυτό, μπαίνουν στη διαδικασία όλοι, και οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι, να αθλούνται.  Οπότε από αυτή τη μικρή εκδήλωση που κάνουμε μια φορά το χρόνο αν μπορούμε και αλλάζουμε την καθημερινή ρουτίνα κάποιων ανθρώπων προς το καλύτερο, προωθώντας έτσι τα αθλητικά πρότυπα, τότε αξίζει να το κάνουμε κάθε χρόνο.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.