Δημητρης Χαριτου: «Υπαρχει αναγκη διαμορφωσης μιας εθνικης στρατηγικης για την αντιμετωπιση της τουρκικης επιθετικοτητας»

«Για το ζήτημα των τμημάτων του ΔΠΘ δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις ως περιοχή»

«Ο ανοιχτός, απλός, τρόπος με τον οποίον η Πρόεδρος απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες αλλά και τους συμπολίτες μας της μειονότητας ενόχλησε κάποιους κύκλους»

Την ανάγκη διαμόρφωσης μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας τόνισε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Ο κ. Χαρίτου στάθηκε στην προαναγγελία των Τουρκικών αρχών ότι θα επανέλθει το ζήτημα των προσφύγων, αλλά και ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες σε αμφισβητούμενες εκλογές, εκφράζοντας την άποψη πως η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης συσκοτίζει και υποβαθμίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Ο βουλευτής εκφράστηκε θετικά για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο αγροτικό νομοσχέδιο, όσο και στην αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού.

Τέλος ανέδειξε και την ανάγκη να προχωρήσει η επαναλειτουργία της Shelman αλλά και η ίδρυση τμημάτων που έχει ζητήσει το ίδιο το ΔΠΘ.

«Η πολιτική του κατευνασμού που ακολουθείται φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα»

Ο κ. Χαρίτου σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ευθύνη τα ζητήματα της εξωτερικής πολίτικης, και παρακολουθεί με προσοχή την κλιμάκωση των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων εκ μέρους της γείτονος στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και στα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όσα έχουν προαναγγελθεί ήδη από Τούρκους αξιωματούχους ότι με τη λήξη της πανδημίας θα επανέλθει το ζήτημα των προσφύγων, ή ότι θα προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι  τις έρευνες  τους  σε περιοχές που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νοτίως της Κρήτης» ανέφερε.

Το κόμμα ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, να δοθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας απαντήσεις για τα τελευταία γεγονότα στις Φέρες αλλά και  για τις γενικότερες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Θεωρεί πως δυστυχώς δεν πήραν πειστικές απαντήσεις, σημειώνοντας πως η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης συσκοτίζει και υποβαθμίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη γείτονα και δυστυχώς στέλνει λάθος μηνύματα στη άλλη πλευρά.

«Αυτή  η πολιτική του κατευνασμού που ακολουθείται φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα» τόνισε.

Αντίθετα πιστεύει πως σήμερα υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, που θα χαράξει κόκκινες γραμμές, μια ενεργητική πολιτική και διπλωματία, ώστε να μην τρέχουμε ως χώρα πίσω από τα γεγονότα κάθε φορά.

«Μία πολιτική που θα διαμορφώνει συμμαχίες και θα αξιοποιεί τη συμμετοχή της χώρας στα διεθνή φόρα και τους οργανισμούς. Και αυτή η στρατηγική, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο στο πλαίσιο της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μπορεί να διαμορφωθεί» σημείωσε, ένα αίτημα που διατύπωσε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, θα είναι πολύ αργά, ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους»

Ο κ. Χαρίτου, εξέφρασε την ανησυχία του, όπως έκανε και στην παρέμβαση του για το Αγροτικό Νομοσχέδιο, για την ασφυξία στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός, κτηνοτροφικός κόσμος και οι αλιείς μετά την πανδημία.

Όμως θεωρεί πως ο υπουργός κ. Βορίδης, παρά την επιμονή στις τοποθετήσεις, επέλεξε να σιωπήσει.

«Έγινε απολύτως σαφές και είναι βέβαιο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, θα είναι πολύ αργά, ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους που δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα στην πανδημία» τόνισε, ενώ αν ισχύσουν τελικά όσα διαρρέουν για τον τρόπο που πρόκειται να ενισχύσουν τους κτηνοτρόφους, δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος από τους 1.346 αιγοπροβατροτρόφους της Ροδόπης θα αποκλειστούν από την οικονομική στήριξη, για αυτό και ζήτησε από τον υπουργό να μην επιτρέψει μία τέτοια αδικία.

«Το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι είναι η απάντηση με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης»

«Βγαίνοντας σταδιακά από την υγειονομική κρίση μπαίνουμε σε μία πιο βαθιά οικονομική κρίση, με ύφεση» σημείωσε ο βουλευτής Ροδόπης, ενώ υπάρχουν ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας που έχουν ανάγκη από ένα δίχτυ προστασίας, όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Υπάρχει, τόνισε, νέος κόσμος που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τη ζωή του και χρειάζεται μία ελάχιστη βοήθεια για να το κάνει. Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες και βιοτέχνες που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος να παλεύουν μόνοι τους σε ένα κλίμα αβεβαιότητας.

Άλλωστε η μετάθεση των οικονομικών τους υποχρεώσεων δεν σημαίνει ότι αυτές παύουν να υπάρχουν. Γι’ αυτό δεν αρκούν πια τα λόγια, αλλά χρειάζονται έμπρακτη στήριξη.

«Σε όλα αυτά είναι στραμμένη η προσοχή μας, ώστε να υπάρξει στήριξη. Καταθέσαμε το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι που είναι η απάντηση με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, ώστε όλοι να βγούμε όρθιοι από την κρίση και να δούμε με αισιοδοξία το αύριο» ανέφερε.

«Ο ανοιχτός, απλός, τρόπος με τον οποίον η Πρόεδρος απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες αλλά και τους συμπολίτες μας της μειονότητας ενόχλησε κάποιους κύκλους»

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θράκη που συζητήθηκε και στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε: πως ήταν μία πολύ σημαντική επίσκεψη, σε μία χρονική περίοδο με ιδιαίτερη βαρύτητά για την περιοχή.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί της για σημαντικά θέματα της περιοχής με τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή, ζητήματα για τα οποία ήδη γνώριζε» τόνισε ο κ. Χαρίτου.

Αυτό που αποκόμισε ως σημαντικό για την επίσκεψή της είναι ότι ήθελε να στείλει μήνυμα ότι η ανάπτυξη της περιοχής είναι η μεγαλύτερη ανάγκη και αυτό ήθελε να συμβολίσει με τις επισκέψεις της μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Sunlight, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και το Οινοποιείο Κίκονες.

Θεωρεί δε πως έγινε φανερό με άλλες συναντήσεις της και με πολίτες της μειονότητας πως ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι σε  αυτήν την πορεία ανάπτυξης έχουν θέση όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες.

«Είναι γεγονός ότι ο ανοιχτός, απλός, τρόπος με τον οποίον η Πρόεδρος απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες αλλά και τους συμπολίτες μας της μειονότητας ενόχλησε κάποιους κύκλους. Προφανώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συνομιλεί και να απευθύνεται στους πολίτες δεν χρειάζεται να πάρει ούτε την έγκριση ούτε την άδεια κανενός» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ζήτησα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προχωρήσει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τη Shelman»

Ο κ. Χαρίτου τις προηγούμενες μέρες κατέθεσε ερώτηση, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το θέμα της επαναλειτουργίας της Shelman, για την οποία είχε μιλήσει κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μας πέρυσι.

«Είναι πολύ σημαντικό να επαναλειτουργήσει μία μεγάλη βιομηχανία όπως η Shelman γιατί είναι βέβαιο ότι θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία τόσο με τις άμεσες θέσεις εργασίας όσο με τη σύνδεση με άλλα επαγγέλματα» ανέφερε.

Για αυτό και ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προχωρήσει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε και ο ίδιος και ο πρωθυπουργός και αναμένει τις απαντήσεις τους.

«Δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις ως περιοχή, αφού είναι ώριμα και μπορούν να ιδρυθούν και τα τρία Τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή»

Τέλος ο κ. Χαρίτου έκανε κριτική για το γεγονός ότι δεν προχωρά η ίδρυση και λειτουργία των νέων Τμημάτων, που είχε αποφασίσει η Σύγκλητος του ΔΠΘ προ των εκλογών, θεωρώντας υπαναχώρηση τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την προώθηση ενός τμήματος στην Κομοτηνή.

Ο ίδιος θεωρεί πως η πρόταση για όλα τα τμήματα ήταν ώριμη νομοθετικά από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά δυστυχώς παραμένουν στα συρτάρια της νέας υπουργού.

«Τρία ήταν τα τμήματα που προέβλεπε η πρόταση να δημιουργηθούν στην Κομοτηνή, Εργοθεραπείας, Ψυχολογίας και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Ακούω για την ίδρυση ενός τμήματος! Γι’ αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις ως περιοχή, αφού είναι ώριμα και μπορούν να ιδρυθούν και τα τρία Τμήματα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.