Γνωρίστε την μαγευτική Ιθάκη (εικόνες)

Γνωρίστε την μαγευτική Ιθάκη (εικόνες)

Ποιά είναι η Ιθάκη; Ναι όλοι γνωρίζουμε την Ιθάκη του Οδυσσέα από το επικό ποίημα του Ομήρου αλλά και τον μεγάλο… Καβάφη. Γνωρίζουμε όμως την Ιθάκη του σήμερα;

Το νησί των Επτανήσων και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς. 

Δείτε μέσα από τον φακό του ithaca.gr  την σημερινή Ιθάκη και… θα μαγευτείτε! 


© Julia Klimi

Αποτελείται από τον προϋπάρχοντα Δήμο Ιθάκης (Βαθύ) και επτά Δημοτικά Διαμερίσματα, ορεινά και παραθαλάσσια. Το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του. Τους μήνες αιχμής της θερινής περιόδου ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται. Μπορείς να το περπατήσεις απ’ άκρη σε άκρη. Απ’ όπου και να το κοιτάξεις μοιάζει με ζωγραφιά, όποια εποχή και να το επισκεφθείς.  Η βόλτα, με τα πόδια ή με το ποδήλατο, στην παραλιακή του είναι μια πραγματικά όμορφη εμπειρία.  Είναι ένας περίπατος σχεδόν μιας ώρας, εάν το κάνεις απ’ άκρη σ’ άκρη, με πολλές διαφορετικές εικόνες στην διαδρομή, αλλαγή τοπίου και χρωμάτων, στάσεις για καφέ ή ουζάκι, παγκάκια για ρομαντσάδα, τμήματα καλυμμένα με φυλλώματα δένδρων, μικρές αμμουδιές για στάση και πάντα πανέμορφη θέα, όπου κι αν κοιτάξεις.


© Foivos Tsaravopoulos

Η κουζίνα της Ιθάκης συνδυάζει τις δυτικές επιρροές με το λιτό ελληνικό στοιχείο, ενώ όντας κυρίως σπιτική και παραδοσιακή, αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα μεσογειακής διατροφής.

Το εκπληκτικής υφής αγουρέλαιο, το ντόπιο καλό κρασί, τα ζωϊκά προϊόντα, κρέατα και ψάρια πρωτοστατούν στην τοπική μαγειρική, ενώ η μεγάλη ποικιλία σε χόρτα και ντόπια λαχανικά, όπως αγκινάρες, αγριόχορτα, λάπατα, ραδίκια, βλήτα, σέσκλα, οβριές  και ψιλικά από τα περιβόλια του νησιού για τις εξαίσιες λαχανόπιτες, κάνουν τη διαφορά. Παράλληλα, υπάρχει μια σαφής προτίμηση στα μυρωδικά,  λ.χ. στο σάψυχο, ένα είδος μαντζουράνας, που φύεται αποκλειστικά στην Ιθάκη και χρησιμοποιείται σε μια πλειάδα φαγητών, ή ακόμα στις καυκαλίθρες, τον μαϊντανό, τον μάραθο και τον άνιθο, τη ρίγανη, το φασκόμηλο και το θρούμπι, χωρίς να ξεχνάμε την αρμπαρόριζα (μπαρμπαρόζα), που υπάρχει σχεδόν σε κάθε κήπο και αρωματίζει τα αναρίθμητα γλυκά του κουταλιού. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από τα πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού, ρέει άφθονο σε κάθε ντόπιο φαγητό, κυρίως σε σούπες, λαδερά και λαχανικά, ενώ οι Ιθακήσιοι μπορούν επίσης να περηφανεύονται για το καλό κρασί από τα αμπέλια τους, όπως και για το εξαιρετικής ποιότητας μέλι τους.

Στη μαγειρική των Επτανήσων η ενετική επιρροή είναι έντονη και έχει προσδώσει στο φαγητό ένα κοσμοπολίτικο και γκουρμέ χαρακτήρα. Μεγάλος αριθμός φαγητών στην Ιθάκη διατηρούν ακόμα  και σήμερα το αρχικό, ιταλικό όνομά τους, όπως το μπουργέτο, το σαβόρο, η πουλέντα, το σοφιγάδο,  η τσιτσιμπύρα –ανθρακούχο αναψυκτικό που εκλείπει, δυστυχώς, σήμερα από το νησί –οι πολπέτες, το τουμάτσι, οι καστανιόλες  κ.ά.  Επίσης, εξέχουσα θέση στα τοπικά μενού έχει το κοτόπουλο στην τσερέπα ή τσερεπάτο, που  θεωρείται δείγμα  μοναδικό του γαστρονομικού παράδεισου του νησιού.


© Giorgos Lilas

 


© Dimitris Artavanis


© delas photography

Η Ιθάκη συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Πάτρα και τον Αστακό. Η Ιθάκη έχει 2 λιμάνια, το Βαθύ και τον Πίσω Αετό, που συνδέονται αμφότερα με την Πάτρα μέσω Σάμης (λιμάνι της Κεφαλονιάς). Ο Πίσω Αετός συνδέεται επίσης με το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, τη Βασιλική της Λευκάδας και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Πλοία συνδέουν τις Φρίκες με το Φισκάρδο και τη Βασιλική ή το Νυδρί.

 


Σχολιάστε εδώ