Κίμωλος – Η ασημένια λάμψη του Αιγαίου

Κίμωλος – Η ασημένια λάμψη του Αιγαίου

Καλημέρα από τον Άγιο Νικόλαο στην Κίμωλο

Η Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται δίπλα στη Μήλο. Παρά τη μικρή της έκταση, διαθέτει ατελείωτες ομορφιές. Ηφαιστειογενές νησί, με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, η Κίμωλος φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες με ψιλή αμμουδιά και βότσαλο σε γραφικούς μικρούς όρμους.

Δύο οικισμοί (Μέσα και το Έξω Κάστρο) αποτελούν την πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό. Χτισμένο γύρω από τον αρχικό πυρήνα του μεσαιωνικού κάστρου, το Μέσα Κάστρο διατηρεί όλα τα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και διαθέτει μοναδική γραφικότητα.

Τα σπίτια σχημάτιζαν το εξωτερικό τείχος του και είχαν παράθυρα-πολεμίστρες. Το Έξω Κάστρο χτίστηκε το 17ο αι. και επεκτάθηκε γύρω από το Μέσα Κάστρο. Έχει κτίσματα τετράγωνα και λιτά, σε αντίθεση με τα κτίσματα του Παλιού Χωριού, που τα χαρακτηρίζουν οι θόλοι και οι καμάρες.


Πλήθος από μονοπάτια, ακόμη χρησιμοποιούμενα από τους ντόπιους κατοίκους, οδηγούν σε κάθε γωνιά του νησιού. Ανακαλύψτε το μοναδικό οικοσύστημα του νησιού, όπου κυριαρχούν οι μυρτιές, οι σχίνοι και οι καλαμιές, οι συκιές, τα κλήματα και οι μπλε σαύρες• στις ακτές της βόρειας ακατοίκητης πλευράς του νησιού βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια Monachus monachus.

Αναζητήστε το «Σκιάδι», ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης που μοιάζει με τεράστιο πέτρινο μανιτάρι. Ακολουθήστε την υπέροχη διαδρομή από το Χωριό (διαμέσου του βουνού Σκλάβος) προς την παραλία Αγιόκλημα με τη θερμή πηγή που περιμένει τους κουρασμένους πεζοπόρους. Επίσης, θερμές ιαματικές πηγές υπάρχουν στα Πράσσα (όπου γινόταν η εξόρυξη της κιμωλίας), στο Κάστρο με τα κοκκινωπά βράχια και στα Θερμά.

Αξίζει να επισκεφτείτε τη γειτονική Πολύαιγο (προσιτή μόνο με σκάφος), το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, ιδανικό μέρος για ορνιθοπαρατήρηση.

Δικτυακός τόπος: www.kimolos.gr

Πηγή: visitgreece.gr
Φωτό: www.kimolos.gr


Σχολιάστε εδώ