Δ. Βίτσας: Τιμωρία με στέρηση χρημάτων σε τράπεζες, βιομηχανία και αγροτική οικονομία σε όποια χώρα δεν θέλει αναλογικό καταμερισμό προσφύγων

Δ. Βίτσας: Τιμωρία με στέρηση χρημάτων σε τράπεζες, βιομηχανία και αγροτική οικονομία σε όποια χώρα δεν θέλει αναλογικό καταμερισμό προσφύγων

– Nα σταματήσει η κυβέρνηση τα λόγια και να αρχίσει να κάνει πράξεις

– Η Τουρκία τη δουλειά της φυλάσσοντας τα σύνορά της

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έως τώρα τέσσερα με πέντε σχέδια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Άλλο να αναγγέλλει κάποιος ένα σχέδιο και άλλο να το υλοποιεί. Nα σταματήσει τα λόγια και να αρχίσει να κάνει πράξεις» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή “ΣΤΑΣΗ TΩN 2” Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την αναλογική μεταφορά ατόμων στην ενδοχώρα, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αλλά και τον αναλογικό καταμερισμό προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη.

Αναλυτικά:

«Λένε ότι θα μεταφέρουν 20.000 ανθρώπους στην ηπειρωτική Ελλάδα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Συμφωνούμε να βοηθήσουμε, αλλά να το κάνουν. Αμέσως, όχι έπειτα από έξι μήνες. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου  2019 είχαν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τα νησιά 11.500 άνθρωποι. Να τους πάρουν και να τους εγκαταστήσουν σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, μέχρι να φτιάξουν δομές.» είπε ο κ Βίτσας. Εγκάλεσε δε την κυβέρνηση ότι έχει μείνει μόνο στο σχέδιο κράτησης έχοντας παραιτηθεί από την ενίσχυση των προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ και ΗΛΙΟΣ που προβλέπουν συνολικά 30 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε σπίτια.

Σε ερώτηση για το κλείσιμο των ΚΥΤ Στη Μόρια Λέσβου και το Βαθύ Σάμου, απάντησε πως θα περιμένει να γίνει, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στα κλειστά κέντρα κράτησης. “Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 5 σε  Αμυγδαλέζα, Παρανέστι,  Κόρινθο,  Μόρια και  Κώ  και τα θεωρώ  υπεραρκετά.  Πέντε χιλιάδες άτομα σε κράτηση δεν έχει ούτε ο Κορυδαλλός. Με ποιά λογική θα βάλεις κάποιον και πολύ περισσότερο ένα παιδί ή μια μωρομάνα σε κλειστό κέντρο; ποιό έγκλημα έχουν κάνει; “διερωτήθηκε ο κ Βίτσας.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κυβέρνηση τόσο στο κομμάτι μεταφοράς των ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα και τον εκεί αναλογικό τους καταμερισμό, όσο και στις προσλήψεις προσωπικού και μάλιστα διερμηνέων για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Ακόμη, χαρακτήρισε το προσφυγικό ευρωπαϊκό πρόβλημα και υπογράμμισε την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις σε δύο κατευθύνσεις: «Η μία είναι να κάνει η Τουρκία τη δουλειά της φυλάσσοντας τα σύνορά της καθώς έχει πάρει εκατομμύρια για τη συγκράτηση των ροών. Και επίσης να πιεστούν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και  ΕΕ για έναν αναλογικό καταμερισμό σε όλη την Ευρώπη με  όποιον  δεν δέχεται να ενταχθεί σ’ αυτόν όπως πχ η Ουγγαρία ή η Πολωνία,να τιμωρείται όχι με τα χρήματα του προσφυγικού, αλλά με τα χρήματα με τις τράπεζες, για τη βιομηχανία, για την αγροτική οικονομία».

Φωτο: facebook.com/pg/dvitsas


Σχολιάστε εδώ