Οι μετρήσεις του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών στην θαλάσσια περιοχή του Δρεπάνου που έχει μολυνθεί από αμίαντο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους, όχι μόνο του συγκεκριμένου παραθαλάσσιου χωριού, αλλά εκατοντάδων λουομένων που κάθε καλοκαίρι κάνουν τα μπάνια τους στις εκεί παραλίες.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, υπάρχει εδώ και χρόνια για τους κατοίκους του Δρεπάνου και απασχολεί όλες τις γειτονικές περιοχές, ξεκινώντας από το Ρίο και τον Άγιο Βασίλη, φτάνοντας ως και τον Ψαθόπυργο, αλλά και γενικότερα τα παραθαλάσσια μέρη του Κορινθιακού.

Οι κάτοικοι του Δρεπάνου και το τοπικό συμβούλιο της περιοχής έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια έναν αγώνα για το θέμα του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ, έναν αγώνα που έχει ξεκινήσει από τον καιρό που το χωριό άνηκε στον τότε Δήμο Ρίου.

Το εργοστάσιο της Αμιαντίτ έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, είναι υποθηκευμένο σε δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδος, ενώ έχει μολύνει σύμφωνα με στοιχεία, όλη την περιοχή γύρω από αυτό, την παραλία και την θάλασσα του χωριού με αμίαντο.

Το τοπικό συμβούλιο, έχοντας στο πλευρό του την συμπαράσταση και την στήριξη της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας και όλων των τοπικών υπηρεσιών, αλλά και φορέων, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για την απολύμανση της περιοχής από τον αμίαντο.

Πλέον όμως είναι θέμα της πολιτείας και του κράτους, αφού τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανηθούν για την απολύμανση αυτή στους χώρους του εργοστασίου και στις γύρω περιοχές αγγίζουν το ποσό των 50.000.000 ευρώ.


Έχουν τα εκατομμύρια μεγαλύτερη αξία από τους ανθρώπους;

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Δρεπάνου, Βασίλης Σακελαράκης, μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει: «Δεν αξίζει η πολιτεία να χαλάσει ένα τέτοιο ποσό, κάνοντας περικοπές από κάπου αλλού, προκειμένου να σωθούν δεκάδες ζωές στην περιοχή;

Το όλο θέμα μας έχει πονέσει αφού τόσα χρόνια έχουμε χάσει δικούς μας ανθρώπους, συγγενείς και φίλους που έφυγαν νωρίς. Τι να σας πω; Ότι από τους 300 ανθρώπους που εργάζονταν εκεί οι μισοί έχουν φύγει από καρκίνο στα 50 και στα 60 τους;

Το ζήτημα όλων εμάς που ζούμε στην περιοχή μας έχει ματώσει ψυχολογικά. Το πρόβλημα όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τους κατοίκους του Δρεπάνου, έχει να κάνει με τους κατοίκους του Ρίου, του Αγίου Βασιλείου, των Αραχωβιτίκων, του Ψαθοπύργου, σε τελική ανάλυση έχει να κάνει με την Πάτρα και όλα εκείνα τα μέρη που λούζονται από τον Κορινθιακό.

Είναι θέμα διάθεσης και πρόθεσης του κράτους. Όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες μας έχουν σταθεί στον αγώνα που έχουμε κάνει. Περιμένουμε βέβαια και τις επιστημονικές μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών για το ζήτημα της μόλυνσης του αμιάντου, που είναι ο κατεξοχήν επιστημονικός φορέας, ένας φορέας που σχετίζεται άμεσα με την περιοχή μας.

Όμως στην παραλία μας κάθε καλοκαίρι κάνουν το μπάνια τους εκατοντάδες Πατρινοί και όλοι αυτοί μαζί με μας είναι ένας κόσμος που δικαιούται να πάρει τις ανάλογες απαντήσεις για θέματα που αφορούν την υγεία του και την ζωή του».


Τα μπάζα, ο πρώην μέτοχος και οι φήμες για τα τοξικά απόβλητα

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του Δρεπάνου, πριν από λίγο καιρό βρέθηκαν στα δικαστήρια για ένα παρεμφερές ζήτημα που είχε να κάνει με τα μπάζα που έριχναν πάνω στο αμίαντο διάφοροι ιδιώτες και επαγγελματίες, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Στην δίκη που έγινε το δικαστήριο τους δικαίωσε παρόλο που οι δράστες υποστήριξαν ότι είχαν πάρει την άδεια από γνωστό Πατρινό επιχειρηματία, πρώην μέτοχο του υποθηκευμένου κλειστού εργοστασίου.

Οι κάτοικοι του Δρεπάνου, αλλά και των κοντινών χωριών βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για τα όσα έχουν ακουστεί για την μεταφορά του εργοστασίου τοξικών αποβλήτων στην περιοχή τους.

«Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Θα περάσουν πάνω από τα κορμιά μας και είμαστε διαθέσιμοι να δώσουμε ακόμα και τις ζωές μας γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όχι τόσο την περιοχή μας, αλλά κυρίως τις ζωές των παιδιών μας» τονίζει ο κ. Σακελαράκης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο Κώστας Πελετίδης θα ανέβει στην Αθήνα για να μιλήσει με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, τόσο για το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ, όσο και για τα φημολογούμενα σχέδια της κυβέρνησης για τα τοξικά απόβλητα, ξεκαθαρίζοντας πράγματα και καταστάσεις.