Την τιμητική του είχε ο φάρος του Δρεπάνου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, την Κυριακή 20 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Ο φάρος, που αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής, άνοιξε τις πύλες του και έτσι οι πολίτες που τον επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους του, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την σημασία των φάρων γενικότερα.

Ο φάρος για τους ναυτικούς ήταν ότι το φως στο σκοτάδι, το μήνυμα που έστελνε η στεριά προς την θάλασσα μέσα στην μαύρη νύχτα, η λάμψη που λαμπύριζε μαζί με το φεγγάρι και τα αστέρια του ουρανού.

Πλέον η σημασία τους, με την τεχνολογία και τα σύγχρονα μηχανήματα που έχουν εισέλθει στον τομέα της ναυσιπλοΐας, έχει μειωθεί, παραμένει όμως σημαντική και η προσφορά τους είναι μεγάλη.


Ο φάρος του Δρεπάνου κατασκευάστηκε το 1880, ενώ το ύψος του πύργου που έχει δημιουργηθεί είναι 9,6 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 8,5 μέτρα. Ο κύριος σκοπός της κατασκευής του είχε να κάνει με τα αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν στην περιοχή, ενώ η ύπαρξή του ερχόταν για να συμπληρώσει τον φάρο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. 

Ο φάρος είχε καταστραφεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς, όμως μόλις αυτός τελείωσε, επισκευάστηκε και πάλι από το Ελληνικό Ναυτικό. Αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό κτίριο της παραλίας του Δρεπάνου και μαζί με την μικρή Χερσόνησο που σχηματίζεται εκεί διαμορφώνουν ένα ξεχωριστό σκηνικό,. 

Τα τελευταία χρόνια ο φάρος και η παραλία του Δρεπάνου είναι ταυτισμένα στην συνείδηση των Πατρινών με το Wind Surfing και το Kite Surfing, αφού θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία γι' αυτά τα σπορ, με τους άνεμους να είναι πάντα δυνατοί και ευνοϊκοί.