Στο Δήμο Καλαβρύτων ήδη μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Χθες το βράδυ ο οικονομολόγος Σπύρος Θεοχάρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε τη συγκρότηση του συνδυασμού του «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία - ΑΝΑΣΑ για τον Δήμο Καλαβρύτων» και τη συμμετοχή του στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Χαρακτηριστηκά ανέφερε ότι ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία - ΑΝΑΣΑ για τον Δήμο Καλαβρύτων» έχει ως αφετηρία την ανανέωση, την ανάπτυξη, τη συμμετοχικότητα και την αλληλεγγύη, ενώ ο ίδιος, ως επικεφαλής, θα καταθέσει σύντομα το όραμά του για ανοιχτή και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Καλαβρύτων, με δέκα συγκεκριμένα βήματα.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν εκτός του Σπύρου Θεοχάρη οι Ευθύμιος Βαζαίος (Οικονομολόγος), Χρύσα Λεχουρίτη (Ψυχολόγος), Κατερίνα Σκορδά (Σύμβουλος Επιχειρήσεων) και ο Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος (Επιχειρηματίας).

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης του συνδιασμού "ΑΝΑΣΑ"

Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και κάθε Καλαβρυτινός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ονειρεύεται και να παλεύει για ένα καλύτερο αύριο στον τόπου που γεννήθηκε ,κατάγεται μεγάλωσε και ζει! Βασιζόμενοι σε ότι ακριβώς χρειάζεται ο Δήμος μας για να πάρει ΑΝ.Α.Σ.Α (:Ανανέωση .Ανάπτυξη .Συμμετοχή .Αλληλεγγύη )και να ζωντανέψει η ελπίδα σε εμάς και τα παιδία μας!!

Με πίστη στις δυνατότητες του τόπου και των ανθρώπων του, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς είτε κατοικείτε στα όρια του ιστορικού μας Δήμου, είτε σε κάποια άλλη γωνιά της Γής για να συμπορευτούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ προκειμένου να αναστρέψουμε την οδυνηρή πορεία ερημοποίησης της περιοχής μας, χτίζοντας παράλληλα προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο !!

Η ανάγκη να κλείσει αυτός ο κύκλος εναλλαγής δύο προσώπων στην Δημοτική αρχή τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι ποιο επιτακτική από ποτέ !! Ο χρόνος αναμονής έχει τελειώσει και η ανάγκη για εφαρμογή ενός άλλου σχεδίου δράσης σε όλα τα επίπεδα είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας !!

Μια νέα ομάδα ενεργών πολιτών, παίρνει δικαιωματικά πλέον την σκυτάλη και κάνει το πρώτο βήμα με αποφασιστικότητα, σιγουριά ,ακούραστη διάθεση, αξιοποιώντας κάθε τεκμηριωμένη πρόταση, ιδέα και διάθεση συμμετοχής από όλους χωρίς αποκλεισμούς, τόσο για την προσπάθεια αναγέννησης του τόπου μας, όσο και στα χειροπιαστά αποτελέσματα της!

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κάνουμε πράξη το όραμα που εμπνέει τις καρδιές μας, για ένα Δήμο ΑΝΟΙΧΤΟ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ και αντάξιο της ΙΣΤΟΡΙΑΣ του, ενότητας, ανανέωσης, δημιουργίας και ελπίδας για τον Ιστορικό και Μαρτυρικό ΔΗΜΟ ΜΑΣ !

Xτίζουμε την αναπτυξιακή μας πρόταση κάτω από το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο Δήμος μας και δεν είναι άλλο από αυτό καθεαυτό το όνομα του

BRAD NAME : ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 

Έχουμε την βαριά τύχη να είμαστε ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ. Αυτός μας ο χαρακτήρας, μας βαραίνει με πολλές υποχρεώσεις και μας δίνει και αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα ένα από αυτά, το μεγαλύτερο είναι η αναγνωρισιμότητα (που άλλες περιοχές καταβάλλουν πολύ κόπο και χρήμα για να αποκτήσουν) !

Επίσης έχουμε την καλή τύχη να ζούμε σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.  Αυτό το περιβάλλον το προστατεύουμε , το αξιοποιούμε με σύνεση και γνώση, το κάνουμε μέσο και δύναμη για καλύτερη ζωή, για αειφόρο ανάπτυξη και το κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές ζωντανό, αψεγάδιαστο, λειτουργικό !

ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΕΙΝΑΙ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ( ΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ )
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ (ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ )
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ( ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΟΙΑ, ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ( ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΕΧΝΗ )
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ( ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ για ΟΛΟΥΣ )
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ( ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ )
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ( ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ )

10 βήματα για την ανάπτυξη στην πράξη

Βήμα 1

Καλάβρυτα αξία ελευθερίας
Kalavryta value of freedom

(Αγροδιατροφικός τομέας , Τουρισμός/ Αγροτουρισμός , Νέες Τεχνολογίες )

Δεν αναπτύσσεις ποτέ οικονομικά μια περιοχή εστιάζοντας σε έναν μόνο κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας οπότε δομούμε ένα συνδυαστικό σχέδιο .

Το να έχεις στην διάθεσή σου ένα δυνατό εμπορικό όνομα ( trade name ) ή ένας ευρύτερης εμβέλειας εμπορικό σήμα ( brand name ), και να το αξιοποιείς, είναι κάτι πολύ λογικό, για να μην αναφέρω, πως με τις σημερινές εφαρμοσμένες πρακτικές του marketing, είναι κάτι το αναγκαίο. Ο μεγάλος αγώνας, η μεγάλη προσπάθεια και το μεγάλο κόστος βρίσκεται στην φάση που προσπαθείς να δημιουργήσεις / κτίσεις αυτό το σήμα. Αν λοιπόν βρεις κάτι έτοιμο, και αν είσαι λογικός, τότε είσαι υποχρεωμένος να το αξιοποιήσεις.

Σήμα ποιότητας Kalavryta Certified Quality

Απονέμεται σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις τουρισμού ,αναψυχής –εστίασης ,διάθεσης προϊόντων ,παροχής υπηρεσιών κλπ . Αποτελεί αναγνωριστικό της ποιότητας και αποτελεί τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις( εστίασης , παραγωγής ,διανομής & τουρισμού) πού θα το αποκτήσουν / υποστηρίξουν και ισχυρό εργαλείο προβολής της Ελλάδος τόσο στο Εσωτερικό όσο και στο Εξωτερικό. Το πρόγραμμα αυτό έχει 2 βαθμίδες εκτέλεσης ,πρώτα σε Εθνικό Επίπεδο και, δεύτερο σε Παγκόσμιο.

Βασικοί Άξονες του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι :

  • Αποτύπωση των Τοπικών Προϊόντων –Υπηρεσιών και προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας αυτών με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής (νέες παραγωγικές διαδικασίες – νέα συστήματα μεταποίησης - νέα συστήματα διανομής κλπ
  • Πιστοποίηση παρόχων όλων των παραπάνω με βάση υψηλά κοινά στάνταρ.
  • Προβολή και προώθηση της Βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής υπεροχής της περιοχής μας και προώθηση των παράλληλων δράσεων για την προστασίας τού περιβάλλοντος.
  • Προώθηση Εναλλακτικών μορφών Τουρισμού βασισμένα στα εκλεκτά Τοπικά προϊόντα της Κουζίνας ,προώθηση & της Καλαβρυτινής Φιλοξενίας.
  • Προβολή –δικτύωση -προωθητικές ενέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο κλπ

Το εν λόγω Πρόγραμμα σκοπό έχει την αποτελεσματική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας που είναι ο μοναδικός τρόπος αναστροφής της πτωτικής πορείας του τόπου μας και

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ: 25.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +15% ΕΩΣ +30%

Βήμα 2

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αξιοποίηση του νέου Νομοθετικού πλαισίου ( ν.4513/2018 ) για τις ενεργειακές κοινότητες με στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο νέος νόμος που υπερψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ν.4513/2018), δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της δυναμικής συμμετοχής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.

Οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς αποκτούν διττό ρόλο, ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας. Το εργαλείο αυτό, λόγω και της δυνατότητας των συνεργιών, αυξάνει την τοπική αποδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μια και οι αποφάσεις θα έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, αφού αυτές θα μπορούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις και κατ’ επέκταση στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Με τη δυνατότητα αυτή που δίνεται στους πολίτες, δημιουργείται ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει ως βασικό πυλώνα την αποκέντρωση της παραγωγής, με δημοκρατικό έλεγχο (κάθε μέλος κατέχει μία ψήφο ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής στην ΕΚΟΙΝ) και τη δυνατότητα συνεργιών σε πολλά επίπεδα.

Για πρώτη φορά, επομένως, δημιουργείται ένα καινοτόμο εργαλείο, ένα νέο υποκείμενο στον τομέα της ενέργειας. Η περιοχή μας μπορεί να είναι πρωτοπόρα στην μείωση του ενεργειακού κόστους

«ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ με έμφαση στην πόλη των Καλαβρύτων»


Το ενεργειακό πρόβλημα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Οι προβλέψεις διαφόρων διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι, αν οι σημερινές τάσεις αύξησης της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης παραμείνουν αμετάβλητες η παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση θα αυξάνεται με ρυθμό περίπου 1,7 έως 2% το χρόνο στις επόμενες δεκαετίες.
Για αυτό το λόγο η στροφή στις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας είναι αναγκαστική

Τηλεθέρμανση

Η ενέργεια θέρμανσης μεταφέρεται προς κατανάλωση υπό μορφή ζεστού νερού μέσω μονωμένων σωλήνων από την μονάδα της τηλεθέρμανσης, στα κτίρια. Διαφέρει από την κλασσική μέθοδο παραγωγής και κατανάλωσης θερμότητας, σύμφωνα με την οποία η εγκατάσταση παραγωγής βρίσκεται στον τόπο κατανάλωσης, π.χ. οικιακοί λέβητες. Γι’ αυτό και ονομάστηκε τηλεθέρμανση (ο όρος αυτός στη Γερμανική γλώσσα αποδίδεται «Fernwaerme» και στην Αγγλική γλώσσα «district heating»).

Εφαρμογές τηλεθέρμανσης - Ιστορικά στοιχεία
Η τηλεθέρμανση έχει τις ρίζες της στα θερμαινόμενα λουτρά και θερμοκήπια της αρχαίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

Οικονομικά χαρακτηριστικά τηλεθέρμανσης

Η τηλεθέρμανση έχει τρία σημαντικά οικονομικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, απαιτεί ένα σημαντικό αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, συνήθως με μία μακρά περίοδο αποπληρωμής.

Κρατικός Σχεδιασμός

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει παίξει έναν κεντρικό ρόλο άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη των συστημάτων τηλεθέρμανσης.
Παρακάτω θα δούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή θερμότητας σε ένα σύστημα τηλεθέρμανσης.

Βιομάζα

Γενικά, ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά, στον όρο βιομάζα εμπεριέχεται οποιοδήποτε υλικό προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από το φυτικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, σ’ αυτήν περιλαμβάνονται:

  • Ενεργειακό δυναμικό από τα κτηνοτροφικά απόβλητα. Στην σύγχρονη κοινωνία είναι επιτακτική ανάγκη να διαχειριστούμε το περιβάλλον κατά αειφόρο τρόπο. Ένας από αυτούς είναι η ενεργειακή πηγή των κτηνοτροφικών αποβλήτων .
  • Οι φυτικές ύλες που προέρχονται είτε από φυσικά οικοσυστήματα, όπως π.χ. τα αυτοφυή φυτά και δάση, είτε από τις ενεργειακές καλλιέργειες (έτσι ονομάζονται τα φυτά που καλλιεργούνται ειδικά με σκοπό την παραγωγή βιομάζας για παραγωγή ενέργειας) γεωργικών και δασικών ειδών, όπως π.χ. το σόργο το σακχαρούχο, το καλάμι, ο ευκάλυπτος κ.ά..
  • Τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυτικής, ζωικής, δασικής και αλιευτικής παραγωγής, όπως π.χ. τα άχυρα, στελέχη αραβόσιτου, στελέχη βαμβακιάς, κλαδοδέματα, κλαδιά δένδρων, φύκη, κτηνοτροφικά απόβλητα, οι κληματίδες κ.ά., 
  • Τα υποπροϊόντα που προέρχονται από τη μεταποίηση ή επεξεργασία των υλικών αυτών, όπως π.χ. τα ελαιοπυρηνόξυλα, υπολείμματα εκκοκκισμού βαμβακιού, το πριονίδι κ.ά., το βιολογικής προέλευσης μέρος των αστικών λυμάτων και σκουπιδιών.

ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

Ο Δήμος μας θα πάψει να ζεί στο σκοτάδι. Με μεθοδικότητα και σχεδιασμό ετός του πρώτου έτους της νέας θητείας θα συντηρήσουμε όλο το πλέγμα ηλεκτροφωτισμού που υπάρχει και θα εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για την επέκταση ιεραρχικά τόσο στην έδρα του Δήμου όσο και σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Η ηλεκτροδότηση θα αποτελέσει το δεύτερο πυλώνα και θα σχεδιαστεί σαφές πλάνο επεκτάσεων ιδιαίτερα όταν αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε είδους.

Net metering από Τ.Π. & Δανείων

Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη χρηματοδοτικού προγράμματος, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε δημοτικές εγκαταστάσεις ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού, αλλά και γενικότερα σε εγκαταστάσεις ΝΠΔΔ (πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.ά), μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

Το Τ.Π. & Δανείων αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πραγματοποιήσουν σε εγκαταστάσεις τους ΝΠΔΔ και ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. Το ΚΑΠΕ θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη του προγράμματος, την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων αιτήσεων (η υποχρέωση προετοιμασίας του φακέλου και της μελέτης θα πρέπει να γίνεται από τους ενδιαφερόμενους φορείς), καθώς και τη μέτρηση και επαλήθευση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της απόδοσης του φωτοβολταϊκού σταθμού μετά την κατασκευή του.

Το κόστος δεν θα επιβαρύνει τους ΟΤΑ καθώς θα καλύπτεται εξ΄ ολοκλήρου από το Τ.Π. & Δανείων με την μορφή δανείου προς τους ΟΤΑ. Το όφελος (εξοικονόμηση) από την εγκατάσταση ενός φ/β συστήματος με χρήση ενεργειακού συμψηφισμού, στην 25ετή διάρκεια της ζωής του και συνυπολογίζοντας το κόστος προμήθειας/εγκατάστασης/εξυπηρέτησης πιθανού δανείου του φ/β σταθμού, μπορεί να υπερβεί το 35%, σε σχέση με την προηγούμενη δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται για μία ακόμη από τις αναπτυξιακές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες του Τ.Π. & Δανείων, μετά και την επιτυχία του προγράμματος για τον οδοφωτισμό. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού θα καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, οδοφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 30.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +5% ΕΩΣ +20%

Βήμα 3

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ /ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

  • Σε κεντρικό επίπεδο, η Ε.Ε., που επί μακρά σειρά ετών έχει πολύ θετικό εμπορικό ισοζύγιο στον αγροδιατροφικό τομέα στις συναλλαγές της με όλο τον κόσμο, προτιμά ( και έχει αναλόγως προσαρμόσει ή προσαρμόζει την πολιτική της ) να μη εξάγει πρωτογενή αγροτικά προϊόντα ( γάλα, βαμβάκι, σιτηρά, κλπ) αλλά να εξάγει μεταποιημένα προϊόντα (τυριά , ζυμαρικά , υφάσματα , κλπ), στα οποία έχει ενσωματωθεί πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. 
  • Στα Καλάβρυτα, η τωρινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την μονοσήμαντη παραγωγή φέτας και την συμπληρωματική παραγωγή μυζήθρας και τυριού ανάλογου με την φορμαέλλα, είναι κατά την γνώμη μου λάθος. Χρειάζεται να παραχθούν και άλλα τυριά για να είναι βιώσιμος ο τυροκομικός τομέας σε μακρά σειρά ετών.
  • Η λογική της διατήρησης μιας υψηλής τιμής προβείου γάλακτος , ενδεχομένως μπορεί να συνεχίσει να Ισχύει για μερικά ακόμα χρόνια αλλά δεν φαίνεται να έχει μεγάλο μέλλον. Ήδη, ακόμα και στην ελληνική αγορά, τυριά από αγελαδινό γάλα αποκτούν πολύ μεγάλο μερίδιο (βασικός παράγων είναι και η χαμηλή τους τιμή ).
  • Εκτός από την παραγωγή προιόντων γάλακτος πρέπει να επεκταθούμε και στο κρέας ( αμνοερίφεια, μοσχαρια, χοιρινά κοτόπουλα)
    Σε περιοχές που υπάρχει σημαντική φυτοκάλυψη από βελανιδιές και πουρνάρια, μπορεί να αναπτυχθεί, οργανωμένα, μια εκτατική εκτροφή χοίρων με στόχο να παραχθεί ένα εκλεκτό προϊόν σαν το prosciutto ( προσοχή, όχι ταυτόσημο με το prosciutto di Parma που είναι προϊόν ονομασίας προελεύσεως), ή σαν το ισπανικό jamon . Τέτοιες περιοχές έχουμε πολλές π.χ. Από την Απάνω Κούτελη μέχρι το δρόμο Βλασίας – Μάνεσι, στην Λαπάτα – Τρεχλό - Φλάμπουρα , στην περιοχή από την Απάνω Κέρτεζη μέχρι Καμενιανίτικο ,κλπ, κλπ.
  • Εκτός από τα παραπάνω θα μπορούσαν λόγω μικροκλίματος και εποχικότητας να αναπτυχθούν καλλιέργειες λαχανικών και ιδιαίτερων φρούτων (αισμπεργκ, φραουλες κλπ) ήδη τα πρώτα δείγματα ολοκληρωμένων παραγωγικών προσπαθειών είναι πολύ θετικά.

Γεωργική ανάπτυξη

Οικονομικό περιβάλλον διεθνοποίησης. Σε αυτό το περιβάλλον είναι ξεπερασμένο το κράτος να υποδεικνύει καλλιέργειες για τους αγρότες γιατί τα δεδομένα στην αγορά διεθνώς αλλάζουν καθημερινά. Το κράτος σε περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας δεν μπορεί να είναι ο επιχειρηματίας.

Το κράτος ο Δήμος σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για ανάπτυξη της γεωργίας κτηνοτροφίας.

1) Εκτάσεις: καταγραφή των εκτάσεων ανά περιοχή σε συνεργασία τεχνικών Υπηρεσεων τοπικών παραγόντων
2) Νερό: Βελτίωση των αρδευτικών δικτύων όπου υπάρχουν. Αποκατάσταση και κατασκευή σύγχρονων αρδευτικών δικτύων σε εκτάσεις πρώην αρδευόμενες.π.χ. Πιλατιστρα κ.τ.λ.. Χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή… Μελέτη και κατασκευή έργων για την άρδευση και άλλων εκτάσεων
3) Πρόσβαση στα κτήματα. Κατασκευή και συντήρηση αγροτικών δρόμων. Αναδασμοί όπου είναι απαραίτητο με σκοπό την πρόσβαση, την συγκέντρωση διάσπαρτων χωραφιών, την άρδευση.
4)Ενημέρωση. Δια βίου μάθηση σχετικά με τα είδη που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν, καλλιεργητική τεχνική, τυποποίηση-συσκευασία, διεθνές εμπόριο
5) Γραφείο ενημέρωσηςΣχετικά με ευρωπαϊκά προγράμματα, και άλλα θέματα του αγροτικού τομέα
6) Καινοτομία: Η Ενθάρρυνση της καινοτομίας είναι ιδιαιτέρα σημαντική στην αγροτική παραγωγή . Καινοτομία στην παραγωγή το εμπόριο και την τυποποίηση. Π.χ. νέες καλλιέργειες, πρωίμιση παραγωγής, νέα προϊόντα υπεραξίας κ.τ.λ.
7) Ομάδες παραγωγών. Σημαντικό για την ανάπτυξη της γεωργίας. (αξιοποίηση κονδυλίων, αναζήτηση αγορών, από κοινού τυποποίηση)
8) Ενθάρρυνση για εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας και συσκευασίας με παροχή κινήτρων. Π.χ κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ανάπτυξη θα δημιουργούσε ένα οινοποιείο στην παριοχή

Κτηνοτροφία

Σταβλικές εγκαταστάσεις :

Δημιουργία προτύπου πιστοποιημένης σταυλικης εγκατάστασης ώστε οι κτηνοτρόφοι να ακολουθούν το πρότυπο και να μηδενίσουν τα κόστη προετοιμασίας φακέλου για αδειοδοτήσεις επενδυτικά σχέδια κλπ

Γραφείο ενημέρωσης Σχετικά με ευρωπαϊκά προγράμματα, και άλλα θέματα του αγροτικού τομέα

Ενημέρωση. Δια βίου μάθηση σχετικά με θέματα διατροφής και γενετικής βελτίωσης. Χωρίς γενετική βελτίωση δεν μπορεί να έχεις σοβαρή κτηνοτροφική παραγωγή η παραγωγή που θα μπορούσε να αντέξει την διαφαινόμενη μείωση της τιμής του γάλακτος. Ενημέρωση σχετικά με τις παραγωγικές ιδιότητες των διάφορων φυλών.

Μείωση του κόστους παραγωγής: Μπορεί να γίνει
α) με βελτίωση της παραγωγικότητας (γενετική βελτίωση, βελτίωση διατροφής, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης),
β) μείωση του κόστους παραγωγής (παραγωγή ζωοτροφών από τους ιδίους σε σχέση με τα όσα αναφέραμε για τους παράγοντες της ανάπτυξης της γεωργίας, αξιοποίηση σύγχρονου παραγωγικού εξοπλισμού)
πιστοποιήσεις –ιχνηλασιμότητα

Απαραίτητα στην δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 30.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +5% ΕΩΣ +25%

Βήμα 4

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο κύριος όγκος της τουριστικής δραστηριότητας των Καλαβρύτων περιορίζεται στον χώρο μεταξύ Ζαχλωρού – Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό – Καστριά – Πλανητέρου . Υπάρχουν πολλά ακόμα πολύ ενδιαφέροντα σημεία του Δήμου , που μπορεί να δοθεί ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη (Ερύμανθος , Κάνισκα , Λειβάρτζι , Αροανία , Πλατανιώτισσα , Μάζι , Λάδωνας , Τριπόταμα κλπ, κλπ. )

Βασικός στόχος πρέπει να είναι η διασπορά της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη την γεωργαφική ενότητα του Δήμου.

  • Ιατρικός τουρισμός . Μεγάλες προοπτικές . Ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις .
  • Κυνηγετικός τουρισμός . Από οργανωτικής πλευράς , στην περιοχή μας , η δραστηριότητα αυτή δεν βρίσκεται ούτε στα σπάργανα . Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης .
  • Παραθεριστικός τουρισμός το καλοκαίρι . Κάποτε ήταν ένα κεφάλαιο για τα Καλάβρυτα . Αναγνωρίζω πώς οι εποχές και οι τάσεις των καταναλωτών έχουν μεταβληθεί άρδην . Με ευρηματικές και αξιόλογες επενδύσεις , περιοχές όπως το Μίχα ή το Σούβρδο, το Σοπωτό , κλπ. μπορούν να ξαναζήσουν κάποιες ημέρες καλοκαιρινής παραθεριστικής δόξας .
  • Η προετοιμασία αθλητικών ομάδων μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα στόχο της τουριστικής μας προσπάθειας .
  • Η βιοποικιλότητα που υπάρχει στην περιοχή μας , και ιδίως η βιοποικιλότητα των ορεινών μας όγκων, μπορεί να γίνει ένα καλό δέλεαρ για οικολογικό τουρισμό .
  • Επειδή είναι δύσκολο μια μεμονωμένη εκμετάλλευση να μπορέσει να προσφέρει επαρκές πλήθος και διαφοροποίηση δραστηριοτήτων , η λύση είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργαζομένων αγροτοτουριστικών εκμεταλλεύσεων.

Η ανάπτυξη του Τουρισμού, όπως διαπιστώσαμε και με τη δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πηγή ζωής για την περιοχή μας. Ευθύνη του Δήμου είναι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις, που θα ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη, διευρύνοντας την τουριστική περίοδο και αυξάνοντας θεματικά των αριθμό επισκεπτών. Στην κατεύθυνση αυτή καταθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις που διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας:

Επικαιροπόιηση και εφαρμογή του MasterPlan γιά το Χιονοδρομικό Κέντρο.
Η χρηματοδότηση των όλως αναγκαίων έργων βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Δημιουργία Θεματικού Πάρκου ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Που θα περιλαμβάνει τα δυο μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία των Καλαβρύτων και τις νεότερης Ελλάδος (1821,1943)

Δημιουργία Βοτανικού Κήπου ( τοποθέτηση φυτών με βάση την βοτανική τους ταξινόμηση ), ή Arboretum ( τοποθέτηση φυτών με βάση το τρόπο που παρουσιάζονται στην φύση ) σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού , στην έκταση του τέως δασικού φυτωρίου στο Σκεπαστό.

Δημιουργία, στον ίδιο χώρο, ενός, ανάλογης έκτασης, Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Καθορισμός και προβολή ενός Αρχαιολογικού περιπάτου. Ο λεγόμενος «περίπατος του Ηρακλή» ίσως να είναι ο πιο ενδεδειγμένος . Ο Αρχαιολογικός χώρος Τριποτάμων, ο Αρχαίος Κλείτορας, το Κλήμα Παυσανία, οι αρχαιότητες στον ευρύτερο χώρο της Βλασίας, μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία- σημεία αναφοράς, αυτού του περιπάτου, ή κάποιου άλλου ανάλογου.

Ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων των Σπηλαίων Λιμνών και οργάνωση της επισκεψιμότητάς τους.
Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού , ενίσχυση της επισκεψιμότητας του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.
Δημιουργία Planetarium, και σύνδεσή του με τον ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ στον χώρο του Χιονοδρομικού Κέντρου Χελμού.

Αξιοποίηση των ειδικών μορφών τουρισμού στον Λάδωνα και τον Ερύμανθο ( kayak-rafting κλπ).

Επιδίωξη εφαρμογής των διακοπών του Χιονιού (ClassdeNeige) που λειτουργεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και οργανωμένη προσπάθεια για την προσέλκυση εκδρομών από κάποια σχολεία στην περίοδο του χιονιού (αντί της συνήθους πενταήμερης εκδρομής που κάνουν την άνοιξη ).

Ουσιαστικοποίηση της λειτουργίας του Αγροτουρισμού, όπου στον τουρίστα θα παρουσιάζεται (ή και θα του δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχει) κάποιο επιλεγμένο δείγμα αγροτικών δραστηριοτήτων.

Δημιουργία και λειτουργία Μουσείου Φέτας.

Οργάνωση περιπάτων- ξεναγήσεων πάνω στις διαδρομές που χαράσσουν«Οι Δρόμοι του Νερού». Δηλαδή, χάραξη περιπάτων που διέρχονται από πηγές,χειμάρους, υδρόμυλους, νεροτριβές , λίμνες.

Οργάνωση του Θεραπευτικού Τουρισμού υψηλής ποιότητας (τα Υδατα της Στυγός, από πλευράς marketing , αξίζουν χρυσάφι) . Εδώ εννοούμε την δημιουργία απολύτως σύγχρονων ιατρικών κέντρων που ασχολούνται με την πλαστική χειρουργική, την αντιγήρανση, την αποκατάσταση τραυματιών , το ονομαζόμενο recreation κλπ. ( Γι αυτές τις δραστηριότητες, οι ορεινοί και οι σχετικά απομονωμένοι χώροι είναι ιδιαιτέρως επιθυμητοί ) .

Ισχυροποίηση των δομών και των οργανωτικών μέσων που στηρίζουν τον Θρησκευτικό Τουρισμό.

Οργάνωση ορειβατικών διαδρομών σε Ορεινά μονοπάτια.

Αξιοποίηση του Δάσους της Κάνισκας.

Καθιέρωση του Ενιαίου Εισιτηρίου Τουρίστα (με ένα εισιτήριο έχεις πρόσβαση σε πολλές εκδηλώσεις ή μουσειακούς χώρους . Το μέτρο έχει δοκιμασθεί και έχει πετύχει , εδώ και πολλά χρόνια, σε άλλα σημεία του κόσμου.

Προσφορά δωρεάν Wi-Fi μέσω της εγκατάστασης ενός πλέγματος κεραιών (και μέσω των αναλόγων συμβάσεων με τους κατάλληλους παρόχους ) σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς του Δήμου ( η προσφορά μιας τέτοιας υπηρεσίας εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας για τους μαθητές και τους νέους).

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 45.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +5% ΕΩΣ +20%

Βήμα 5

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΣΗ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Στην εποχή που ζούμε επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και στις βασικές συνήθειες των ανθρώπων ένα διατροφικό μοντέλο που στηρίζει τη φιλοσοφία του στην άρρηκτη σχέση της υγιεινής διατροφής με την ψυχοσωματική υγεία και βασίζεται στη χρήση αγνών και παραδοσιακών υλικών παρασκευασμένα με μεθόδους που προέρχονται από τις τοπικές συνήθειες και τη λαϊκή παράδοση.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, μετά από μια μακρά περίοδο κατανάλωσης «πλαστικού» και «γρήγορου» φαγητού, του λεγόμενου fast food, που ισοπεδώνει τις γευστικές ποικιλίες και διακυμάνσεις, αναζητά στις γαστρονομικές προτιμήσεις των προγόνων εκείνα τα στοιχεία που συνδέονται άρρηκτα με τις βασικές αρχές του «ευ ζην» και προάγουν τη σωματική αλλά και την ψυχική ευεξία.

Ως Έλληνες είμαστε τυχεροί εφόσον στην εποχή μας όλο και περισσότερο εκθειάζεται και εκτιμάται η Μεσογειακή γαστρονομία και διατροφή, η οποία στην ουσία είναι ελληνική και βασίζεται στις αρχές της καλοζωίας. Η Πελοπόννησος, όντας το πλέον παραδοσιακό και ιστορικό γεωγραφικό κομμάτι της Ελλάδας, κατέχει εξέχουσα θέση στην παραγωγή αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων που καλλιεργούνταν στα εδάφη της από πολλούς αιώνες πριν. Από τα ίδια αυτά προϊόντα τρέφονταν ο ημίθεος Ηρακλής αλλά και οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και προήγαν την ιδέα του «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι δυνατή η δημιουργία ενός νέου μοντέλου διατροφής, η Ολυμπιακή Διατροφή, η οποία αντλεί τις αρχές της από το παγκοσμίου εμβέλειας σύμβολο, την ΟΛΥΜΠΙΑ, τεκμηριώνεται με το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και εντάσσει στη φιλοσοφία του, εκτός από τα αυθεντικά προϊόντα της Ολυμπιακής γης, ένα σύνολο γαστρονομικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που προσελκύουν τον σύγχρονο άνθρωπο και καλύπτουν συνολικά τις ανάγκες του για ριζική διαφοροποίηση των αρχών του τρόπου ζωής του. Τα βασικά στοιχεία της Ολυμπιακής γαστρονομίας, όπως η ελιά, το λάδι, το κρασί με τα πλούσια συστατικά τους και τα παράγωγά τους αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για το χτίσιμο της Ολυμπιακής στάσης ζωής η οποία περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και θεραπευτικές ιδιότητες για το νου και το σώμα.
Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων έχει το προνόμιο να γειτνιάζει τόσο με την περιοχή της Ολυμπίας όσο και με την Αρκαδική γη, η οποία επίσης αποτελούσε τον ιδανικό τόπο έμπνευσης και εξιδανίκευσης, απόλυτα συνυφασμένο με τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρωπισμού, του ευρωπαϊκού πνεύματος και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Τα βασικά διατροφικά προϊόντα της περιοχής των Καλαβρύτων είναι , το μέλι, καρποί υψηλής διατροφικής αξίας , τα όσπρια, τα λούπινα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, λαχανικά και φρούτα, βότανα και μυρωδικά (ρίγανη ,τσάι, μαντζουράνα, δυόσμος ) τα οποία, λόγω της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας τους, έχουν μοναδικές γευστικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Επιπλέον, τα κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής (αμνοερίφια, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια) χαρακτηρίζονται από ποικιλία γεύσης και νοστιμιάς. Σε αυτά είναι απαραίτητο να προστεθούν τα φημισμένα κυνήγια της περιοχής (αγριογούρουνα, λαγοί, άγρια πουλερικά) και η διασύνδεσή τους με βασικές πτυχές του μυθολογικού και ιστορικού παρελθόντος της περιοχής (Ηρακλής – αγριογούρουνο – Ερυμάνθειος κάπρος). Στην ποικιλία των προϊόντων περιλαμβάνονται και τα ψάρια του γλυκού νερού (ποταμός Λάδωνας - πέστροφα), αλλά και παράγωγά τους, όπως τυροκομικά προϊόντα (φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων), γιαούρτι, λουκάνικα, παστά, σύγκλινα κ.α.).

Τα παραπάνω προϊόντα, προετοιμασμένα και παρασκευασμένα με απλές μεθόδους, ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνταν στα αρχαία χρόνια και έφτασαν στις νεώτερες γενιές από στόμα σε στόμα, προσφέρουν ιδιαίτερους γευστικούς συνδυασμούς και στο μέγιστο βαθμό την ικανοποίηση που παρέχει η επαφή με την τοπική παράδοση μέσω της γαστρονομίας.

Στις μέρες μας, η ένταξη της γαστρονομίας στο τουριστικό προϊόν μιας περιοχής αποτελεί βασικό άξονα της τουριστικής πολιτικής, εφόσον ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες συνδυάζουν την επιλογή του τουριστικού τους προορισμού με τις τοπικές γαστρονομικές συνήθειες.

Τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν πλέον βασικό πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος, ισάξιο με τις φυσικές ομορφιές και τα άλλα αξιοθέατα ενός τόπου και συμβάλουν ουσιαστικά στον καθορισμό και στον προσανατολισμό της τοπικής τουριστικής ταυτότητας. Αναμφισβήτητα η οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου πρέπει πλέον να βασίζεται στη λογική που συνδέει το πλέγμα «Τοπίο – Περιβάλλον – Αγροτική Οικονομία – Αγροδιατροφικά Προϊόντα – Γαστρονομία – Πολιτισμός – Τουρισμός».

Η δημιουργία προτύπων τοπικών γαστρονομιών (στην περιοχή των Καλαβρύτων) με τις πιο αντιπροσωπευτικές γεύσεις και προϊόντα μιας περιοχής παρέχει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και συμβάλλει ουσιαστικά, αφενός στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή και τη διακίνηση των παραδοσιακών προϊόντων και αφετέρου στην διαμόρφωση μιας ποιοτικότερης καταναλωτικής συνείδησης.

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 20.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +5% ΕΩΣ +20%

Βήμα 6

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η καλπάζουσα τεχνολογική ανάπτυξη, προσφέρει πολλές αξιόλογες ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής με χρονικούς ορίζοντες και το σήμερα και το αύριο. Γενικά, οι ορεινές απομονωμένες περιοχές , τουλάχιστον στο παρελθόν , είχαν την ευτυχία να παράγουν και να προσφέρουν στην κοινωνία γερά μυαλά.

Αυτά που ξέραμε για τους καθιερωμένους τρόπους και όρους παραγωγής ενός οποιουδήποτε αγαθού και για την προσφορά της οποιασδήποτε υπηρεσίας , σε λίγο καιρό, θα τους ξεχάσουμε γιατί νέες μεθοδολογίες και τεχνικές θα έχουν αναπτυχθεί.  Άρα, προς τα εκεί πηγαίνει ο δρόμος μας.  Σαν παράδειγμα αναφέρ , ότι ή καλλιέργεια ενός μόνο είδους ορχιδοειδούς του sympidium , που έχει εξελιχθεί τα 10 -15 τελευταία χρόνια , αποδίδει σε παγκόσμιο επίπεδο ( σε τιμές αρχικού παραγωγού και όχι στον τελικό καταναλωτή ) περισσότερο από ένα δις δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Από αυτό το ποσόν, το 70% πηγαίνει στους παραγωγούς της ΤαΪβάν. Η ανάπτυξη των νεαρών φυτών γίνεται με ιστοκαλλιέργεια . Κάποιοι καλοί επιστήμονες και τεχνικοί, όπως και εξειδικευμένοι τεχνίτες με ένα up today εργαστήριο, θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια ή και καλύτερη / αποτελεσματικότερη δουλειά κάπου στα Κρυνόφυτα, το Λιβαρτζινό ή την Κέρτεζη, κλπ. , κλπ. καλλιεργόντας κάποιο άλλο ενδιαφέρον είδος καλλωπιστικού φυτού.

Το να παράγεις λογισμικό ή βιντεοπαίχνιδα κάτω από τις καστανιές στην Κέρτεζη δεν είναι μια κακή ιδέα. Βεβαίως και δεν είναι εύκολο, αλλά στην Αράχωβα, με την πρωτοβουλία και το ενεργό ενδιαφέρον του Δήμου, γίνεται κάτι τέτοιο. Γιατί όχι και σε εμάς. Ο στόχος μας για την διεύρυνση της εκμεταλλευσιμότητας του χιονοδρομικού, σε περιόδους εκτός χιονιού, θα μπορούσε να προωθηθεί, ίσως, με την δημιουργία ενός πλανηταρίο , όπου θα αξιοποιούνται οι προσφερόμενες τεχνολογικές δυνατότητες για εκπαίδευση και ενημέρωση.

Διασύνδεση με το patrasiq (THN ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ)

Για την επίτευξη αυτού του στόχου προτείνεται η δημιουργία μίας θεμελιώδους δομής – εργαλείου η οποία αφού διαμορφωθεί, θα στελεχωθεί κατάλληλα ώστε, αφενός να υποδέχεται, να ενημερώνει, να καθοδηγεί και να υποστηρίζει πρακτικά νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, αφετέρου δε, να μπορεί να αναλάβει την πλήρη φιλοξενία και αναδοχή (mentoring) των αναγκών των επιχειρήσεων στον τομέα της ενσωμάτωσης νέων καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και της εξωστρέφειας.

Οι βασικοί επιμέρους στόχοι της δομής θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν στα παρακάτω:

  • Ανάπτυξη άμεσων διεπαφών και συνεργασιών έρευνας –ερευνητών και επιχειρήσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων (τραπεζικών και άλλων)
    Ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας και νέων μεθόδων παραγωγής πιστοποίησης αξιοποιώντας τo υλικό του patras iq
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένου εργαλείου επιχειρηματικής ανακάλυψης
  • Ανάπτυξη διεπαφών και συνεργασιών με δίκτυα του εξωτερικού για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και των τοπικών επιχειρήσεων και την μεταφορά τεχνογνωσίας.
  • Καθοδήγηση των επιχειρηματιών που επιθυμούν να καταστρώσουν στρατηγική παραγωγικού εκσυγχρονισμού εμπορικής ανάπτυξης σε νέες αγορές.
  • Υποστήριξη στην δικτύωση των επιχειρήσεων με τα κατάλληλα «κέντρα» διανομής και προώθησης των προϊόντων τους σε νέες αγορές αξιοποιώντας την νεα τεχνογνωσία.
  • Διερεύνηση περιθωρίων εμπορικής ανάπτυξης και σύνταξη χάρτας εξαγωγών με βασικές κατευθύνσεις ανά κατηγορία προϊόντος ύστερα από στοχευμένη έρευνα αγοράς .
    Υποστήριξη στα ζητήματα εξωστρέφειας από την αρχική ιδέα έως το τελικό προϊόν και το τελικό πλάνο πωλήσεων.
  • Σε κάθε περίπτωση, οι παρεχόμενες υπηρεσίες της νέας δομής θα έρθουν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και το διαπιστωμένο κενό υποστήριξης στα ζητήματα μεταφοράς και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών με απώτερο στόχο την διαφοροποίηση προϊόντων και την αύξηση της εξωστρέφειας.

Σύναψη συμφωνίας για την από κοινού μετατροπή της ΜΕ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ  “kalavryta IQ base”

hub διασύνδεσης τεχνολογίας και πιλοτικών εφαρμογών

  • Στην αγροδιατροφή
  • Τον τουρισμό
  • Την δημιουργική βιομηχανία και το περιβάλλον

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 40.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +5% ΕΩΣ +20%

Βήμα 7

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η περιοχή των Καλαβρύτων σαν μια ενιαία οντότητα έχει ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν έχει αναδεχθεί όσο θα έπρεπε. Είναι η γη της ελευθερίας και της ελεύθερης έκφρασης η οποία ταυτίζετε με την αναζήτηση ,την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε την δημιουργία και ανάπτυξη ενός θεσμού που θα σηματοδοτήσει την περιοχή σε περιφερειακό εθνικό και διεθνές επίπεδο ως την θερμοκοιτίδα την εστία και τον προορισμό της Ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας κάτω από την ομπρέλα του δικτύου 4sa (Η ιδέα σε συνεργασία και από κοινού με το Εν Αθήναις και το Τμήμα διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών του Παν Πατρών).

Τέσσερις Εποχές Τέχνη four seasons art ( 4sa)


Με τον όρο Τέχνες εννοείται η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα, διεγείροντας τον νου ή και το συναίσθημα. Είναι η δημιουργική έκφραση που μέσα στο έργο αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του καλλιτέχνη. Η τέχνη κάποιες φορές εφαρμόζεται και σε πρακτικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως ένα πήλινο μπολ μέσα στο οποίο τοποθετούνται αντικείμενα ή ένας τοίχος που έχει βαφτεί με το προσωπικό σου γούστο.

Η τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο. Πολλοί διαφωνούν για το τι ακριβώς είναι τέχνη και έτσι ο ακριβής ορισμός της είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Ετσι, πολλοί ειναι αυτοί που συγχέουν την τέχνη με την τεχνική

Στην ελληνική γλώσσα, η λέξη τέχνη περιλαμβάνει οποιαδήποτε διαδικασία για την παραγωγή κάποιου προϊόντος. Όροι με κοινή ρίζα όπως τεχνικό, τεχνίτης, καλλιτέχνης αποδίδονται σε ανθρώπινες δημιουργίες, τρόπους έκφρασης και δραστηριότητες αυθαίρετες με τη ροπή του φυσικού κόσμου, οι οποίοι ακολουθούν τους κανόνες του δημιουργού τους.

Στην αγγλική γλώσσα υπάρχουν δύο λέξεις, art και craft. Η πρώτη χρησιμοποιείται για να δηλώσει τέχνη που συνδέεται με προϊόντα αισθητικής αξίας, ενώ η δεύτερη για τα υπόλοιπα. Η λέξη art, που χρησιμοποιείται σε γλώσσες της δυτικής Ευρώπης, προέρχεται από το Λατινικό ars, που εν μέρει σημαίνει διακανονίζω, διευθετώ.

Καλές Τέχνες είναι οι Τέχνες που υπηρετούν το ωραίο ( κάλλος )και αποσκοπούν στο να προσφέρουν αισθητική απόλαυση, π.χ. η μουσική, η γλυπτική, η ζωγραφική, σε αντίθεση με τις εφαρμοσμένες τέχνες που υπηρετούν πρακτικές ανάγκες

Οι δέκα καλές τέχνες είναι οι:
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Εικαστικές τέχνες ( Ζωγραφική,Χαρακτική )
Λογοτεχνία, Ποίηση
Μουσική
Θέατρο, (Όπερα, Χορός, Παντομίμα)
Κινηματογραφία (έβδομη τέχνη)
Φωτογραφία (όγδοη τέχνη)
Κόμικς (ένατη τέχνη)

Δεν υπάρχει ομοφωνία για το ποια μπορεί να είναι η δέκατη καλή τέχνη.

Εφαρμοσμένες τέχνες θεωρούνται οι:
Μαγειρική
Διακοσμητική
Γραφιστική
Επιπλοποιία
Μικροτεχνία, η οποία συμπεριλαμβάνει και την αργυροχρυσοχοΐα
Αγγειοπλαστική
Ηθοποιία
Οπτικοακουστικές Τέχνες
Υφαντουργία, πλέξιμο και ραπτική, συμπεριλαμβάνοντας και τη μόδα
Κομμωτική
Πυροτεχνουργία
Graffiti

O βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι να μπορέσει μέσα από μια ανοιχτή όλο το χρόνο πρόσκληση να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα αγκαλιάζει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία σε περιφερειακό εθνικό και διεθνές επίπεδο και να μετατρέψει σε λίγο χρονικό διάστημα την περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων σε προορισμό τέχνης έκφρασης και δημιουργίας !

Aξιοποίηση σε πρώτη φάση ορισμένων κλειστών Πχ Δημοτικών σχολείων άλλων χώρων σε όλο το εύρος του Δήμου Καλαβρύτων που είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση για στέγαση εργαστηρίων τέχνης κλπ .

Εβδομάδα τέχνης όπου θα παρουσιάζετε η ετήσια δημιουργική προσπάθεια όλων των εργαστηρίων .

Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ανοικτού λογισμικού ιχνηλάτησης ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και τράπεζας πληροφοριών κλπ

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας ροής επισκεπτών και δημιουργών στην περιοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε όλα τα επίπεδα και θα έδινε μια μεγάλη ανάσα στην τοπική οικονομία 12 μήνες το χρόνο αγκαλιάζοντας χωροταξικά όλη την περιοχή και όλες τις Δημοτικές ενότητες Καλαβρύτων ,Κλειτορίας ,Αροανίας ,Παίων

Η επένδυση σε ένα τέτοιο θεσμό θα είχε άμεσα αποτελέσματα τόσο στην αναγνωρισιμότητα της περιοχής όσο και στην προσέλκυση τουριστών 12 μήνες το χρόνο

Οδικός Χάρτης – Βήματα


1 Καλάβρυτα : ( πχ )→Τhe Art cities Center

(Ανάπτυξη του Art cities network (μέσω κεντρικής ιστοσελίδας που να καταγράφει το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του δικτύου πόλεων και να προωθεί και να κατευθύνει σε συνεργασία με βιομηχανία τουρισμού τους τουρίστες (ανά τον κόσμο)(διεθνείς εκθέσεις φεστιβάλ, κλπ).

Καθιέρωση των Καλαβρύτων ως Art Cities Center

2 Biennale ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής έκφρασης Καλαβρύτων (κάθε δύο χρόνια) (Με την συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών ως μέλη επιτροπής βραβεύσεων) και βραβεύσεις (όχι διαγωνισμό)

3 Pre- Bienalle Four Seasons Art (Ερασιτεχνική καλλιτεχνική έκφραση τεσσάρων εποχών Κλειτορίας –Δάφνης –Τριποτάμων )
Θεματικές εποχικές προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις

Πρώτη δράση -εκδήλωση για το καλοκαίρι 2019

Φεστιβάλ ερασιτεχνικών Χορωδιών ( κλασική μουσική ,βυζαντινή μουσική ,παραδοσιακή ελληνική κλπ)

Βασική προϋπόθεση επιτυχίας: να έχει διεθνή αντίκτυπο

Tips
- οι χορωδίες και τα μουσικά σχήματα (τύπου φιλαρμονικής) είναι εύκολα μετακινούμενα διαθέσιμα πολυπληθή σχήματα. Συντονίζονται εύκολα και συμβάλλουν θεαματικά στην διοργάνωση σε ποιότητα και αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί να ταυτιστούν με την μοναδικότητα και το κύρος που πρέπει να έχει η τελετή λήξης της Μπιενάλε.

- είναι σημαντικό να υπάρχει μία μεγάλη διεθνής εκδήλωση κάθε δύο χρόνια Biennale (ιδανικός χρόνος ) ή οποία να συντηρείται από ενδιάμεσες εθνικές πολυθεματικές εκδηλώσεις και οργανωτικές δραστηριότητες (Pre Biennale)

Στην διεθνή εκδήλωση, πρέπει να υπάρχει επιτροπή που να απαρτίζεται από σπουδαία διεθνώς καταξιωμένα πρόσωπα ( εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και χρήμα) που να απονέμουν βραβεία (ΚΑΙ ΟΧΙ να οργανώνουν διαγωνισμό!!!!!)

- πρέπει να υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό event λήξης (που να καθιστά αυτή τη πρωτοβουλία την απόλυτη εμπειρία για τους συμμετέχοντες) και να αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα... (αυτό μπορεί να είναι η κοινή χορωδιακή -μουσική εκτέλεση επιλεγμένου ανά biennale τραγουδιού σε επιλεγμένο φυσικό τοπίο open art που να έλκει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ)

- όλο το πακέτο πρέπει να συντονιστεί από μία δυνατή ομάδα δημοσίων σχέσεων με διεθνή προσανατολισμό

Όταν χτιστεί ο βασικός κορμός, και καθιερωθεί η δομή του ως μοναδικότητα, διανθίζεται από περαιτέρω δραστηριότητες. (θέατρο ή θεατρικό εργαστήρι, χορός, κινηματογράφος εικαστικά εργαστήρια, ειδικά σεμινάρια, θεματικά συνέδρια κλπ) δες: http://www.labiennale.org/en

ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ
Οι δράσεις αυτές θα υιοθετηθούν από συλλογικότητες ( μετά από συζήτηση ώστε να ταυτίζονται με τις επιθυμίες και τις δυνατότητες του κάθε συλλόγου η συνεργατικού σχήματος )όπως πχ

Οι συμμετέχοντες ερασιτέχνες, πέρα από την εμπειρία, θα μπορέσουν να έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν σε επαγγελματίες, εάν έρθουν σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους, ενώ, μπορεί να στηθεί ένας οργανισμός στήριξης με δράσεις όπως ανάπτυξη μοντέλου προώθησης της "υιοθέτησης" των καλλιτεχνών από επιχειρήσεις και τη δημιουργία δικτύου ανάδειξης νέων επαγγελματιών καλλιτεχνών νέων συνεργασιών κλπ....

Οικονομική βιωσιμότητα :

Επιχορηγήσεις – χορηγοί –εισιτήρια

Ένταξη στο Διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδα –Ιταλία στον άξονα 1 .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ύψους άνω των 123 εκατομμυρίων €, με σχεδόν 105 εκατομμύρια € να προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
H CLLD/LEADER ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (ΟΤΔ) ΑΧΑΪΑ Α.Ε.- A.A.E. ΟΤΑ (ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.)

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 40.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +10% ΕΩΣ +20%

Βήμα 8

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ /ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ /ΜΝΗΜΕΣ

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΡΑΜΑ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ – ΤΙΜΗΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Έκθεση τρισδιάστατων κατασκευών με αναπαραστάσεις μνημείων που έχουν κατασκευαστεί στις Μαρτυρικές πόλεις της Ευρώπης. Ο επισκέπτης του Θεματικού Ιστορικού Πάρκου Καλαβρύτων, περιηγούμενος τις τρισδιάστατες κατασκευές είναι σαν να κάνει μια νοερή διαδρομή στην Ευρώπη, στις πόλεις που βίωσαν τη θηριωδία των ναζί.

  • Έκθεση φωτογραφιών από τις Μαρτυρικές πόλεις της Ευρώπης, με θέμα την αγριότητα των ναζί.
  • Αίθουσα προβολής ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στη δράση των ναζί.
  • Αίθουσα διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων.
  • Βιβλιοθήκη με βιβλία και συγγράμματα από όλη την Ευρώπη, που έχουν ως θέμα τις θηριωδίες των ναζί και τις προσεγγίσεις στο φασισμό.
  • Χώρος δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με προγράμματα που εκπέμπουν μηνύματα υπέρ της Δημοκρατίας και της Ειρήνης.
  • Τρισδιάστατες κατασκευές που απεικονίζουν τις κορυφαίες στιγμές του αγώνα του 1821
  • Την ζωή στην ελλάδα πρίν και μετά την επανάσταση ( ηθη ,έθιμα ,τένες ,μουσική κλπ)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ
Χρηματοδότηση από τα Ευρωπαικά προγραμματα αναπτυξης της Δημιουργικής βιομηχανίας

ΣΤΟΧΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ
Τα targetgroups για την επισκεψιμότητα του Ιστορικού Θεματικού Πάρκου είναι:

  • Οι μαθητές των σχολείων όλης της Ελλάδας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών-επιμορφωτικών εκδρομών.
  • Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε θέματα αντιφασιστικού χαρακτήρα (μέλη κινημάτων και άλλων συλλογικοτήτων) από όλη την Ευρώπη.
    Επιστήμονες από όλη την Ευρώπη που το αντικείμενο της επιστημονικής τους έρευνας και ενασχόλησης είναι ο φασισμός και η αντιμετώπισή του
  • Είναι προφανές ότι το εν δυνάμει κοινό του Ιστορικού Θεματικού Πάρκου ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια πολίτες. Από αυτή την τεράστια δεξαμενή, ένα μικρό μερίδιο αρκεί για να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής, αυξάνοντας θεαματικά το τοπικό ΑΕΠ και δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ-ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η λειτουργία του μπορεί να αποφέρει:

  • Τουλάχιστον 450.000 επισκέψεις ετησίως (με προοπτική στην πενταετία να γίνουν 850.000 επισκέψεις). Με την κατάλληλη διαχείριση των επισκεπτών αυτών εκτιμάται ότι πάνω από το 60% θα κάνει μια και παραπάνω διανυκτερεύσεις, και να αυξήσει το τοπικό ΑΕΠ κατά 23%.
  • Η περίοδος δραστηριοποίησης του Χιονοδρομικού Κέντρου κινείται περίπου σε τρείς έως τέσσερις μήνες και έχει άμεση συνάρτηση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες το παρκο μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες επισκεψιμότητας στην περιοχή για 12 μήνες το χρόνο .
  • Και μόνον από τις ανάγκες καθημερινής λειτουργίας του Ιστορικού Θεματικού Πάρκου θα δημιουργήσουν τουλάχιστον25 νέες, μόνιμες (όχι εποχικές) θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων και η παράλληλη επέκταση της τουριστικής περιόδου θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες, στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής και στις υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες.

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 40.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +5% ΕΩΣ +20%

Βήμα 9

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην καθημερινότητά του, οφείλουν να αποτελούν καθημερινό μέλημα του Δήμου. Για μας αποτελούν ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ,

Ύδρευση – Αποχέτευση, Καθαριότητα, οδικό δίκτυο 

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 15.000 + ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ €
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +5% ΕΩΣ +20%

Καλή πρακτική
•Ξάνθη

Ψηφιακή Χαρτογράφηση του Τεχνικού Προγράμματος στον δήμο Ξάνθης 
Ολα τα έργα του δήμου, διαθέσιμα στην οθόνη του κάθε ενδιαφερόμενου. Στον νέο διαδικτυακό τόπο του δήμου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2014, ανάμεσα στις εφαρμογές που προστέθηκαν ήταν και η Ψηφιακή Χαρτογράφηση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου. Τα έργα απεικονίζονται σε χάρτες ανάλογα με τον βαθμό εξέλιξής τους: προγραμματισμένα, σε εξέλιξη και ολοκληρωμένα.
Προβάλλονται ταυτόχρονα και σχετικές με τα έργα πληροφορίες. Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διαχείριση έγιναν από το Τμήμα Πληροφορικής του δήμου, με ιδίους πόρους. Μία μόνον από τις εφαρμογές που αφορούν την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, με τις υπόλοιπες να παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης, συμμετοχής, διαφάνειας και διαβούλευσης, σε κατοίκους όσο και επισκέπτες.

ΜΕΓΑΛΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ :
 Βελτίωση, συντήρηση και άρση επικινδυνότητας των βασικών οδικών αξόνων, που συνδέουν τα ορεινά Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο, την Αθήνα και την Τρίπολη και συγκεκριμένα:

  • Επαρχιακή Οδος Πούντας – Καλαβρύτων – Χιονοδρομικό Κέντρο – Κλειτορία
  • Επαρχιακή Οδος Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα – Κλειτορία – Τρίπολη.
  • Εθνική Οδος Αίγιο – Γουμένισσα – Καλάβρυτα – Πριόλιθος – Αυχένας – Τριπόταμα.
  • Της 111 Εθνικής Οδού Πατρών – Τριπόλεως.

Όλοι οι παραπάνω βασικοί, Εθνικοί και Επαρχιακοί, οδικοί άξονες, αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» των συγκοινωνιών και της επικοινωνίας του Δήμου μας και των κατοίκων του, καθώς και των πολλών επισκεπτών – τουριστών μας, με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εάν, λοιπόν, θέλουμε να αναπτυχθεί και η επαρχία και να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, καθώς και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η τουριστική κίνηση, που και αυτή δίνει ζωή στην ορεινή περιοχή μας, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε, πρωτίστως, την ασφαλή, γρήγορη και άνετη μετακίνηση τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών με τα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτό, μπορεί, να γίνει, μόνο, με τη βελτίωση, την αποκατάσταση και την άρση επικινδυνότητας των παραπάνω οδικών αξόνων, με την ιεραρχημένη αναγκαιότητα, που ανωτέρω εκθέτω.

Βήμα 10

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ -ΥΓΕΙΑ

Ο δημότης στο επίκεντρο! Υγιής και αυτόνομος!

Στόχος του προγράμματος είναι η μέγιστη δυνατή προστασία /κάλυψη των δημοτών μας (όλων των ηλικιών) στο πολύ ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής μέριμνας.

  • Τράπεζα αίματος
  • Τομέας Βρεφικής, Παιδικής και Βρεφονηπιακής Φροντίδας
  • Στήριξη και συμβουλευτική ατόμων και οικογενειών
  • Τμήμα Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης
  • Ανοιχτό πανεπιστήμιο διαδικασία προσωπικής εξέλιξης σε ένα περιβάλλον επιταχυνόμενης παραγωγής νέας γνώσης. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κλπ )
  • Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών
  • Βοήθεια στο σπίτι
  • Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου
  • Εθελοντικές ομάδες κ ενεργοποίηση-ευαισθητοποίηση στο θέμα της παροχής στήριξης σε ευπαθείς ομάδες. Συνεργασία με τα σχολεία και τις λέσχες φιλίας ηλικιωμένων.
  • Κινητές μονάδες ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε συνεργασία με μεγάλα νοσοκομεία.
  • Διασυνδετική με φορείς και δομές ψυχικής υγείας (κατεύθυνση και καθοδήγηση ώστε κάθε δημότης να έχει άμεση πρόσβαση στην υπηρεσία που θα περιθάλψει καλύτερα το πρόβλημα του )
  • Δομή για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης και του αλκοολισμού-Σεμινάρια ευαισθητοποίησης στα σχολεία & συνεργασία με τις αθλητικές ενώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους.
  • Τμήμα Τρίτης Ηλικίας -Λέσχη φιλίας με στόχο την κάλυψη κοινωνικών και ψυχαγωγικών αναγκών των ατόμων της τρίτης ηλικίας, άρση της κοινωνικής απομόνωσης,πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ-ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ

  • Ολοκλήρωση των εκκρεμών κτισμάτων Δημόσιας ή Δημοτικής ιδιοκτησίας, που είναι διάσπαρτα σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαβρύτων και λειτουργική αξιοποίηση τους για πολιτιστικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.
  • Αξιοποίηση των Κληροδοτημάτων για κοινωφελείς δράσεις και σκοπούς
  • Δημιουργία ενός μηχανισμού χορήγησης υποτροφιών για σπουδές σε Καλαβρυτινόπουλα

Αξιοποίηση καλών πρακτικών Δήμων
•Αλεξανδρούπολη
Στο πλαίσιο δράσης κοινωνικής οικονομίας λειτουργεί, από τον Μάιο του 2013, βιοαγρόκτημα συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της δημοτικής αρχής και ωφελεί περίπου 270 οικογένειες χαμηλού εισοδήματος του δήμου, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες για οπωροκηπευτικά προϊόντα, κατόπιν δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικής γης έκτασης 50-100 τ.μ. για καλλιέργεια.

•Αλμωπία
Ο συγκεκριμένος ακριτικός, αγροτικός κατά κύριο λόγο, δήμος, όπου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, συστήνει ένα ενιαίο δίκτυο για την κοινωνική συνοχή. Το αρμόδιο γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Απασχόλησης έχει αναλάβει την υλοποίηση μιας σειράς υποστηρικτικών δράσεων για τους κατοίκους με προβλήματα διαβίωσης. Ενδεικτικά λειτουργούν Κοινωνικό Φροντιστήριο, τοπικά σχέδια για απασχόληση, δράσεις κοινωνικής οικονομίας και δράσεις ενίσχυσης κοινωνικά ευπαθών ομάδων που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών πολιτών που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, επιλύοντας θέματα διατροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης. Ολα τα παραπάνω σε έναν δήμο όπου ο πληθυσμός στερείται δυνατότητες ανάπτυξης και εργασίας συγκριτικά με άλλες περιοχές. Να σημειωθεί ότι οι δράσεις του δήμου υλοποιούνται σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και σωματεία, συνιστώντας μια ουσιαστική εκδήλωση αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή συγκεντρώνει στις υπηρεσίες της όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, με ενιαία πολιτική.

•Βόλβη
Οταν δεν (μπορεί να) πάει ο πολίτης στο ΚΕΠ, πάει το ΚΕΠ στον πολίτη. Μέσω του δημοτικού ανταποκριτή, μιας υπηρεσίας που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, παρέχεται κατ’ οίκον βοήθεια σε πολίτες που έχουν αντικειμενική αδυναμία πρόσβασης σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Ο δημοτικός υπάλληλος (οδηγός) που έχει επωμιστεί (πέρα από τα υπόλοιπα καθήκοντά του) τη συγκεκριμένη υπηρεσία επισκέπτεται επιτόπου τον κάτοικο έως και για την προσκόμιση του πιο απλού πιστοποιητικού. Επικοινωνεί με τον ενδιαφερόμενο, κρίνει την αναγκαιότητα του αιτήματος και σε ανάλογο χρονικό διάστημα ανταποκρίνεται. Χονδρικά, εξυπηρετούνται 150 περιπτώσεις ετησίως, αριθμός που μένει σταθερός. Να σημειωθεί ότι το κόστος για τη λειτουργία της υπηρεσίας είναι μηδενικό.

•Κομοτηνή
Μια καινοτόμα ψηφιακή πρωτοβουλία έχει τεθεί σε λειτουργία τον τελευταίο χρόνο. Η Γραμμή του Δημότη (στον αριθμό 15424 – αστική χρέωση) διευκολύνει τους πολίτες να μεταφέρουν και να γνωστοποιούν προς επίλυση όσα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις δημοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, αντίστοιχες καταχωρίσεις γίνονται και στην ιστοσελίδα του δήμου. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η άμεση και αξιόπιστη καταγραφή αιτημάτων, υποδείξεων, προβλημάτων και προτάσεων των δημοτών, σε θέματα που αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα, τις αναφορές για λακκούβες, το πράσινο, το περιβάλλον κ.λπ. Αν και αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε υπόλοιπους δήμους, είναι χαρακτηριστική η συμμετοχή των πολιτών, αλλά και η ανταπόκριση των δημοτικών υπηρεσιών. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ψηφιακής πρωτοβουλίας, έχουν κατατεθεί 2.959 αιτήματα. Ικανοποιήθηκαν στην πλειονότητά τους και συγκεκριμένα 2.277 αιτήματα.

•Ορεστιάδα
Πρώτος ο δήμος κατάφερε να ολοκληρώσει τον σχετικό φάκελο για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος επισιτισμού με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ως επικεφαλής εταίρος (Leader) Κοινωνικής Σύμπραξης (συμμετέχουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου) υπολογίζει να στηρίξει, μέσω του προγράμματος, 6.500 μέλη νοικοκυριών: 3.500 στην Ορεστιάδα (εκ των οποίων 350 ΑμεΑ και 150 μέλη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων) και 3.000 στο Διδυμότειχο (300 ΑμεΑ και 100 μέλη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων).
Κινητοποιήθηκε άμεσα για την υλοποίηση του προγράμματος και προέβαλε τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, καθιστώντας σαφή την ανάγκη ύπαρξης δεύτερης ξεχωριστής σύμπραξης στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αντιθέτως, σε άλλες περιφέρειες, ακόμη διαφωνούν για τον leader του προγράμματος…

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ : 30.000€
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +5% ΕΩΣ +20%

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018 ΠΟΣΟ : 634.298,51 €

Η αναπτυξιακή μας πρόταση είναι κοστολογημένη για κάθε έτος στα 315.000€! Δηλαδή το 50% των απευθείας αναθέσεων του κ Δημάρχου για το καλοκαίρι 2018 ! Θα μοχλεύσει αναπτυξιακά 25% το τοπικό ΑΕΠ και θα δημιουργήσει 750 θέσεις εργασίας !

  • Απευθυνόμαστε:
    Σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν βολεύονται να παρακολουθούν απαθείς την πορεία του τόπου προς την πλήρη ερημοποίηση!
  • Στην μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων Καλαβρυτινών που δεν ανταλλάσουν την ελπίδα και το μέλλον των παιδιών τους με ένα τσουβάλι τσιμέντο ,ένα χτύπημα στην πλάτη και ένα τσάμικο με τον Δήμαρχο !!!