Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ωκεανίς» στο νησί της Κρήτης, με τους κατοίκους να προσπαθούν να μετρήσουν τις πληγές τους, στις περιουσίες και τις καλλιέργειες τους.

Ένας 61χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας πέντε παιδιών, έχασε τη ζωή του όταν τον αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από χείμαρρο. Δρόμοι καταστράφηκαν, γέφυρες κατέρρευσαν, φράγματα και ποταμοί υπερχείλισαν, σπίτια και περιουσίες πλημμύρισαν, ενώ αρκετά χωριά παραμένουν ακόμη αποκλεισμένα.

Στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, κατέρρευσαν τουλάχιστον επτά γέφυρες. Αυτοί οι νομοί είναι και εκείνοι που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κακοκαιρία, τις σαρωτικές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.

Χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση, ενώ το επαρχιακό οδικό δίκτυο ειδικά στην Κίσσαμο και τον Αποκόρωνα Χανίων έχει καταρρεύσει.


Στον Δήμο Ρεθύμνου έγινε προληπτική εκκένωση των σπιτιών στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και σε περίπτωση υπερχείλισης θα πήγαινε στην κατοικημένη περιοχή. Συνολικά 44 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και τους δόθηκε η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας σε ένα από τα ΚΑΠΗ του δήμου.

Ένας από τους δύο δρόμους που οδηγεί στη φημισμένη παραλία Πρέβελη, στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, η άσφαλτος έχει διαλυθεί και ο δρόμος είναι πια απροσπέλαστος, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία που δημοσίευσε το meteo, η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Προβλήματα στην κυκλοφορία

Αναφορικά με την κυκλοφορία στην Ε.Ο. 3 «Ρέθυμνο-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», όπου υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα και κατολισθήσεις, θα ακολουθείται η διαδρομή «Ατσιπόπουλο- Πρινές-Γωνιά-Άνω Βαλσαμόνερο-Κάστελλος-Αρμένοι-Φωτεινός-Παλέ-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», μέχρι νεωτέρας και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Το φαράγγι «Κουρταλιώτη» είναι κλειστό -λόγω καταστροφής της οδού στην είσοδό του από διακλάδωση για «Φρατί» από την υπερχείλιση του παρακείμενου ρέματος. Αντί του φαραγγιού «Κουρταλιώτη» καλούνται οι πολίτες να χρησιμοποιούν το φαράγγι «Κοτσιφού» για τα χωριά Σελλιά- Ροδάκινο και για τα χωριά Μύρθιος-Μαριού-Ασώματος. Επίσης λόγω επικίνδυνης καθίζησης του οδοστρώματος στο οδικό τμήμα «Γαράζο - Βενί» η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Χουμέρι - Λιβάδια - Δισκούρι- Αξός.


Έφτασαν γέφυρες του στρατού

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, έφτασαν χθες στα Χανιά δύο συλλογές γεφυρών τύπου Belley προς αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα «διατηρείται ετοιμότητα για την αποστολή δύο επιπλέον συλλογών γεφυρών ομοίου τύπου», όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι στη διάθεση των αρμοδίων αρχών έχει τεθεί προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.


Στο παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο φαίνονται οι τεράστιες καταστροφές στον νομό Χανίων από ψηλά:


Οι τεράστιες καταστροφές στα Χανιά, από ψηλά / drone video Creta

Το παρακάτω δείχνει την ώρα της κατάρρευσης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στα Χανιά. Η ισοπέδωση της γέφυρας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης. Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για 111 χρόνια, και το μεσημέρι της Δευτέρας παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. 


ΣΟΚ! Η ιστορική γέφυρα κατερρευσε σε ζωντανή σύνδεση

Η Κρήτη «έσπασε» το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης

Ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης έσπασε λόγω της «Χιόνης» και της «Ωκεανίδος». 

Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, από την 1η Φεβρουαρίου έως και το πρωί της Δευτέρας 25/2 έφτασε στα 1.202 χιλιοστά. 

Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή ανήκε στο Γκρεντάλεν της Νορβηγίας με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989. Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής έφερε όμως η «Ωκεανίς» και στη υπόλοιπη Δυτική Κρήτη, από το Σάββατο έως και το πρωί της Τρίτης.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, από το Σάββατο 23/2 έως το πρωί της Τρίτης 26/2 στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40,9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους άγιους Πάντες και στον Αλικιανό.


Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» ήταν οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι έπνεαν κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, στο Αιγαίο αλλά και στα δυτικά τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου.

Οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η διάρκεια τους. Από τις 23/2 έως τις 26/2 το πρωί, οι ριπές καθημερινά έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα και η διάρκεια σε συνεχόμενες ώρες, όπου οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 χλμ/ώρα.