Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διευθ/ση Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας, με τις Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαϊας, Ηλείας και Αιτ/νίας και τις επιμέρους τοπικές οργανωτικές επιτροπές ανά Περιφερειακή ενότητα, που αποτελούνται από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Στην Πάτρα το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/04/2019 και ώρα 8.30-13.40 και 17.30-20.30 στον πολυχώρο «Αγορά Αργύρη» στο κέντρο της Πάτρας, με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων. Σκοπός του Φεστιβάλ ήταν αφενός η προβολή και η ανάδειξη της σημασίας της Πληροφορικής και του ρόλου της στην καθημερινή ζωή, αφετέρου η ευκαιρία για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν και να μοιραστούν τις ιδέες τους και τις δημιουργίες τους με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Στο πρωινό μέρος του Φεστιβάλ συμμετείχαν συνολικά 25 σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, 400 μαθητές με τους 75 υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους. Οι μαθητές εκθέσανε και επεξηγήσανε στους επισκέπτες τα ψηφιακά τους έργα σε κατάλληλα διαμορφωμένα περίπτερα και παρουσίασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων την εργασία τους σε συμμαθητές τους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε τρία παράλληλα εργαστήρια Ρομποτικής που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του
Φεστιβάλ, όπως επίσης και να παρακολουθήσουν επιδείξεις τρισδιάστατου εκτυπωτή και Drones. Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πάτρας προσέφερε χειροποίητα γλυκίσματα στους μαθητές και επισκέπτες του Φεστιβάλ. Στην απογευματινή εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της εκκλησίας, και των τοπικών αρχών από την Περιεφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων, του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΕΑΠ, του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι γονείς, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, εκτός από έργα των μαθητών, τις
ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με θέμα τον «επαγγελματικό προσανατολισμό και Πληροφορική και Ψηφιακές Τεχνολογίες» των διακεκριμένων Πανεπιστημιακών:

• Δημήτριο Καλλέ, Διευθυντή Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής ΕΑΠ, Αναπληρωτής Καθηγητής
• Χρήστο Ζαρολιάγκη, Καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστημίο υΠατρών
• Παναγιώτη Αλεφραγκή, επίκουρο Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες είχαν επιπλέον την ευκαιρία να περιηγηθούν και στα εκθέματα της έκθεσης της Βουλής που φιλοξενείται αυτή
την περίοδο στον χώρο της Αγοράς Αργύρη με πρωτοβουλία της υπεύθυνης του τμήματος αγωγής υγείας της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαϊας κ. Ι.
Θωμοπούλου. Η ολοκλήρωση των εργασιών του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πλαισιώθηκε με το μουσικό σχήμα Vibrato της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, υπό το πρόσταγμα του Μαέστρου κ. Γεωργίου Αθανασακόπουλου.