Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 δοκιμαστικό δρομολόγιο μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Κιάτου και Αιγίου, έπειτα από οκτώ χρόνια αναστολής της κυκλοφορίας τρένων στο εν λόγω τμήμα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της επιδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Κιάτο – Ροδοδάφνη.

Το εν λόγω τμήμα περιλαμβάνει τρεις νέους σταθμούς σε Ξυλόκαστρο, Ακράτα και Αίγιο και έξι στάσεις σε Διμηνιό, Λυκοποριά, Λυγιά, Παραλία Πλατάνου, Διακοπτό και Ελίκη.

Η ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε την κατασκευή νέας σύγχρονης υποδομής που περιλαμβάνει έξι σήραγγες συνολικού μήκους 11 χλμ., οκτώ σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους 1.700μ., 19 σιδηροδρομικές γέφυρες, 63 κάτω διαβάσεις και 10 άνω διαβάσεις και που επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων τρένου (άνω των 200 χλμ./ώρα).

Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της ολοκλήρωσης του άξονα Αθήνα (ΣΚΑ) – Πάτρα / Τμήμα Κιάτο – Πάτρα, που περιλαμβάνει την νέα, σύγχρονη διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων.

Ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, κ. Γεώργιος Βαγενάς στην συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών, κ. Θάνο Βούρδα άδραξε την ευκαιρία να συζητήσει και  το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας για σιδηροδρομική σύνδεση των πόλεων της Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από την σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα και επισήμανε την σημαντικότητα του έργου στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Πελοποννήσου. Το σιδηροδρομικό δίκτυο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού τονώνοντας την επισκεψιμότητα και την τοπική κοινωνία.

Η ολοκλήρωση της γραμμής αναμένεται να δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στις πόλεις της Πελοποννήσου προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες άνεσης και ασφάλειας  καθώς και μειωμένους χρόνους διαδρομής. Ελπίζουμε τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν και μέσα στα επόμενα χρόνια οι κάτοικοι της Πελοποννήσου να απολαμβάνουν διαδρομές με το τρένο άνετα και γρήγορα.